“– Hükümdar bile olsanız, herkesin sizinle aynı fikre sahip bulunmasını beklemeyin. Aynı fikirde olmamak, sadık olmamak anlamına gelmez.
– Doğal davranmalı, mevkiinizin size sağladığı sahte gurura kapılmamalısınız.
– Liderlik bir kişiye bağlı kaldığı sürece, ulusun gücü, dünya gücüne dönüşemez.
– Zamanı geldiğinde Atilla’nın yeri bile başka biri tarafından doldurulacaktır. Kişisel çekiciliği ne olursa olsun, bağlılık bir tek kişiye olmamalıdır.
– Akıllı bir lider, zamanının dolup, yerine yeni birinin geleceği gün için hazırlık yapar.
– Sizin kendiniz için başarmak istediklerinizi, sizler için ben bile başaramam.
– Yaklaşılabilir kişi olun.
– Öğrenmeye ve dinlemeye de hevesli olmanız gerekir.
– Yargı deneyim ve görevinizin karmaşık olması, yetkilerin dağıtılmasını gerektirir.
– Doğrudan kendi hareket ve ilginizi gerektiren sorumlulukları asla başkalarına yüklemeyin.
– Değersiz kişileri kendinize düşman edinmeyin.
– Toplumun disiplin ve amacında önem taşımayan konularda, herkesi aynı şekilde davranmaya zorlamayın. (Dayatmacı olmayın)
– Geleceğimizi geçmişin gücü üzerine kurmalıyız. Geçmişi incelemekten asla vazgeçmemeliyiz.
– Unutmayın ilkelerde anlaşmak, uygulamada anlaşmak anlamına gelmez.
– Pazarlığa mümkün olduğunca küçük meselelerden başlayın. Pazarlığı asla şansa bırakmayın. Pazarlığı gizli yapın.
– Asla hakem tayin etmeyin. Bu üçüncü bir kişinin sizin kaderinizi belirlemesi anlamına gelir.
– Liderlerin, komutanların sık sık en güvendikleri kişiler tarafından ihanete uğradıklarını bilin.
– En değerli çabalarınızın bile yakın arkadaşlarınız tarafından lanetleneceğini bilin. Siz mükemmel oldukça, en çok acıyı çekecek olanlar onlardır. Eğer, hareket ve istekleriniz onları tehdit etmiyorsa, önemsiz biri olma yolundasınız demektir.
– Kansız pazarlıklarla kazanabilecek bir şeyi, savaş yoluyla kazanmak asla akıllılık değildir.
– Savaşta ve barışta, bazen kaybettiğiniz de olacaktır.
– Mükemmel karar çok azdır. En iyi kararlar, mantıklı seçenekler arasından sağduyuya en yakın olanıdır.
– Kararınız için destek ararken karşınızdakini gereğinden fazla ikna etmeye çalışıyorsanız, biliniz ki o karar kötü olabilir.
– Akıllı liderler, genellikle doğru kararı vermek için önemli öğeleri bulup çıkarırlar. İşin püf noktası, bunların neler olduğu ve nerede bulunduklarıdır.
– Yanlış soru soran, daima yanlış cevaplar alır.
– Akıllı kişi, cevabını öğrenmek istemediği soruyu asla sormaz.
– Akıllı liderler asla tartışmaya girmez. Ödün vermez.
– Eski lider ne türlü koşullar altında görevinden ayrılırsa ayrılsın, yeni liderler onun hakkında olumsuz konuşmalara izin vermemelidir.
– Lider yapılan işe değer vermeli, görevine bağlı olmayanlara ise hoşgörü göstermemeli.
– Astlarınıza gereken ilgiyi gösterin. Onlara karşı bunu yapmazsanız, onlardan da saygı göremezsiniz.
– Kişilere büyük ödüller değil, güvence verin. Küçük takdirlerinizde cömert olun.
– Bir lider ancak güçlü astlar yoluyla başarıya ulaşacağını düşünerek, yetenekli yardımcılar seçmelidir.
– Göçebe kavimler olarak Romalılara boyun eğdirip dünyayı fethedemeyiz. Kentler kurmalıyız. Bu kentlerde iyi eğitim görmüş, disiplinli ordular ve insanlar yetiştirmeliyiz…”
Batı Hun İmparatoru Atiila (395-453)
Wess Roberts’un “Hun İmparatoru Attila'nın Liderlik Sırları” adlı kitaptan alınmıştır.
Ne dersiniz aradan 2000 yıl geçmiş hala bu öğütler geçerli değil midir? Bu alıntıyı, özellikle Başta Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere 15 yıllık AKP iktidarının ileri gelenlerinin bu 2000 yıl önceki öğütleri okumaları daha yararlı olacağını sanıyorum.
*
Atilla Han Kimdir?
Avrupa Hun İmparatorluğu’nun hükümdarı Attila, (Atilla ismiyle de geçmektedir), 395-453 seneleri arasında yaşamıştır. Attila’nın Hükümdarlık yaptığı yıllardaki fiziksel yapısının, “kısa boylu, geniş göğüslü, küçük gözlü, yassı burunlu ve ince gri sakallı ve bronz tenli” olduğu anlatılmaktadır.
Gündüzleri bozkırda ve nehir kenarında odun, taş ve benzeri eşyaları taşıyıp güç kazanıyordu. Akşamları çadırda babası Boncuk han tarafından latince dersleri alıyordu. Babası vefat edince kardeşi Bleda ile yolları ayrıldı. Amcası Attila kol kanat gerdi ve kavimler göçüne katıldı amcası Rua ile. Batı Roma’yla Hunlular iş birliğindeydi. Bu nedenle Batı Roma’ya gitti ve lejyonerlerle eğitim aldı. Sık sık kolezyumda dövüşen Gladyatörleri izlemeye gidiyordu.
Bu esnada ileride kendine rakip olacak olan Gladius Aetus ile tanışır. 434 yılında Hun imparatoru ve Amcası ölünce imparatorluğu kardeşi Bleda ile idare etmeye başladılar. İlşk eşi Nakara ile evlenir. Eşi Nakara doğum esnasında ölür fakat erkek bebek sağlıklı doğar. Attila ilk iş olarak Burgutlar devletine 64 000 askerle saldırır ve krallarını öldürür. Atilla Hanın Roma imparatorluğuna saldırı fikrini kardeşi Bleda karşı çıkar, kısa süre sonra Bleda çadırında sırtına hançerle ölü bulunur. Bu cinayeti kimin işlediği sonsuza dek sır kaldı. batı Roma impartorluğunu velihatı 3 uncu Valentinus kız kardeşi Augusto Honoria Çılgın deli lakaplı Atilla nişan yüzüğünü göndermişti. Avrupa Büyük Hun Devleti Kralı Atilla Bu yüzüğü Batı Roma’ya karşı kullanmak için sakladı. III Valentinus kısa süre sonra tahta geçer. Atilla Nişan yüzüğünü Kral Valentinus gönderir. Nişanlısı Honoria ve nişan armağanı olarak Batı Roma imparatorluğunun yarısını istemektedir. Bu teklif red edildi ve savaş sinyallari verildi.
Hun İmparatoru Roma imparatorluğuna saldırmak için Karpat, İskandinav, Kırım en iyi savaşçılarını topladı. Roma Komutanı Aetus Atilla’nın ordusunu nasıl durduracağını biliyordu planlar yaptı ve bu orduyu yorması gerekmekteydi. Aetus Atilla ve ordusunu önce Strasbourg (Strazburg) şehrine çekti göster kaç taktiğiyle Köln şehrine kadar çekti ve en son Paris şehrine de doğru kaçtı. Ovada 2 ordu çarpışmaya başladı. Baltalar oklar, dikenli topuzlar, mızraklarla savaş şiddetli bir şekilde geçiyordu. Savaş bitti Aetus geri çekildi. Ovada 400 000 bin ceset vardı. Atilla Han Aetusu takip etmek yerine İtalya’ya saldırmayı düşündü. Araya giren Papa Büyük Leon Roma ve Hun devletlerini barış sağladı. Atilla Budine geri döndü. 2 yıl sonra Germen soylusu birinin kızı ile evlendi. Düğün sonrası gerdek gecesinde burnundan kan gelmiş şekilde ölü bulundu(453).
Ölümünün ardından tartışılmaya devam edilen Attila, Avrupalılar tarafından barbar olarak görülse de, Macar halkı ve Türk tarihi açısından bir kahraman olarak nitelenmektedir. Ancak Atilla, nasıl anılırsa anılsın, bugünkü orta Avrupa görüntüsüne, görkemli yapılara, göçlere, savaşlara, akınlara, istilalara neden olarak, tarihe damga vuran büyük imparatorlar arasındaki yerini almıştır.
Kaynak: https://www.gelisenbeyin.net/atilla-hayati-kimdir.html
Derleyen Cevat Kulaksız
Yorum Gönder