Demokrasilerde yasa tanımayan bir Cumhurbaşkanı olur mu hiç?

ERDOĞAN'ı başarılı olamadığı, hedefi tutturamadığı halde, bu gerekçeyle görevden alabilecek bir makam ve düzenleme yok yasalarımızda. ERDOĞAN'ın görevine ancak

Demokrasilerde yasa tanımayan bir Cumhurbaşkanı olur mu hiç?
AKP Genel Başkanı ERDOĞAN, Cumhurbaşkanlığı şapkasını giyerek, bankanın kuruluş kanununa, bağımsız ve özerk bir kurum olma niteliğine, henüz görev süresinin dolmamış olmasına rağmen, yasaya açıkça aykırı olarak, Merkez Bankası Başkanını görevden almıştır.
Aslında buna yetkisi yoktur. Zira, görev süresi dolmayan Merkez Bankası Başkanı, yasada belirtilen sebepler dışında; ERDOĞAN'ın dediği gibi, "Kendisine ekonomi toplantılarında defalarca faizi indirmesi gerektiğini söyledik. 'Faiz düşerse, enflasyon düşer' dedik. Gerekeni yapmadı. Aynı kulvarda değildik” gerekçesiyle asla görevden alınamaz. Bu işlem yasa dışı bir işlemdir, ben yaptım oldu, ben yasa falan tanımam zihniyetinin hakim olduğu anti demokratik rejimlerde görülen tipik bir  uygulamadır.
ERDOĞAN, görevden alma gerekçesinde ne diyor? Kendisini, faizleri indirmesi konusunda defalarca uyardık, faiz düşerse enflasyon düşer dedik, faizi indirmedi, bize itaat etmedi.
Faizin düşmesi halinde, enflasyonun, bıçakla keser gibi, birden düşeceğini ERDOĞAN nereden biliyor?
Bu iş bu kadar kolay olsa, yer yüzünde enflasyon kalmaz, her ülkenin ekonomisi güllük gülistanlık olur.
Sen, ülkenin vergileriyle, satılan varlıklarıyla, ihracat ve turizm gelirleriyle, üretimiyle oluşturulan milli hasılayı, yollara, binalara betona, devasa hava limanlarına, köprülere, saraylara, dini vakıflara, nereye harcandıkları belirsiz örtülü ödeneklere, devletin üretime dönük olmayan cari harcamalarına, lükse şatafata, araba saltanatına, mütahitlere tanıdığınız garanti karlara harca, üretim yapma, cari açığın her yıl artsın, ihracatın düşsün, ithalatın patlasın, ondan sonra ülkede enflasyon var, merkez bankası başkanı faizi düşürmediği için enflasyon düşmedi, bana itaat etmeyen merkez bankası başkanını, görev süresi dolmadan yasaya aykırı olarak ben görevden aldım de.
Nerede bu bolluk?
O zaman, madem siz daha iyi biliyorsunuz, buyurun bankayı da doğrudan kendinize bağlayın, verin emirleri düşürün faizi, bir günde enflasyon canavarından kurtulalım.
Merkez Bankası Başkanı sizin emir ve talimatınızla iş görecekse, bağımsızlığına ve özerkliğine ne gerek vardı?
Demek ki, hariçten kimse bilir bilmez gazel okumasın gerekçesiyle merkez bankası özerk ve bağımsız hale getirilmiş ve başkanına görev teminatı verilmiştir.
Siz şimdi merkez bankası başkanını, emirlerime uymadı gerekçesiyle yasaya aykırı ve keyfi olarak görevden alırsanız, para piyasasında güven kalmaz, yabancı yatırımcılar paralarını çekerler ve yeni para da yatırmazlar, yatırım yapmazlar.
ERDOĞAN; kendi doğrularının, gerçekten doğru olduğunu, faizin düşürülmesiyle anında enflasyonun düşeceğini nereden biliyor?
Kendisinin yetkisindeki işleri, hiçbir engelle karşılaşmadan, tek başına istediği gibi yapıyor, sonuç ortada, ülkenin hiçbir sorununu çözemediği gibi, sorunlar giderek çoğalıyor ve içinden çıkılamaz bir hal alıyor. Merkez bankası başkanı gibi, her başarısız, hedefi tutturamayan, söz dinlemeyen kamu görevlisinin işine, hem de yasaya aykırı olarak son verilebiliyorsa, ERDOĞAN'ın iş başında bir gün dahi kalmaması gerekir. Ancak, Cumhurbaşkanı sıfatını taşıyan ERDOĞAN'ı başarılı olamadığı, hedefi tutturamadığı halde, bu gerekçeyle görevden alabilecek bir makam ve düzenleme yok yasalarımızda. ERDOĞAN'ın görevine ancak halkımız seçim sandığında son verebilir.
Ancak, seçimlere de daha çok zaman olduğuna göre; başarısız olan ve hiçbir hedefi tutturamayan ERDOĞAN'ın da, seçimlerden önce istifa ederek görevini bırakması gerekmez mi?

Güner Yiğitbaşı

09/07/2019
Güner YİĞİTBAŞI
Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget