Sizi Örtülü Ödenek Harcamaları Dahi Kurtaramayacaktır

Yazı başlığındaki örtülü ödenek nedir? 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi Ve Kontrol Kanunu diye bir kanunumuz vardır. Bu kanunun amacı; kalkınma plan

Sizi Örtülü Ödenek Harcamaları Dahi Kurtaramayacaktır
Yazı başlığındaki örtülü ödenek nedir?


5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi Ve Kontrol Kanunu diye bir kanunumuz vardır. 


Bu kanunun amacı; kalkınma planları ve programlarda yer alan politika ve hedefler doğrultusunda kamu kaynaklarının etkili,  ekonomik ve verimli bir şekilde elde edilmesi ve kullanılmasını,  hesap verebilirliği ve malî saydamlığı sağlamak üzere,  kamu malî yönetiminin yapısını ve işleyişini,  kamu bütçelerinin hazırlanmasını,  uygulanmasını,  tüm malî işlemlerin muhasebeleştirilmesini,  raporlanmasını ve malî kontrolü düzenlemektir.  


Bu kanunun 24. maddesiyle örtülü ödenek adıyla bir harcama kalemi ihdas edilmiş ve bu örtülü ödenek harcamaları, bu kanunun denetimi ve kapsamı dışında tutulmuştur. 


Örtülü ödenek;  ilgili yasanın 24. maddesinde,  “kapalı istihbarat ve kapalı savunma hizmetleri,  Devletin millî güvenliği ve yüksek menfaatleri ile Devlet itibarının gerekleri,  siyasi,  sosyal ve kültürel amaçlar ve olağanüstü hizmetlerle ilgili Devlet ve Hükümet icapları için kullanılmak üzere Cumhurbaşkanlığı bütçesine konulan ödenektir.  Kanunlarla veya Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle verilen görevlerin gerektirdiği istihbarat hizmetlerini yürüten diğer kamu idarelerinin bütçelerine de örtülü ödenek konulabilir.  Örtülü ödenek,  bu amaçlar dışında,  Cumhurbaşkanının ve ailesinin kişisel harcamaları ile siyasi partilerin idare,  propaganda ve seçim ihtiyaçlarında kullanılamaz.  “şeklinde tanımlanmıştır. 


Yine aynı kanun aynı 24. maddesine göre;  örtülü ödeneklerin kullanılma yeri,  giderin kimin tarafından yapılacağı,  hesapların tutulma ve kapatılma yöntemi,  gideri yapanın değişmesi halinde yeni yetkiliye hangi belgelerin aktarılacağı Cumhurbaşkanı tarafından belirlenir. 


Uzun lafın kısası; kapalı istihbarat ve kapalı savunma hizmetleri, devletin milli güvenliği ve yüksek menfaatleri ve devlet itibarının gerekleri, siyasi, sosyal ve kültürel amaçlar ve olağanüstü hizmetlerle ilgili olarak, yasada sayılan çok istisnai ve sınırlı amaçlarla kullanılması gereken, Cumhurbaşkanı ve ailesinin kişisel harcamaları ile siyasi partilerin idare, propaganda ve seçim ihtiyaçlarında kullanılması yasak olan bu örtülü ödenek; tamamen,  Cumhurbaşkanının göreve başlarken namusu ve vicdanı üzerine yaptığı yeminine sadık kalıp kalmadığının teminatına bağlanmıştır. Bu örtülü ödenek harcamalarını yapıldığı yerler gizli olup, bu ödenekten yapılan ödemeler denetim dışıdır, ödemelerin yapılacağı yerleri,  Cumhurbaşkanı tek başına kendi vicdani sorumluluğu altında belirler, yine bu ödenekten yapılacak olan harcama ve giderin kimin tarafından yapılacağını da Cumhurbaşkanı belirler, yapılan ödemelerin hesaplarının tutulması, gideri yapanın değişmesi halinde gideri yapacak yeni yetkiliye hangi ödeme belgelerinin aktarılacağı,  Cumhurbaşkanı tarafından belirlenir. 


Görülüyor ki; adından da anlaşılacağı üzere,  örtülü ödenekten yapılan sır niteliğindeki harcamaların üzerinde,  kalın ve gizli bir örtü mevcut olup, bu nedenle denetimden ve hesap vermekten tamamen muaf olan örtülü ödenek harcamaları;  Cumhurbaşkanı ile onun belirleyeceği sırdaşı niteliğindeki gideri yapacak olan kişinin insaf ve vicdanlarına emanet edilmiştir.  


Bu bilgilerin ışığında gözlemlediğimizde;  22 senelik AKP iktidarı döneminde,  örtülü ödenekten yapılan harcamaların,  her geçen sene ve özellikle seçim dönemlerinde ve 31 Mart yerel seçimlerini yaklaştığı son aylarda,  katlanarak inanılmaz oranda artması, Cumhuriyet tarihimizin hiçbir iktidar döneminde rastlanmayan anormal miktarlara ulaşması,  bize göre dikkat çekicidir. 


Seçim kazanmak, iktidardan uzaklaşmamak, koltuğunu bırakmamak için meşru veya meşru olmayan her propaganda metodunu kullanmaktan çekinmeyen, kumpas videolardan dahi medet uman, göreve başlarken mecliste namusu ve vicdanı üzerine yaptığı,  yasalara ve anayasaya bağlılık ve tarafsızlık yeminine sadık kalmadığının çokça örneklerini veren ERDOĞAN; umuyoruz ki, kendisinin vicdanına emanet edilen propaganda ve seçim ihtiyaçlarında kullanılması yasak olan örtülü ödenekten,  seçmen tabanı oluşturmak adına harcamalar yapmamıştır. Bir Türk vatandaşı olarak buna inanmak ve güvenmek istiyoruz. 


Bu inancımız ve beklentimiz hilafına,  örtülü ödenekten,  ilgili yasaya aykırı olarak,  siyasi propaganda amaçlarıyla harcamalar yapılmış olsa dahi, 31 Mart yerel seçimlerinde, en başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere,  ERDOĞAN ve partisi AKP'nin adayları asla kazanamayacak, koşulları tamamen iktidarın lehine, muhalefetin ise aleyhine olan yerel seçimlerden,  muhalefet adayları başarılı çıkacaktır, kimsenin şüphesi olmasın.


16/03/2024

Güner YİĞİTBAŞI

Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget