Cumhuriyetin 100. Yıldönümüne On Beş Gün Kaldığının Farkında Olan Var Mı? Varsa Parmak Kaldırsın

Cumhuriyetin 100. Yıldönümü kutlamaları için hiçbir özel hazırlık ve hareket yok. 15 gün sonra kutlanacak olan yıldönümü, Cumhuriyetin 100. Yıldönümü

Cumhuriyetin 100. Yıldönümüne  On Beş Gün Kaldığının Farkında Olan Var Mı? Varsa Parmak Kaldırsın
İnsanların yaşamlarında;  doğum, okul mezuniyet, evlilik, ilk baba ve anne oldukları günlerinin yıldönümleri gibi sevinçli ve yakınlarının öldükleri hüzün ve üzüntü veren günlerin yıldönümleri gibi,  çok özel günleri vardır. 


İnsanlar bu özel günlerini diğer günlerden  farklı yaşarlar, özellikle sevinçli günlerin yıldönümlerini kendi çaplarında hazırlanarak kutlarlar. 


İnsanlar gibi milletlerin de tarihlerinde, bağımsızlık ve kurtuluş savaşı vererek zafere ulaştıkları,  bağımsızlıklarını kazandıkları ve bağımsız  bir devlet oldukları, millet iradesine dayalı demokratik bir cumhuriyetle yönetiliyorlarsa, ilk millet meclislerinin açıldığı, Cumhuriyetin ilan edildiği günlerin yıldönümleri gibi, coşkuyla kutladıkları çok özel günleri vardır. 


Türk Milleti olarak bizim de tarihimizde;  kurtuluş savaşımızın önsözü 19 Mayıs,  kurtuluş savaşımızı  zaferle sonlandıran 30 Ağustos, ilk meclisimizin  açıldığı 23 Nisan ve Cumhuriyetimizin ilan edildiği 29 Ekim'ler coşkuyla kutladığımız ve kutlanması gereken çok özel günlerimizdir. 


Coşkuyla kutladığımız milletçe bizi sevindiren ve gururlandıran bu özel günlerimizden biri olan Cumhuriyetimizin ilan edildiği 29 Ekim 1923 senesinden bu yana,  dile kolay tam 100 yıl geçmiş olacak 29 Ekim 2023 günü. 


Yani,  yaklaşık on beş gün gibi kısa bir süre sonra,  29 Ekim 2023 de,  Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağız ve Cumhuriyetimizin ikinci 100 yılna adım atacağız. 


Milletlerin tarihlerinde Cumhuriyetin 100. yıldönümü günü,  çok önemli günlerden biri olmalı ve diğer ara yıl dönümlerdeki coşkunun ve hazırlıkların çok üzerinde,  en az bir ay öncesinden başlayarak, siyasal iktidarın(merkezi yönetimin),  yerel yönetimlerle işbirliği yaparak hazırlanacak belirli bir program dahilinde, 81 ilimizde ve ilçelerinde eş zamanlı olarak düzenlenecek olan müzik şölenleri, çeşitli sanatsal gösteriler,  söyleşiler,  Cumhuriyetin nitelikleri, erdemi konusunda halkımızı aydınlatıcı konferanslar ve sair etkinliklerle, büyük bir coşku içinde kutlanmalıdır. 


Ama, şurada 15 gün gibi çok kısa bir  süre kalmış ve   bakıyoruz,  iş başındaki siyasal iktidarda;   Cumhuriyetin 100. Yıldönümü kutlamaları için hiçbir özel hazırlık ve hareket yok. 15 gün sonra kutlanacak olan yıldönümü,  Cumhuriyetin 100. Yıldönümü değil sanki. Sadece bir 100 yıl marşı siparişi vermişler ve içinde AKP'nin seçim sloganının yer aldığı bir marşı, sessizce  100 yıl marşı olarak halkımızın beğenisine sunmakla yetindiler. 


100. Yıl;  günler öncesinden başlayacak olan coşkulu kutlama hazırlıklarıyla değil, 100. yıl şerefine,  genel af çıksın mı, emekliye on bin lira ikramiye verilsin mi? gibi beklentilerle dile getirilmekte sadece. 


Halkımıza gelince;  halkımızın da siyasal iktidardan yok bir farkı. 


Muhalefet partilerimize bakıyoruz;  çok daha iç acıtıcı. Ana muhalefet partimiz kurultay derdine düşmüş, Parti yöneticileri ile yeni yönetici adayları, pazarcıların pazar kovaladığı gibi,  il kongrelerini kovalıyor ve büyük kongrede delege ayarlamaya çalışıyorlar. 


Keza;  iktidarıyla muhalefetiyle,  tüm Partilerimizi;   Cumhuriyetin 100. Yıldönümünden daha fazla,  Mart 2024 de yapılacak olan yerel seçimler ilgilendiriyor. İttifak olsun mu,  yoksa her parti her yerde kendi adayını mı çıkarsın tartışmalarıyla gündem yaratıyorlar, gündemlerinde Cumhuriyetin 100. Yıl kutlamaları hiç yok gibi. 


Televizyonlarımıza bakıyoruz onlarda da olağanüstü bir 100. Yıl kutlaması hazırlığı ve coşkusunu göremiyoruz. 


Şimdi bir de Hamas İsrail savaşı patlak verdi, sabah akşam bu savaşı tartışıp ve  tartıştırıp duruyorlar.  


Hadi halkımızı anlıyoruz, ekonomik kriz nedeniyle geçim ve karnını doyurma derdine düşmüş burnundan soluyor başka bir şey düşünecek durumda değil. 


İş başındaki iktidarı da çok iyi anlayabiliyoruz. Cumhuriyetle ve Cumhuriyetin değerleriyle başları hiç hoş değil, Cumhuriyet dönemini reklam arası olarak geçici bir dönem gibi değerlendiriyorlar, ulusun iradesinin ve cumhuriyet ilkelerinin geçerli olduğu,  ulus devlet, gündemlerinde yok. Ümmet esaslı, millet iradesine değil,  tek kişinin iradesine dayalı bir siyasal İslam devletini hedefledikleri için, Cumhuriyetin en başta laiklik ilkesi olmak üzere tüm ilke ve değenlerini yok ederek içini tamamen boşaltmakla meşguller. Bu nedenle,  iş başındaki iktidardan,  Cumhuriyetimizin 100. Yıldönümünün yukarıda bahsettiğimiz gibi özel bir programla günlerce önceden başlayarak büyük bir coşkuyla kutlanmasına öncülük yapmamalarını, çok acıdır ki ve  maalesef doğal karşılıyoruz. 


Ancak, en başta Cumhuriyetimizin kurucusu ATATÜRK'ün partisi Cumhuriyet Halk Partisi olmak üzere diğer muhalefet partilerimizin,  Cumhuriyetimizin 100. Yıl dönümü kutlamaları için özel bir çaba içinde olmadıklarını kendi dertlerine düştüklerini, büyük bir aymazlık içinde olduklarını görmek,  çok üzücü.

Güner Yiğitbaşı

14/10/2023

Güner YİĞİTBAŞI

Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget