İşin başında böyle bir demokrasi rüzgârı estirdikse de, daha sonra ülkede, çakma cıla dökülmeye başladı, çağın gerisine doğru sürüklenmeye, demokrasi teklerken ekonomimiz Cumhuriyet tarihinin en geri endeksine geriledi.
Neyse bu girişten sonra biz AB-AKP-RTE gündemine dönelim.
“GÖRMEMİŞİN OĞLU” GİBİYDİK SANKİ
17 Aralık 2004’teki Brüksel zirvesi dönüşünde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, dönemin başbakanı RTE ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ü havaalanında bindirilmiş kıtalarla karşılamış, şehre kadar konvoy oluşturmuş ve gündüz vakti patlattığı havai fişeklerle Erdoğan’ın “bayram” ilan ettiği Türkiye’nin AB “Üyeliği”ni kutlamıştı. Görmemişin oğlu gibi gündüz gözüne havai fişekler patlatmıştık.
Zaten RTE demokrasiyi içine sindirememiş, demokrasiyi bir tramvaya benzetmiş, amacına ulaştığı zaman da “zamanı gelince tramvaydan inerim”demişti. İşte tam tramvaydan inme zamanında AB tokadı vuruverdi. Sen demokrasiyi tek adam yönetimine çevirirsen, seni de böyle yönünü çevirirler. Önce biz aynaya bakalım, kendi demokrasicimize bakalım, çağdaş demokrasiyi ülkemizde uyguladık mı? Yoksa iktidardan inmek için, muhaliflere en şeytani kumpaslar kurarak çağ dışı bir tavır içindekiydik, önce bir özeleştiri yapalım. AGİK raporunda belirtilenler hem de noksanlarıyla birlikte doğruydu, yani raporda belirtilen yanlışları yapmıştık. Demokrasiyi tek adam yönetimine çevirmiştik. Bizimkiler AB ye atıp tutuyorlar ama bir de empati yap içine sözde demokrasine bak.
Bizimkiler o zamanları 2013-2014 den bahsedip AB ye gireceklerini, vizelerin kalkacağını oy için halka söylüyorlardı ama 2006’da Barroso, “üyelik müzakerelerinin en az 2021’e kadar süreceğini, yani 2021’den önce Türkiye’nin AB’ye tam üye olamayacağını” resmen açıklamıştı. Nereden nereye, şimdi geldiğimiz noktaya bir bakın.
ŞİMDİ NE OLDU? AVRUPA’YA HAVA ATIYORDUNUZ İŞTE GERÇEKLER:
Telif hakkı AFP Image caption Avrupa Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn, Brüksel - Ankara ilişkileri için "Mevcut durum sürdürülebilir değil" diyor.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn, Türkiye ile ilişkilerin temelden gözden geçirilmesi için üye ülkeleri harekete geçmeye çağırdı.
AB üyesi ülkelerin yetki vermesi durumunda komisyonun harekete geçeceğini ve Brüksel - Ankara ilişkilerini yeniden düzenleyecek bir sürecin başlatılabileceğini söyledi.
AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarıyla Brüksel'de görüşen Hahn, önerinin üye ülkelerin liderleriyle de müzakere edilmesini istiyor.
İngiltere'de yayınlanan Financial Times gazetesi, Hahn'ın açıklamalarını "Brüksel'den ilk kez Türkiye'nin AB üyelik sürecini noktalayacak ve yerine güncellenmiş bir Gümrük Birliği anlaşmasını koyabilecek somut bir adım geliyor" diyerek yorumladı.
Hahn, "Masayı tamamen temizleyelim ve gelecekte işbirliğinin nasıl olabileceğine bakalım. Varolan unsurların parçaları da bu gözden geçirmeye dahil edilebilir" diye konuştu.
Üyelik Dışı Seçenekler
Ankara - Brüksel ilişkilerinde istikrarın sağlanması gerektiğine vurgu yapan Hahn, "Mevcut durum sürdürülebilir değil" ifadesini kullandı ve taraflar arasındaki gerilimi düşürüp işbirliğini artıracak yeni bir yapının konuşulabileceğini söyledi.
Genişlemeden sorumlu Komisyon üyesi Hahn, tarafların üyelik dışında ekonomik alanlarda işbirliğini güçlendirebileceğine inandığını ifade etti.
Türkiye'deki 16 Nisan referandumunun ardından Cumhurbaşkanlığı sistemine geçiş yönünde atılacak adımların AB'yi endişelendirdiğini söyleyen Hahn, Avrupa Konseyi'nin endişelerini paylaştığını belirtti ve referandum sonucu için 'tehlikeli bir geriye gidiş' olarak yorumladı.
Resmi olmayan sonuçlara göre referandumda seçmenlerin yüzde 51,4'lük bölümü cumhurbaşkanlığı sistemine geçişi öngören 18 maddelik anayasa değişikliği için 'Evet' demişti.
Ancak muhalefetteki CHP ve HDP, Yüksek Seçim Kurulu'nun henüz sandıklar kapanmadan mühürsüz zarfların da geçerli sayılması yönünde aldığı kararın yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle konuyu yargıya taşımıştı.
AVRUPA TÜRKİYE’Yİ DENETLEYECEK
AKP-RTE 15 yıldır “uçtuk kaçtık” diyedursun, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin “yeniden denetim” kararı ile Avrupa tarihinde ilk defa Türkiye, Avrupa’nın siyasi ve hukuki denetim sürecine tabi tutulacak.
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), Türkiye’yi 2004 öncesindeki gibi yeniden ‘siyasi ve hukuksal denetim’e aldı. Karar, 45’e karşı 113 oyla alındı. 12 üye oylamada çekimser kaldı. Avrupa Konseyi’nin kurucu üyelerinden olan Türkiye de AKPM’de temsil ediliyor. Oylamada 11 AK Parti’li, dört CHP’li, iki HDP’li ve bir MHP’li üye bulunuyordu. HDP’li parlamenterler Türkiye’nin denetime alınması yönünde oy kullandı.
Süreçte, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin temel değerlerini uygulaması izlenecek.
Şimdi AKP-RTE yönetimine sormak lazım: Demokrasimiz de, ekonomimizde de, insan hakları karnemiz de en gerilerde. Oraya buraya lüks cami yapmakla, Avrupa’nın hiç bir ülkesinde olmayan saray yapmakla, her şehre ülkeyi geriye götürecek imam hatip açmakla ülke kalkınamaz geriye gider. Hele bir de dünyanın hiçbir ülkesinde olmayan diktatörlük gibi ucube başkanlığa geçiyoruz ki, artık dünyanın diline düştük sayılır. “Saçlar önünüze döküldü”, artık kendinize dönecek misiniz?
Cevat Kulaksız
Cevat Kulaksız
SONNOTLAR1- https://mulkiyehaber.net/abye-vizesiz-seyahat-ya-da-gunduz-vakti-havai-fisekler/ AKP-RTE ile ancak bu kadar AB üyeliği olur.
2- Kaynak: https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-39701054
3- https://mulkiyehaber.net/avrupa-turkiyeyi-denetleyecek/
Yorum Gönder