Türkiye Cumhuriyeti dingonun ahırı değildir!...

AKP iktidarı; Türkiye Cumhuriyetini, anayasayı, yasaları ve kurallar hiyerarşisini yok sayıyor, amiyane tabiriyle kendisini dingonun ahırında zannediyor

Türkiye Cumhuriyeti dingonun ahırı değildir!...
AKP iktidarı, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere, önemli büyük şehir belediye başkanlıklarını kaybetmekten kaynaklı hazımsızlığını gidermenin ve kaybettiği rantlara sahip olmaya devam etmenin yollarını arayıp bulmaya çalışıyor.
AKP iktidarı, çizmeyi iyice aşarak, yasa gereği Belediye Başkanına ait olan bağlı şirketlere yönetici atama yetkisini başkandan alarak belediye meclisine vermenin gayreti içinde.
Aymazlığın ve utanmazlığın, yolsuzluğa bulaşmanın, göz açlığının ve yasa tanımazlığın son örneği bunlar.
AKP iktidarı; Türkiye Cumhuriyetini, anayasayı, yasaları ve kurallar hiyerarşisini yok sayıyor, demokrasi ile alay ediyor adeta, amiyane tabiriyle kendisini dingonun ahırında zannediyor.
Beyler, kusura bakmayın ama, aymazlığın ve utanmazlığın da bir sınırı vardır, halk susuyor diye tepesine çıkmanız mı lazım, pes doğrusu.
Sizin, hukuk tahsili yapmış, hukuktan anlayan, hukuka saygılı, haksızlıklar karşısında yüzü kızaran, gerçek Müslüman, Allahtan korkan hiç mi hukukçularınız yok?
Bu ne aymazlık, bu ne utanmazlık ve cahil cesareti, bu kadarına da pes doğrusu.
Belediye Yasasına göre, belediyeleri temsil, icra ve yürütme yetkisi, belediye başkanlarına aittir. Belediye Meclisi karar organıdır, yürütme yetkisi yoktur.
Hukuk fakültelerinin birinci sınıfında okutulan bir ders vardır, hukuk başlangıcı.
Hukuk fakültesine girip de birinci sınıfı okuyan ve daha sonraki sınıflarda öğrenimini tamamlayamadan hukuk fakültesinden ayrılan kişiler dahi çok iyi bilirler ki, hukukta bir kurallar hiyerarşisi vardır.
Bu ilkeye göre, uyulması gereken en tepe noktasındaki kuralları içeren yasa Anayasadır.
Anayasadan sonra yasalar gelir, yasa hükümleri Anayasaya aykırı olamaz.
Yasalardan sonra Tüzükler, Yönetmelikler ve yönergeler gelir.
Anayasa ve yasalar Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından yapılır.
Tüzük, yönetmelik ve yönergeler; kural içeren, ancak yürütme organı tarafından çıkarılan idari tasarruf niteliğinde metinlerdir. Bunlar, yasaların uygulanmalarına ilişkin, yasalara aykırı olmayan daha detaya inen kuralları içerirler.
Genelge ve tamim gibi idari tasarruf niteliğindeki metinler, kurallar hiyerarşisinde en alt sırada yer alırlar. Esameleri dahi yoktur.
Bu hukuki bilgilerden sonra, güncel konumuza gelince; Ticaret Bakanlığının, Belediyelere bağlı şirketlere yönetici atama yetkisinin belediye meclislerine ait olduğuna ilişkin görüş bildiren genelgesinin, kurallar hiyerarşisinde esamesi dahi yoktur. Bu genelge, Belediye Yasasının açık hükümlerine ve yürütme organlarının işlevlerine ve doğasına açıkça aykırıdır. Bu genelge, hukuki tabiriyle yok hükmündedir. Hukuken hiçbir değeri yoktur. Ben böyle istiyorum, ben yaptım denilemeyecek bir yasa ihlali ve bir yasa darbesidir.
Hükümete ait olan Vali atamalarını, Türkiye Büyük Millet Meclisi ben yapacağım diyebilir mi, yürütmenin başı olan Cumhurbaşkanı, bu vali atama yetkisini Türkiye Büyük Millet Meclisine bırakmak ister mi?
Bu nedenle, en başta İstanbul Belediye Başkanı olmak üzere, CHP'ni bütün belediye başkanları, yasa dışı bu hukuk darbesini yok saymalıdırlar. Asla ve asla, bu genelgeye değer vererek ve kendilerini bağlayan metinler olarak hukuken var sayarak, bu genelgenin iptali için yargıya baş vurmamalıdırlar. Aksi halde, yok hükmünde olan bu genelgelere hukuki bir değer vermiş olacaklar ve yargıdan aleyhe bir karar çıktığında kendilerini bağlamış olacaklardır.
CHP Genel Merkezini ve CHP'li Belediye başkanlarını uyanık olmaya ve bu hukuk darbesine karşı direnmeye, Ticaret Bakanlığının yasalara aykırı genelgesini yok sayarak yetkilerini kullanmaya devam etmeye davet ediyoruz.
Bakalım daha ne hukuksuzluklar göreceğiz?
İyi ki, AKP iktidarının son kullanma tarihi gittikçe yaklaşmakta.

Güner Yiğitbaşı

30/06/2019
Güner YİĞİTBAŞI
Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget