Marangoz Atölyesinde Çalışacak Bir Tarih Öğretmeni

Bir tarih öğretmeni, atanamadığı için böylesine bir erkeğin bile zorlukla yapacağı ağır bir işte marangoz hızar makinesinin başında toz talaş içinde

Marangoz Atölyesinde Çalışacak Bir Tarih Öğretmeni
2.8.21 günü metro ile Batıkent’e gitmek üzere Ostim’den metroya bindim. Boş bir kişilik bir yere oturdum, yanımda öğrenci sandığım genç bir bayan oturuyordu. Öğrenci misin dedim, güldü, tarih öğretmeniyim, dedi. Aman Tanrım ben seni ortaokulda öğrenci sandım, dedim. Gülmeye başladı, adın ne dedim, “Sümeyye” dedi. Nerelisin, dedim, “Ayaşlıyım” dedi. Ben de öğretmenim, dedim ve aramızda bir yakınlaşma doğunca, vay be Ayaş’tan böyle güzel kızlar çıkar mıymış, dedim. Daha bir gülümsedi. İnternetin “var mı dedim, var bir şey mi yazdıracağın”, dedi. Google den Atatürk’ten beş lira isteyen sanatçı, yaz dedim. Yazdı, çıkınca yazan benim adım çıkınca “bu olayı hiç duymamıştım”, dedi. 

Madem tarih öğretmenisin, şimdi sana hiç duymadığın tarihi bir olayı yazdıracağım, dedim ve padişahın oğlu vezirin karısını kaçırdı, diye yaz dedim. Yazdı, okurken ben kısaca özetledim, Fatih Sultan Mehmet kendi oğlunu bunun için katletmiş, dedim. Şaşırdı ve hiç duymamıştım, dedi.

O anda telefonu çaldı, kulak misafiri oldum, telefonda şöyle anlatıyordu, yakalayabildiğim kadarı ile:

“- Nihayet bir iş buldum, aylık üç bin lira marangoz atölyesinde çalışacağım, şimdi G…mağazasına gidiyorum, orda bir önlük bakacağım, çünkü çalışacağım yer toz talaş çok olacağı için önlük giymem şart. Yok yok korkma marangoz atölyesi ama, sadece odun parçalarını alıp hızarın önüne vereceğim, o kadar”.

Aman tanrım, bunu duyunca üzüldüm burnumun direği sızladı, düşünebilir musunuz, okulunu bitireli iki yıl olmuş bir tarih öğretmeni, atanamadığı için böylesine bir erkeğin bile zorlukla yapacağı ağır bir işte marangoz hızar makinesinin başında toz talaş içinde çalışacak, bu gencecik kızcağız. Bunun için mi tarih okumuştu. Öğrendiği tarih bilgilerini, kültürünü severek öğrencilerine aktaracaktı.

Onunla Batıkent metrosundan inip, aynı mağazaya girdik, fazla da konuşma olanağı bulamadan alışverişimiz için ayrılırken vedalaştık.

Öğretmen adaylarının, atanamayan öğretmenlerin çoğunluğu dar gelirli aileleri olup bir an önce hayata atılma istemekteler, böylece ailelerine yük olmaktan kurtulma çabası ve özlemi içindeler.

Bazı atanamayan öğretmenler, “ailelerimiz bizleri yıllarca okuttu, bir an önce mesleğe girip, mesleğimizi yapmak onlardan günde üç beş lira harçlık almaktan kurtulmak istiyoruz”. Demekteler.

Marangoz Atölyesinde Çalışacak Bir Tarih Öğretmeni
Her yıl değişik branşlardan binlerce öğretmen adayları öğretmen olarak mezun oluyorlar, öğretmen olma heyecanı ile atamaları bekliyorlar. Atamayı bekleyenlerin içinde iki, beş, on yıl atama bekleyenler olduğunu duyuyoruz. Hatta yurt genelinde ataması yapılmadığı için strese girip intihar edenlere bile rastlamaktayız.

Basına yansıyan bilgilere göre, atanamayan öğretmenlerin sayısı 55 ülkenin toplam nüfusunu geride bıraktığı bildirilmekte! Millî Eğitim Bakanlığı ilgililerinin açıklamalarına göre, Türkiye’de 150 bin öğretmen açığı bulunurken, 460 bin ise atanamayan öğretmen var. Ancak eğitim sendikalarına göre tespit edilemeyenlerle birlikte atanamayan öğretmen sayısı 700 bin civarında olurken, bu sayının ise 55 ülkenin toplam nüfusundan bile fazla olması dikkat çekti…  

2023’TE 1 MİLYONA ULAŞACAĞI TAHMİN EDİLİYOR

Marangoz Atölyesinde Çalışacak Bir Tarih Öğretmeni
ÖSYM’nin 2020 verilerine göre, atanmayı bekleyen öğretmen sayısı 460 bin civarında olurken, eğitim sendikalarına göre ise tespit edilemeyenlerle birlikte bu sayının 700 bin civarında olduğu belirtiliyor. MEB tarafından her yıl atananlar hariç en az 25 bin öğretmenin işsiz ve atanmayı bekleyen öğretmenler arasına girdiği belirtilirken, bu şekilde 2023’te atanamayan öğretmen sayısının 1 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Öte yandan hâlihazırda Türkiye’deki atanamayan öğretmen sayısı İzlanda ve Malta gibi ülkeler başta olmak üzere 55 ülkenin toplam nüfusunu geride bıraktı. Atama cetvelinin iyileştirilmemesi durumunda çok yakın zamanda Türkiye’deki atanamayan öğretmen sayısının 1 milyon nüfuslu ülkeleri de geride bırakacağı tahmin ediliyor.

Kaynak: https://www.mebpersonel.com/sozlesmeli-ogretmenler/atanamayan-ogretmen-sayisi-55-ulke-sayisini-gecti-ogretmen-h248596.html

Cevat Kulaksız 

Cevat Kulaksız.

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget