İktidarın Gider Ayak Açıkladığı Sosyal Konut Projesi

İktidar, yirmi sene bekledi ve tam seçimlere dokuz ay kala ve sözüm ona dar gelirlilerin konut ihtiyaçlarını karşılamaları için sosyal konut projesini

İktidarın Gider Ayak Açıkladığı Sosyal Konut Projesi
İktidar, yirmi sene bekledi ve tam seçimlere dokuz ay kala ve sözüm ona dar gelirlilerin konut ihtiyaçlarını karşılamaları için sosyal konut projesini büyük bir müjdeyle açıkladı. 

Bu proje, seçimlere dokuz ay kala açıklanan zamanlaması itibariyle,  tamamen siyasal rant ve oy devşirme amaçlı, dar gelirlilerin sosyal konuta olan ihtiyaçlarının istismar edilmesidir. 

Açıklanan fiyatlarına ve ödeme koşullarına bakıldığında, gerçek anlamdaki dar gelirlilerin,  en doğal ve elzem ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra ellerinde kalmayan eksi paralarla bu taksitlerin ödenmesi,  asla mümkün değildir. 

Başvuru sırasında,  miktarı ne olursa olsun,  bir başvuru ücretinin alınması, sosyal konut ve sosyal devlet anlayışına sığmamaktadır. 

Sosyal konut deyince; bu işler için kurulan Toplu Konut İdaresi ve Varlık Fonu tarafından sübvanse edilen, karşılıksız olarak sermaye aktarımı yapılan, bırakınız kar elde etmeyi,  gerçek maliyetinin dahi altında satılan ve satış bedelinin geri ödenmesinde çok büyük kolaylıklar sağlanan, ödeme taksitleri sabit tutulan konutlar akla gelmelidir. 

İktidarın gider ayak açıkladığı sosyal konut projesinde,  bu özellikleri ve kolaylıkları görmüyoruz, belirsizliklerle dolu bir proje. 

Bu ülkede insanlarımızın konut ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulan ve hazine arazileri tahsis edilen Toplu Konut İdaresi, bugüne kadar daha çok lüks ve pahalı konular üretmiş ve fahiş fiyatlarla varlıklı kişilere satmış olup, bu durum eleştirilince de, Toplu Konut İdaresinin;  Robin Hood misali,  zengine yaptığı lüks konut ve işyerlerinden elde ettiği gelirle, dar gelirlilere ucuz konut üreterek maliyetine ve hatta maliyetinin altında satacak ve satıyor savunması yapılmıştır. 

Hani nerede? Koskocaman bir yalan. 

Bu ülkede Varlık Fonu kuruldu. 

Varlık fonunun kuruluşunun gerçek amacı; bizim ülkemizde olduğu gibi, kar getiren devlet iktisadi kurumlarının bu fona dahil edilerek, Sayıştay denetiminden muaf olarak keyfi yönetilmesi ve siyasi amaçla içleri boşaltılarak zarar eder  hale getirilmesi değildir. 

Varlık Fonunun (Tabi kaldıysa ve varsa) varlıklarından ve Toplu Konut İdaresinin kar amaçlı olarak yaptırıp varlıklılara fahiş fiyatlarla satarak elde ettiği bütçesinden,  sosyal konut projesine karşılıksız paralar aktarılarak katkı sunulmalı ve gerçek dar gelirliler objektif olarak saptanarak,  bu gerçek dar gelirlilerin, maliyet fiyatlarının dahi altında konut edinmeleri sağlanmalıdır. 

Bize göre, sosyal konut ve sosyal devlet anlayışı budur.

Güner Yiğitbaşı

16/09/2022

Güner YİĞİTBAŞI

Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget