Erken seçim mi güldürmeyin beni!...

ERDOĞAN'ın, bir erken ya da baskın seçime gideceğini unutun ve 2023 de ve zamanında seçimlerin yapılması için, bolca dua edin, baylar ve bayanlar.

Erken seçim mi güldürmeyin beni!...
2023 yılında yapılması gereken Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine,  daha yaklaşık iki sene var. 

Ancak, ERDOĞAN'ın partili Cumhurbaşkanı olarak başında bulunduğu ve  tek başına her konuda yetkili olduğu, ERDOĞAN'ın vesayeti altındaki iş başındaki Cumhurbaşkanlığı Hükümet sisteminin; artık işlemediği, ülkenin hiçbir sorununu çözemediği gibi, kendisinin sorun yarattığı ve ülke için büyük bir beka sorunu olduğu,  bu nedenle, tüm muhalefet partilerinin ve halkımızın büyük çoğunluğunun,  2023 de yapılacak olan normal seçim sürecini beklemeye sabırlarının kalmadığı,  bugünkü koşullarda iktidarın dışındaki herkesin,  tüm muhalefet partilerinin, haklı olarak bir erken seçim istediği gözlenmektedir. 

Yapılan anket sonuçlarına ve sokaktaki insanlara yöneltilen mikrofonlara yansıyan seçmenlerin yakınmalarına bakıldığında, iş başındaki EDOĞAN iktidarının;  yapılacak olan ilk seçimlerde büyük bir oy kaybıyla sandıkta kaybederek iktidarı muhalefete terk edeceklerine,  adeta kesin gözüyle bakılmaktadır. Görünen köy kılavuz istememektedir. 

Partili Cumhurbaşkanı da,  gizlice yaptırdığını tahmin ettiğimiz anket sonuçlarıyla,  gidici olduğuna emin olmuş olmalıdır. 

Aslında, partili Cumhurbaşkanı ERDOĞAN'ın anket yaptırmasına da gerek yoktur, bir empati yaparak kendisini yoksul halk çoğunluğunun yerine koyup düşündüğünde ve bir özeleştiri yaptığında, kendisi dahi artık gitmesi gerektiğini, gitme vaktinin geldiğini,  teslim edecektir. 

İlk seçimlerde Cumhurbaşkanlığı koltuğunu kaybederek sade bir vatandaş olduğunda, çok alıştığı devlet imkanlarından, içinde bulunduğu lüks ve şatafattan, gördüğü ilgiden mahrum ve  korumasız kalacağını, bugün sadece kuş sütünün eksik olduğu, lüks saraylarda devlet imkanlarıyla hayatını sürdürdüğü ve görevini icra ettiği sınırsız imkanları ve yetkileri kaybedeceğini bilen bir EDOĞAN'ın; hiçbir şekilde,  erken seçim kararı almayacağı ve çoğunluğu elinde bulundurduğu Meclis'in de bu konuda karar almasına  yeşil ışık  yakmayacağı, erken veya baskın bir seçime asla yanaşmayacağı,  açık ve kesindir. 

Partili Cumhurbaşkanı, anayasaya göre üçüncü kez Cumhurbaşkanlığına aday olabilmesinin, ancak ikinci dönemdeki süresi bitmeden Meclisin alacağı bir erken seçim kararıyla mümkün olacağını bilmesine rağmen, bize göre bu yola da gitmeyecek, zira  üçüncü kez aday olabilmesinin önündeki anaysa engelini,   emri altındaki Yüksek Seçim Kurulunun onayıyla,  illegal ve anayasaya aykırı olarak aşacağından, çok emin bulunmakta ve üçüncü kez  adaylığı konusunda kendisini çok rahat hissetmektedir. 

Partili Cumhurbaşkanı; üçüncü kez adaylığını,  YSK ya güvenmesine rağmen garanti altına almak ve işi şansa bırakmamak için,  belki normal seçimlere çok az bir zaman kala emri altındaki Meclis çoğunluğunu ve seçim isteyen muhalefeti kullanarak Meclisten, pek de erken olmayan bir seçim kararı çıkarma yoluna gidebilir. Bu dahi çok zayıf bir ihtimaldir. 

Bu nedenle; muhalefet çevrelerinin,  bir erken ve baskın seçim ihtimalini dillendirmelerine biz ancak gülüyoruz ve aç tavuk kendisini darı ambarında hissedermiş sözünü hatırlıyoruz. 

Erken seçim ihtimalini-aslında keşke olsa-biz sıfır ve eksi ihtimal olarak görüyoruz. 

Hatta biz daha da ileri giderek ve kötümser bir tablo çizerek; kendisinin hayat boyu seçim kazanarak iş başında kalacağını zannetmesi, kendisine göre anayasa ve saray yaptırması ve yaptırmaya da devam etmesi, yirmi senelik iktidarında birçok anayasa ihlalleri yaparak anayasa suçu işlemesi, döneminde sayılamayacak kadar yolsuzluk iddialarının havada uçuşması, antidemokratik icraatlarıyla sevilmeyen bir kişi konumuna gelmesi, iş başından uzaklaştığında, eski cumhurbaşkanı sıfatıyla kendisine verilecek mütevazi korumalarla,  can güvenliğini sağlamakta zorlanacağını ve kendisinden yargı önünde hesap sorulacağını düşünmesi, zamanında dahi seçim yapılmaması için büyük bir çabanın içine gireceği ihtimalini akla getirmektedir. 

Seçimler öncesinde,  seçim kazanabilmek için seçim kanunda değişiklik yapmayı düşünen ve planlayan ERDOĞAN'ın; bu planını uygulamaya koyması ve seçim kanununda değişikliğe gitmesi halinde,  Anayasanın 67.  maddesinin son fıkrasında yer alan;  “Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler,  yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz. ”kuralı uyarınca, yeni seçim kanunu ile seçime girebilmesi,  erken seçim kararı almasını zora sokmaktadır. Bu koşullarda,  zaman darlığından seçim kanununda yapılacak değişikliğin zamanında yapılacak seçimlere yetişmesi dahi,  riskli bulunmaktadır. 

Açıkladığımız nedenlerle; ERDOĞAN'ın, bir erken ya da baskın seçime gideceğini unutun ve 2023 de ve zamanında seçimlerin yapılması için,  bolca dua edin,  baylar ve bayanlar.  

Güner Yiğitbaşı

01/10/2021

Güner YİĞİTBAŞI

Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget