Otomobil - Güner Yiğitbaşı

Otomobil tarafından sağılan bu sütlerin beslediği devlet hazinesini çarçur eden iktidarlar,ineğin sütünden daha verimli olan otomobili yeniden devreye sokarak, vergi ve ücretleri her sene fahiş

Otomobil - Güner Yiğitbaşı
Otomobil deyip geçmeyiniz.

Otomobil o kadar hünerli ve verimli bir nesne ki;hünerleri saymakla bitmez.

Varlığı bir dert, yokluğu ise ayrı bir derttir.

Uğruna otobanlar,duble yollar ve köprüler yapılır,siyasiler seçim propagandalarında bunu kullanarak seçim kazanırlar.

Eskiden, biz gerçek bir tarım ve hayvancılık ülkesi iken,hayvancılığımız henüz can çekişmeye başlamadan önce, inek ve koyun ölmeli idi.Derdik ki;bir inek ve koyunun sütünden, etinden, yününden yararlanıyoruz,ne kadar verimli hayvanlar.O günler artık çok gerilerde kaldı,şimdi dışarıdan canlı hayvan ithal etmeye başladık.

Şu anda siyasi iktidarlar için en verimli olan şey otomobil.

Otomobilin eti,sütü ve yünü yok ama, ineğin ve koyunun eti,sütü ve yününü fersah fersah geride bırakan başka hünerleri var.

Evet Otomobilin sütü yok ama, otomobilin dolaylı olarak vatandaşların sütünü sonuna kadar emen saymakla bitmeyen  hünerleri var.

Otomobil sahibi olmak istediğinizde,otomobili satın alırken,otomobiliniz sizin sütünüzü sağmaya başlar.Otomobilin fabrika çıkış,eğer ithal otomobilse gümrüklendirilmiş satış fiatı dışında, bu satış fiatının üzerinden büyük oranlarda Özel Tüketim  Vergisi (ÖTV) ödersiniz, bu da yetmez, ÖTV ile zamlanan otomobilin ÖTV'li fiatı baz alınarak, ayrıca Katma Değer Vergisi (KDV) ödersiniz.

Burada gözden kaçırılmaması gereken önemli husus, ödediğiniz ÖTV ile otomobilin satış fiatını artıran miktar üzerinden KDV ödüyor olmamızdır.Yani, bu suretle ödediğiniz ÖTV vergisi üzerinden de KDV ödüyor olmamızdır.

Bu nerede görülmüştür?Verginin (ÖTV) de vergisini, KDV olarak ödüyoruz.Otomobilin süt sağmadaki hünerlerinden birisi de budur.

Otomobili, bu şekilde sütünüz sağılarak satın aldınız diyelim.Otomobilin insanların sütünü sağma görevi bitmedi daha.Otomobili satın alırken ilk ve son kez sağılan sütünüz, bundan sonra otomobil tarafından sürekli sağılacaktır.

Otomobili kullanmaya başladınız,ne yapacaksınız?Benzin veye motorin alacaksınız.Pompaya yanaştınız ve depoyu doldurdunuz diyelim, ödediğiniz benzin ve/veya motorin fiatının yarıdan fazlası, yine ÖTV ve ÖTV'li fiyat üzerinden alınan KDV. Otomobilin hünerini,sizden sağdığı sütü gördünüz mü?

Bununla da bitmiyor,Otomobilinize atladınız ve paralı otoyol ve köprüden geçtiniz diyelim, burada da yüklü paralar ödeyerek sütünüz sağılmaya devam edecek tabi.

O kadar çok para ve vergiler ödeyerek zorlukla satın aldığınız otomobilinizi kara yolunda bazı tehlikeler bekliyor,kaza yapıp otomobilinizin hasar görmesi ve hatta pert olması riskine karşı otomobilinizi sigorta (kasko) ettirmek isteyeceksiniz, bu sigorta işlemi nedeniyle de bir miktar vergi ödeyeceksiniz, aynı şekilde zorunlu trafik sigortası yaptıracaksınız ve bundan da ayrı bir vergi ödemek zorunda kalacaksınız.

Bitti mi,bitmedi tabi.Otomobil görevi başında sizin sütünüzü sağmaya devam edecek.Her yıl başında iki taksit halinde alınan Motorlu Taşıt Vergisi(MTV)ni de ödemek zorundasınız.

Otomobilinizin periyodik bakımlarını yaptırmak zorundasınız,servise gittiniz,servis bakım ücreti,yedek parça ve lastik değişimi ve saire için ödediğiniz ücret üzerinden de en azından bir KDV ödeyeceksiniz.

Ayrıca yasanın öngördüğü periyotlar içinde otomobilinizi fenni muayeneye sokacaksınız ve burada da ücret ve vergi ödeyeceksiniz,otomobile boş durmak yok, devamlı sizin sütünüzü sağmaya devam edecek.

Otomobil tarafından sağılan bu sütlerin beslediği devlet hazinesini çarçur eden iktidarlar,ineğin sütünden daha verimli olan otomobili yeniden devreye sokarak,yukarıda saydığımız vergi ve ücretleri her sene fahiş oranlarda artırarak günlerini gün etmeye devam edecekler.

Gel keyfim gel,bu düzende siyasal iktidar olarak ben de inek ve koyunu bir kenara bırakır, otomobile değer veririm.

30/09/2017
Güner YİĞİTBAŞI
Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget