Siz Cumhuriyet'in Valisi Değil Misiniz Suç İşliyorsunuz

Bize göre, anayasadan, toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasasından habersiz, yasakçı ve Cumhuriyet düşmanı olduğunu gösteren bu vali, derhal görevden alınmalıdır.

Siz Cumhuriyet'in Valisi Değil Misiniz Suç İşliyorsunuz
Nevşehir CHP İl Başkanlığının 29/10/2019 Cumhuriyet Bayramı günü saat 14.00 de yapacağı Cumhuriyet yürüyüşüne Nevşehir Valiliğince izin verilmediğini, basından üzülerek ve hayretler içinde öğrenmiş bulunuyoruz.
Aslında üzülerek demek daha doğru olur, hayret edecek bir durum yok çünkü.
Cumhuriyet ve ATATÜRK düşmanlarının kol gezdiği, en başta diyanet olmak üzere, tüm Devlet kurumlarını işgal ettiği, korunup kollandıkları bugünlerde, Nevşehir Valisinden gelen bu yasaklama kararına, aslında hayret etmemek gerekiyor.
Sözde demokratik bir ülkede yaşıyoruz öyle değil mi?
T.C. Anayasası;
Madde-1Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.
Madde-13 Temel hak ve hürriyetler, özlerine dokunulmaksızın ................ ancak kanunla sınırlanabilir. Bu sınırlamalar, Anayasanın sözüne ve ruhuna, demokratik toplum düzeninin ve lâik Cumhuriyetin gereklerine ............. aykırı olamaz.
Madde-34 Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir.
Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı; ancak, millî güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, .............. başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla ve kanunla sınırlanabilir.
2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu;
Madde-1 Herkes, önceden izin almaksızın, bu Kanun hükümlerine göre silahsız ve saldırısız olarak kanunların suç saymadığı belirli amaçlarla toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir.
Madde-4 İstisnalar. Yani, bu kanuna tabi olmayan hiçbir şekilde yasaklanamayacak toplantı ve gösteri yürüyüşleri, bu 4.madde de sayılmıştır. Buna göre; ”Kanunlara uymak, kendi kural ve sınırları içinde kalmak şartıyla, kanun veya gelenek ve göreneklere göre yapılacak toplantı, tören, şenlik, karşılama ve uğurlamalar”2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa ve bu kanunda gösterilen yasak ve sınırlamalara tabi değildir.
Sizlere, Anayasanın ve uygulama yasası olan 2911 sayılı Toplantı Ve Gösteri Yürüyüşleri Yasasının ilgili maddelerini, aynen alıntı yaparak sunmuş bulunuyoruz.
12.Eylül Askeri Darbesinin liderleri tarafından yapılarak uygulamaya konulan ve bazı maddelerinin değiştirilmesine rağmen, hala yürürlükte olan darbe anayasasının 34.maddesine ve 2911 sayılı yasanın 1. maddesine  göre, herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir. Bunu biz söylemiyoruz darbe anayasasının 34. maddesi ile ilgili yasanın 1. maddesi söylüyor bunları.
Darbe anayasası bu hakkın; ancak, millî güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla ve kanunla sınırlanabileceğini öngörüyor.
CHP'nin Cumhuriyet yürüyüşüne izin vermeyerek yasaklayan Nevşehir Valisi; Anayasada ve ilgili yasada, bu özgürlüğü sınırlama nedeni olarak gösterilen hususları, bir şablon olarak sıralayarak yasaklama kararına gerekçe yapmıştır.
Her şeyden önce şu bilinmelidir ki; Cumhuriyet Bayramının kutlandığı gün, yani 29.Ekim günü Nevşehir’de yapılmak istenen Cumhuriyet yürüyüşü;2911 sayılı yasaya tabi, rutin olağan bir toplantı ve gösteri yürüyüşü değildir. Bu yürüyüş; Cumhuriyet Bayramı kutlaması içinde yer alan,29.Ekim gününü bayram olarak ilan eden yasadan kaynaklı, toplantı, şölen ve şenlik vasfında bir  Cumhuriyet Bayramını kutlama yürüyüşüdür. Bu Cumhuriyet yürüyüşü,29.Êkimi Cumhuriyet  Bayramı olarak kutlamamıza olanak tanıyan yasadan kaynaklı, bu yasaya göre yapılan bir kutlama, tören ve şölen olduğu içindir ki; Nevşehir Valisinin, kanunlara uymak, kendi kural ve sınırları içinde kalmak şartıyla yapıldığı sürece, bu kutlama yürüyüşünü yasaklamaya kesinlikle hak ve yetkisi yoktur. Bu yasaklama, bir özgürlük ve Anayasa ihlali ve bir anayasa suçudur.
Dini gelenek ve göreneklere göre yapılan cenaze törenleri, cenaze eşliğinde yapılan ve trafiği dakikalarca felç eden, başkalarının hak ve özgürlüklerini geçici olarak ihlal eden, onları trafikte uzun süre bekleten uzun cenaze kortej ve yürüyüşleri, nasıl yasaklanamıyorsa, bu ülkenin en önemli milli bayramında, ülkenin ana muhalefet partisi olan CHP Nevşehir İl Başkanlığının düzenlediği Cumhuriyet yürüyüş de, asla yasaklanamaz.
Kaldı ki; bir an için, bu yürüyüşün de,2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşü yasasının kapsamı içinde kaldığını kabul etsek dahi, yasal dayanağı olan, şölen ve Cumhuriyet Bayramını kutlama amaçlı bu Cumhuriyet yürüyüşünde, anayasanın ve yasaların belirttiği sınırlamaların koşulları asla yoktur.
Kamu düzenini sağlamak, suç işlenmesini önlemek, yürüyüşün güvenli ve kamu düzeninin bozulmadan yapılmasını sağlamak için gerekli olan emniyet tedbirlerini almak, yasakçı bu valinin en temel görevidir.
Bize göre, anayasadan, toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasasından habersiz, yasakçı ve Cumhuriyet düşmanı olduğunu gösteren  bu vali, derhal görevden alınmalıdır.
Şimdi, tüm okurların; ağlanacak bu halimize gülmeye başladıklarını, bu yönetim mi bu valiyi görevden alacak diye bana sorduklarını, görüp duyar gibi oluyorum.
Hepinizin Cumhuriyet Bayramı, bugünden  kutlu ve mutlu olsun.

Güner Yiğitbaşı

27/10/2019
Güner YİĞİTBAŞI
Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget