Bolivya’nın devrik başkanı Morales, Ecevit'i nereden tanıyordu?

Bolivya’nın devrik başkanı Morales, Ecevit'i nereden tanıyordu? “Geçmişte Türkiye’de afyon ekimini yasaklayamadınız, çünkü geri adım atmayan Başbakan, Türk köylülerini korudu”

Bolivya’nın devrik başkanı Morales, Ecevit'i nereden tanıyordu?
Bolivya’da, 18 Aralık 2005’de Devlet Başkanı seçilen, 14 yıl ülkeyi yöneten, ama ABD’nin örgütlediği sokak olayları ile istifaya zorlanan Evo Morales’in başına gelenleri ülkemiz insanı mutlaka bilmeli.

Morales, ABD elçisini kovan, bu ülkeye ve İMF’ye kafa tutabilecek kadar cesur bir İNKA yani Kızılderilidir.

Bolivya, zengin gümüş, altın, çinko, kalay, doğal gaz madenlerine sahip bir ülkedir.

Hepsinden önemlisi ise stratejik bir maden olarak kabul edilen ve elektrik bataryalarının temel hammaddesi olan lityumun dünyadaki rezervlerinin yüzde 62’si Bolivya'dadır.

Morales’in ipi işte bu maden yüzünden çekildi.

Akıllı telefonlar, fotoğraf makineleri, tabletler, bilgisayarlar, akıllı saatler, dronelar ve elektrikli araçlar için lityum olmazsa olmaz.

Lityum pillerin kullanımı, askeri araçlar, tekneler, uçaklar ve füzeler gibi alanlara da genişliyor.

Yani bu maden taşınabilir tüketici elektroniği için vazgeçilmez.

Lityumun kullanılacağı bu ürünleri oluşturan pazara 2050 yılına kadar 670 milyar dolar yatırım yapılması öngörülüyor.

Lityum ile çalışacak askeri araçlar, tekneler, uçaklar ve füzelere yapılacak yatırımların da eklenmesi halinde pazarın 1,5 trilyon doların üstüne çıkacağı hesaplanıyor.

İşte bu baş döndüren rakam 1,5 triyon dolar nedeniyle Bolivya’daki lityum madenleri Amerikan teknoloji şirketlerinin radarındaydı.

14 Aralık 2016’da, aralarında Apple ve Microsoft bulunduğu bir grup Amerikan şirketi, Dışişleri, Savunma ve Ticaret Bakanlıklarından destek alarak, Bolivya’daki lityum madenlerinin işletilmesi için bir teklif hazırladılar.

Bu şirketlere daha sonra elektrikli otomobil, füze ve uydu üreticisi Tesla da katıldı.

Teklif şuydu: “Lityum madenlerinin işletme ve kullanım hakkını alalım, Bolivya’ya da kardan yüzde 20 pay verelim.”

Evo Morales’in yanıtı ise “Bu stratejik maden Bolivya’nın yoksul halkına aittir. O kadar çok istiyorsanız kardan yüzde 20’yi siz alın, yüzde 80’i de halkıma kalsın” oldu.

Bunun üzerine devreye Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon girdi ve ABD’yi 2005 yılından beri adım adım Bolivya’dan atan Evo Morales’e, “Arka bahçede sorun çıkaranların sonu bellidir. Rusya ve özellikle Çin’e yaklaşarak kurtulamazsın. Anlaşmaktan başka çare yok” mesajını, Kolombiya’daki Amerikan Büyükelçisi aracılığıyla 4 Ocak 2017’de iletti.

Peki, Pentagon bu tehdit mesajında neden Çin’in adını özellikle geçirdi?

Çünkü Çin, Bolivya’nın ilk iletişim uydusunu 21 Aralık 2013 tarihinde uzaya göndermişti.

Ayrıca Çin, Bolivya’dan büyük oranlarda lityum madeni alıyordu.

Çin, akıllı telefonlar, fotoğraf makineleri, tabletler, bilgisayarlar, akıllı saatler, dronelar, elektrikli araçlar, askeri araçlar, tekneler, uçaklar ve füzelerin üretiminde ABD’nin en büyük rakibi olmuştu.

Çin ile 2017 yılında ticaret savaşlarını başlatan ABD’nin Pekin ile pazarlık maddelerinin başında, Bolivya’nın lityum madenleri geliyordu.

Buradan sonrasına dikkat!

Bolivya’daki olaylar neden geçtiğimiz Ekim ayında düğmeye basılmışçasına başladı?

Çünkü Ocak 2020’de Pekin’i ziyaret etmeye hazırlanan Evo Morales’in, çıkartılan lityum madenlerinin yüzde 50’sinin Çin’e satılmasını öngören bir anlaşmayı imzalaması bekleniyordu.

Fidel Castro ve Hugo Chavez’i örnek alan Morales neden istifa edip Meksika’ya gitti?

Sadece şunu bilin, madencilerin, çiftçilerin, işçilerin ve hepsinden önemlisi yerli İnkaların desteklediği Morales Bolivya’yı, ABD ve onun işbirlikçilerine bırakmayacak.

Ve şimdi yazının başından beri beklediğiniz bilgi; ABD'nin koka üretimini tamamen durdurun baskısına, 14 Mayıs 2007’de, Cochabamba, 2 gün sonra da tarihi Potosi kentinde, “Geçmişte Türkiye’de afyon ekimini yasaklayamadınız, çünkü geri adım atmayan Başbakan, Türk köylülerini korudu” yanıtı verip, koka ticaretinin yapılabilmesi için yeni düzenlemeleri uygulamaya koymuştu.

Gürbüz Evren

Gürbüz Evrenfacebook.com/gurbuz.evren.9

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget