Devletin (İdare'nin) Kusursuz (Objektif) Sorumluluğu

Devletin (İdare'nin) Kusursuz (Objektif) Sorumluluğu Bir de kusursuz sorumluluğu vardır, devletin(İdarenin). Bu sorumluluğa, objektif sorumluluk da

Devletin (İdare'nin) Kusursuz (Objektif) Sorumluluğu

İdare hukukuna göre; devletin(İdarenin),  eylem ve işlemlerinden dolayı ortaya çıkacak olan zararlardan dolayı,  o eylem ve işlemlerin muhatabı zarar gören kişilere karşı bir sorumluluğu vardır. 

En sık karşılaşılan sorumluluk; devletin(İdarenin) hizmet kusurundan kaynaklanan kişi zararlarının ödendiği,  kusura dayalı hizmet kusuru sorumluluğudur. 

Devletin(İdarenin) ve belediyeler gibi diğer kamu kurumlarının üzerlerine düşen hizmetleri, hiç yapmamaları, eksik yapmaları veya geç yapmalarından dolayı kişiler zarar görmüşlerse, devletin(İdarenin) ve sair kamu kurumlarının,  bu kişi zararlarını ödemeleri anayasal bir zorunluluktur. 

Bir de kusursuz sorumluluğu vardır, devletin(İdarenin). Bu sorumluluğa,  objektif sorumluluk da denmektedir. 

Bu, kusursuz (objektif) sorumluluk halinde,  devletin kamu adına, kamunun yararına bir hizmeti ifa ederken, bir işlem yaparken,  herhangi bir kusuru yoktur ama, devletin kamu yararını gerektiren zorunlu bir sebepten dolayı alması gereken ve bu nedenle, kamunun yararı için  aldığı bir karar ve yapacağı bir eylemlerden dolayı,  bazı kişiler zarar görmüş olurlarsa,  kişilerin gördükleri bu zararların, kusura dayalı olmasa da, kamu tarafından karşılanması, bu zararları kamunun üzerine alması zorunludur. İşte bu zorunluluk,  devletin kusursuz, yani objektif sorumluluğudur.  

Bugün içinde yaşadığımız tüm halkımız için hayati bir tehlike içeren korona virüsü salgını nedeniyle, kamunun yararı için elzem olan bir takım tedbirlerin ve kararların alınarak uygulanması gündem de olup,  örneğin;  bazı iş yerlerinin geçici olarak kapatılması, orada çalışanların çalışmadan izinli sayılarak ücretlerinin ödenmesi, iş yerlerinin kapalı kalmasından dolayı iş sahiplerinin uğrayacakları zararlarından kaynaklı maddi kayıplarının, kusursuz(objektif) sorumluluk ilkesi gereğince devlet, yani kamu tarafından karşılanması, anayasal ve yasal bir zorunluluktur. Bu,  aynı zamanda,  sosyal devlet olmanın da gereğidir.  

Güner Yiğitbaşı

17/03/2020 

Güner YİĞİTBAŞI

Hukukçu


NOT:Bu yazımız, pandeminin patlak verdiği bu senenin ilk aylarında 17/03/2020 de kaleme alınarak yayınlanmış olup, hala güncel olması nedeniyle,  tekrar aynen yayınlanmıştır. G. Y. 


Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget