Millet İttifakının Acele Yapması Gereken Üç Husus

Millet İttifakının Acele Yapması Gereken Üç Husus Kimse kimseyi kandırmasın, Millet İttifakının bileşenleri partilerin mensuplarıyla liderleri; hiç,

Millet İttifakının Acele Yapması Gereken Üç Husus
Şayet yapılırsa, 2023 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimlerine,  şurada  ne kaldı ki?

Gün dediğin su gibi akıp geçiyor. Gündüzümüz gecemize karışıyor adeta. 

Kimse kimseyi kandırmasın, Millet İttifakının bileşenleri partilerin mensuplarıyla liderleri; hiç,  seçimi kazanacağız ve  iktidar olacağız, seçimler çantada keklik havasına girmesinler, doğmamış çocuğa don biçmeye kalkışmasınlar. 

Evet, anketler göstermiştir ki; iktidardaki Cumhur İttifakı partilerinin oy tabanları erimekte, seçimleri kazanmaları mucizelere kalmıştır ama,  muhalefetin karşılarında devletin tüm mali olanaklarını, örtülü ödeneğini, kamu kudretini ve otoritesini, RTÜK, TRT ve YSK gibi kamu kurumlarını,  tek başına kullanan ve hesap vermeyen bir ERDOĞAN gerçeği var. 

Seçmenlerden çoğu AKP ve ERDOĞAN iktidarından memnun olmadıkları için,  Cumhur İttifakı gemisini terk etmeye hazırlanmakta ve anketler bu nedenle iktidarın aleyhine sinyaller vermektedir. 

Anketler;  Millet İttifakının bileşenleri CHP ve İYİ Partinin liderlerini ve lider kadrolarını asla yanıltmasın. 

CHP ve İYİ Parti'nin kemikleşmiş oyları bu iki partiye gidecek ama, AKP ve Cumhur İttifakı iktidarından memnun olmayarak buradan kopan oyların, sempati durumlarına göre CHP ve İYİ Parti'ye gideceğinin garantisi yoktur. Bu oyların,  Millet İttifakına yönelebilmesi ve ittifak partilerinin kendi kemikleşmiş oylarına katılarak,  bu kemikleşmiş oyları,  yenilebilir bir et ve kemiğe dönüştürebilmesi için yapılması gereken şey; bir gün dahi vakit kaybetmeden,  Millet İttifakına dahil olan ve bu ittifakın başını çeken  CHP ve İYİ Parti liderlerinin, diğer muhalefet partilerinin liderleriyle irtibata geçerek görüşmeleri ve Millet İttifakının bileşenleri partilere netlik kazandırmalarıdır. 

Yapılması gereken ilk iş budur. 

Millet İttifakına dahil olacak partilere netlik kazandırdıktan sonra, acele yapılması gereken ikinci şey; Millet İttifakının lider kadrolarının, tıpkı koalisyon hükümeti kuracaklarmış gibi, aralarında görüşerek,  en başta yeniden iyileştirilmiş parlamenter sisteme geri dönüleceğini açıklayan ve ilk maddesi bu olan bir Millet İttifakı Protokolü hazırlayarak,  kamu oyuna açıkça ilan etmeleridir. 

Hazırlanacak olan Millet İttifakı Protokolü; partilerin ve parti liderlerinin yararlarını değil, halkın ve demokrasisiyle, insan haklarıyla, yargısıyla,  parlamentosuyla,  ve tüm kurumlarıyla, bürokrat kadrolarıyla ve gelenekleriyle yok edilen, insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne dayalı demokratik ve laik hukuk devletinin yeniden tesisine, Yurtta Sulh,  Cihanda Sulh ilkesinin uygulamaya konulmasına,  bozulan ekonominin düzeltilmesine,  israfın önlenmesine, yönetenlerin hesap verebilirliklerinin, şeffaflığın, yok edilen can güvenliğinin sağlanmasına ve terörün önlenmesine yönelik olmalıdır. 

Millet İttifakının lider kadroları, aralarında anlaştıklarını, ittifak halinde olduklarını, seçimleri kazanmaları halinde, protokolde yer alan vaatlerini,  önem sırasına göre,  en geç seçim dönemi sonuna kadar yerine getireceklerini,  ilan etmelidirler. 

Bize göre, en önemlisi de; Millet İttifakının katılanı olan partilerin liderlerinden hiçbirisi, İMAMOĞLU, MANSUR YAVAŞ gibi CHP ile özdeşleşen partili popüler hiç kimse,  Cumhurbaşkanlığına aday gösterilmemelidir. 

Mutlaka ortak ve tek Cumhurbaşkanı adayı gösterilmelidir. EKMELETTİN travmasından kurtulmalıdır. EKMELETTİN Bey'in dahi,  günün koşullarına göre azımsanmayacak oy aldığı unutulmamalı ve tek aday göstermekten korkulmamalıdır. 

Bizim, eskiden de fikrimiz buydu. Seçimlerin ikinci tura kalacağını nereden biliyorsunuz, bunun garantisi varmıdır ki; ilk turda herkes adayını göstersin diyorsunuz. İkinci turun garantisi asla yoktur. Her zaman,  eldeki kuş daldaki kuştan iyidir. 

Liderlerin ve partilerde öne çıkmış popüler kişilerin Cumhurbaşkanlığına aday gösterilmemeleri suretiyle; mevcut Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemine göre, yasama,  yürütme ve yargı olmak üzere, tüm yetkilerin tek kişinin elinde ve iki dudağının arasında olduğu, karizmatik ve tek yetkili Cumhurbaşkanı izlenimi silinmeli, buna sıcak bakılmadığı, amacın;  gerçekten parlamenter sisteme geri dönülmek olduğu güven ve inancı halkımıza aşılanmalı, Millet İttifakının olası bir iktidarında, Cumhurbaşkanından ziyade, protokol hükümlerinin ve liderlerin taahhütlerinin önemli olacağı, halkımıza ilan edilen ve onlarla paylaşılan protokol hükümlerinin harfiyen yerine getirileceği, Millet İttifakının adayı olarak seçilecek olan Cumhurbaşkanının, eskiden olduğu gibi sembolik olacağı, yapılacak olan şeylerin doğrudan ve tek  karar makamı değil,  kendisini de bağlayacak olan Millet İttifakı protokol hükümlerini icra makamı olacağı, halkımızla paylaşılmalıdır.  

Bu nedenle, üçüncü olarak, Millet İttifakına mensup partilerimizin liderleri;  kendilerini, bu demokrasiye geçiş ve onarım döneminde yapılacak olan icraatlarla bağlı hissederek, partileri adına ve tekil vaatlerde bulunmaktan sakınmalıdırlar. 

Millet İttifakının liderleri;  meydanlara çıkarak, kendi parti programlarını değil (zaten protokol da yer alacak yapılması gereken şeylerin çoğunluğu her partinin programlarında da yer almaktadır. ) üzerinde anlaştıkları ve halkımıza ilan ettikleri;  demokrasiyi ve devleti yeniden onararak ayağa kaldırmaya ve parlamenter sisteme geri dönmeye yönelik yapacaklarını, seçmenlere açık ve net bir şekilde anlatmalıdırlar.  

Güner Yiğitbaşı

08/09/2021

Güner YİĞİTBAŞI

Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget