Teog Bilmecesi - Gündüz Akgül

Sınavın kaldırılması konusunda yazılı ve görsel medyada bir sürü savlar ileri sürülmekte ve TEOG bilmecesi gizini korumaktadır.

Teog Bilmecesi - Gündüz Akgül
Geçmiş hükümetlerden başlayan ve AKP iktidarı tarafından da devam ettirilen Temel Eğitimden Ortaöğretime geçiş yıllar içinde yaz boz tahtasına döndü.
Gerilere gidip şöyle bir baktığımızda;
-1980’li yıllarda Anadolu ve Fen Liselerine giriş sınavı çift basamaklı yapılıyordu.
-1998 yılında Liselere Geçiş Sınav (LGS) sitemine geçildi.
-AKP iktidarı döneminde Eğitimde reform savlarıyla, 2008 yılında LGS sitemi beğenilmeyerek kaldırıldı ve yerine Ortaöğretim Kurumları Sınavı (OKS) getirildi.
-OKS macerası bir yıl sürdü. AKP kendisinin getirdiği bu sistemi de beğenmeyerek 2009 yılında bunun yerine, üç yıllık Seviye Belirleme Sınavı (SBS) getirildi.
Her ne hikmetse, getirilen sınav sistemleri dikiş tutmuyor, getirilen kaldırılıyor yerine başka bir sistem getiriliyor. Veliler ve öğrenciler dikiş tutmayan bu sistemler karşısında şaşkınlık yaşıyorlardı.
- Üç yıllık SBS macerası da dikiş tutturamayınca, 2011 yılında yeniden tek sınav sistemine geçildi. Bu sistemde üç yıl dayanabildi. Bu sistemle son sınav 2013 yılında yapıldı.
-2013-2014 Ders yılında, SBS yerine Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş  (TEOG) diye adlandırılan sisteme geçildi. Bunula da Eğitimdeki yazboz işlemi bitmedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ben TEOG olayını istemiyorum ve bunu da artık yanlış buluyorum. TEOG'un kaldırılması lazım. Biz TEOG'la mı geldik? Ne TEOG vardı, ne bir şey vardı. Okursun, sene içinde notların bellidir, bu notlarınla beraber yürürsün. Gelirsin üniversite sırasına, orada da girersin üniversite imtihanlarına. Üniversite imtihanında da sosyalde, sayısalda başarı durumun neyse bu başarıya göre girmen gereken yer nereyse girersin." Dedi ve akan sular durdu. Milli Eğitim Bakanı TEOG’un kaldırıldığını ilan etti.
MEB Müsteşarı Yusuf Tekin tarafından TEOG'un kaldırılmasıyla ilgili olarak "Sınavsız model seçeneği değerlendiriliyor." Açıklamasını yaptıysa da, ayrıntıları henüz kesinleşmiş değildir.
Bu sınav sistemlerini ben koymadım ve ben sürekli değiştirmiyorum. Koyan iktidar, değiştiren iktidar.
Başbakan Binali Yıldırım, Şanlıurfa'da 2017-2018 eğitim-öğretim yılı açılış töreninde öğrencilere, “TEOG kalksın mı?” diye soruyor ve öğrencilerden “evet” yanıtını alınca tekrar sorup aynı yanıtı alınca, hızını alamayarak, “TEOG'la ilgili düzenlemeler yapacağız. Zaman içerisinde bu TEOG yarışa döndü, stresi arttırdı. Uykularınızın kaçmasına razı olmayız” dedi.
El insaf, durmadan sistem değiştirirken ve en son TEOG’u getirirken öğrencilerin ve velilerin uykularının kaçtığını yeni, mi fark ettiniz?
Eğitim sistemi, yaz boz tahtasına döndürülecek bir alan olmadığını, ülkenin geleceği olan çocuklarımızın bir saniye olsa bile uykularının kaçmasına olanak verilmemesi gerektiğini yeni mi anladınız.?
Sınavın kaldırılması konusunda yazılı ve görsel medyada bir sürü savlar ileri sürülmekte ve TEOG bilmecesi gizini korumaktadır.
Umuyor ve diliyorum ki yeni getirilecek sistemden, geleceğimiz olan çocuklarımızın Eğitim sisteminden eşit koşullarda yararlanmalarına bir zarar gelmesin.
Yeni getirilecek sistem için, parti ve siyasi görüş ayırımı yapmaksızın, bu işin uzmanlarından oluşacak bir kurul tarafından belirlenmesi gerektiğini düşünüyorum.
Eğitimin ve öğretimin, Eğitim Birliği Yasası ve Anayasamızın 42 maddesinde belirtilen şekil ve koşullarda yerine getirilmesi devletin temel görevidir.

21.09.2017
Gündüz AKGÜL 
Emekli Cumhuriyet Savcısı

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget