Seçimde yapılacak hileler

Seçimde yapılacak hileler Şimdi size @fuatavni diye gizli kişinin, bir de bir komşumun başına gelen seçimde oy verme sahtekarlığını aktaracağım.

Seçimde yapılacak hileler

Genel seçimler yaklaştıkça birbirinden ilginç seçim hileleri duyulmaya yayılmaya devam edecek gibi. Şimdi size @fuatavni diye gizli kişinin, bir de bir komşumun başına gelen seçimde oy verme sahtekarlığını aktaracağım.
“Cumhuriyet tarihinin en büyük seçim hilesi yapılacak”
Cep telefonuma Emekli İsmet Taşkale, Fuat Avni ve İmran Aykut tarafından gönderildiği yazılı bir seçim hileleri bildirisi geldi, ilginç olduğu için buraya almak istedim. Fuat Avni seçimde yapılacak hileleri Twitter den açıkladı: @fuatavni Teşkilat tarafından yapılan son anketler iç açıcı değil. Büyük bir şok yaşanıyor. Cumhuriyet tarihinin en büyük seçim hilesi yapılacak. Demokrasiye inanan herkes okumalı ve etrafına duyurmalı. Bu şekilde gelen mesajda şu hileler sıralanıyordu:
@fuatavni:
1.Teşkilat içerisinde çok güvendikleri 40 kişiden bir ekip oluşturuldu. Gerekirse seçim hilesi için oluşturulan ekibi isim isim açıklayacağım.
2. Üsküdar İlçe Seçim Kurulu Başkanı gibi stratejik isimler özel olarak seçildi. Bu ve benzeri kişilerin konumları kullanılacak.
3. Hem oy tutanaklarının hem imzaların hem de sandıktaki oy pusulalarının sahteleri hazırlandı. Önemli bir merkezde depolanmış durumda.
4.İlçelerden merkeze sonuçlar gönderilirken hile yapılıp yakın partinin oyu örneğin 450 iken 45 yazılacak. Fark edilirse hata oldu denilecek
5.Oy tutanakları değiştirilecek sahte imzalar atılacak
Not: Tutanaklar fotoğraflanıp itiraz durumunda imzalar özellikle kontrol edilmeli.
6. Geçen seçimde Çekmeköy sahte oy torbaları ile kazanıldı. İlçe Başkanı, İstanbul’daki bir toplantımızda övünerek anlatmıştı.
7. Sandık Başkanı'na İlçe Seçim Kurulu'na evrakları verip listeleri gireceği ana kadar eşlik edilmeli.HİLE BU SAFHADA YAPILACAK
8. Özel bir çalışmayla sandık başkanlarının siyasi düşünceleri öğrenilmeye çalışılıyor. Her birine ulaşılıp tekliflerde bulunulacak.
9. Sahte oy kullanacak kişiler için hayali adresler çıkarıldı. Hayali mahalle, cadde, sokak, ev (vb). Gecekondular adres olarak verildi.
10. AKP'lilerin ev ve işyerleri binlerce hayali kişinin kaydı yapılarak seçim adresi gösterildi. İncelenirse görülecektir.
11. Seçimde CHP görevlilerine ve sair parti yetkililerine problem çıkarılacak. Kavga ve kargaşa çıkarılarak iş yapmaları engellenecek.
12. İtirazların boşa çıkması için İlçe Seçim Kurulu'ndaki hâkim ve savcılar özel olarak söylenileni yapacak kişilerden seçildi.
13. Oy pusulaları fazla basılıp sandıkların içi değiştirilecek. Başarılı olunamazsa bilgisayarlarda seçim sonuçlarına müdahale edilecek.
14. İstanbul'un Ataşehir, Üsküdar ve Beykoz ilçelerinde sistemli bir şekilde mükerrer oy kullanılacak. Ataşehir'de şimdiden sistem hazır.
15. Duyarlı sandık görevlileri mutlaka bütün sandık sonuçlarının fotoğraflarını çekmeli ve açıklanan sonuçlarla karşılaştırmalı.
16.Milletin her şeyini çalanlar şimdi iradesini çalma peşindeler. Demokrasi isteyenler el birliğiyle oyunlarını bozmalı. PAYLAŞ PAYLAŞ PAYLAŞ”
İnternette dolanan böyle hileler yanında, benim de bizzat duyduğum bir komşunun başına gelen seçimde oy kullanma hilesini o komşunun anlatımından nakletmeye çalışacağım.

Seçimde yapılacak hileler
Bir seçmen başkasının evini kendi eviymiş gibi gösterip oy kullanmış

Evimize yakın komşu Elektrikkent Sitesi 1703 ncü sokakta oturan yaşlı ve de engelli bir emekli öğretmenin son seçimde başından geçen bir oy verme hilesini aktarmaya çalışacağım. Haziran 2022’nin bir gününde, köpeğim Badi ile ihtiyaç gezisine çıkmıştık. Park içindeki oturulacak bankların birinde, kendisini uzaktan uzağa tanıdığım ve adını da bilmediğim bu bayan emekli öğretmen bankta oturuyordu. Kendisi yürüme engelli bastonu ile yürüyor, evinde tek başına yaşıyordu, oturduğu yere bastonunu dayamış, güneşte dinleniyordu. Selam verip yanına vardım,
Sağdan soldan, sağlığından bahsederek konuşuyorduk, seçimde hile yapıldığını söylerken başından geçen seçimde oy verme hilesiyle ilgili şu ilginç olayı anlattı:
Seçim günü herkes gibi ben de oy vermek için bölgemizdeki seçim sandık kuruluna gittim. Kapıya asılmış, seçmen listesinde adımı aradım bulamadım. Adres benim evin adresi, ama o numaralı evde sanırım Bahar adında bir kadın görünüyordu. Kendi kendime, benim ev adresimde nasıl yabancı kadın görünür diye şaşırdım, içeri girerek sandık kurulu başkanına, benim evin adresimde yabancı bir kadın adı görülüyor, bu nasıl olur, diye sordum. Onlar da “şu anda bir şey yapamayız, seçmen listesinde kim yazılı ise ona oy kullandırırız, sonra itirazınızı yaparsınız, seçmen listeleri askıya çıkarıldığında neden kontrol edip itiraz etmediniz” diye beni dışarı savdı.
Ben engelli bir kimseyim, dizlerimde kireçlenme var, seçmen listeleri askıda iken, kontrol etmeye muhtarlığa gidemedim. Bu nasıl iş, benim ev adresimde nasıl başkasının adı yazılır, diye düşünmeye başladım.

Seçimde yapılacak hileler

Tekrar sandık kuruluna dönüp yanlarına vardım. Sandık kuruluna rica ettim, benim adresime yazılı olan kadın oy vermeye gelince bir sorun bu yanlışlığı iletin, kimmiş neyin nesi lütfen soruşturun, dedim.
Ben yaşlı ve engelli biriyim, akşama kadar o sahte oy kullanan kadın kimse gelecek mi diye bekleyemezdim. Neyse akşamüstü sandıklar açılmadan önce sandık kuruluna gittim, o kadını takip edip etmediklerini sordum. Gerçekten benim evimde kaydı olan kadına, o evde oturup oturmadıklarını sormuşlar, kadın türbanlıymış yanında da birkaç kadın daha varmış, benim evde görülen sahte kadın, “tabi o evde oturuyorum, isterseniz şu komşulara da sorun” diyerek yanında getirdiği türbanlı kadınları göstermiş, onlar da “doğru” demişler.
Bu sahtekârlığı mahalle muhtarımız Sema Hanıma da söyledim, o da “senin gibi 20-5 ten fazla böyle sahte seçmenler var" dedi. Demek ki birçok sandıkta da böyle sahte seçmenler varmış”.
Bu sahtekarlığa inanamadım, bir kişi başkasının evinde gösterilip sahte oy kullandırıyordu.

Seçimde yapılacak hileler

Demokrasilerde gerçek ve tarafsız hilesiz seçimlerin yapılması esastır. Ama 20 yıllık AKP-RTE yönetiminde hileye yol açacak yasal uygulamalar yapıldığını görüyoruz. Örneğin:
1-Esiden seçim sırasında oyunu kullanan seçmenin bir tırnağı çıkmaz boya ile boyanırdı. (Bunda amaç mükerrer oyu kullanmayı önlemekti).
2-Seçmen kütükleri eskiden Yüksek Seçim Kurulunca (YSK) düzenlenirdi. Bu iktidar döneminde İçişleri Bakanlığınca düzenlenmesi sağlandı. Seçmen kütüklerini bir siyasal partinin düzenlemesi hile v e şaibe yaratır).
3-Seçim Kanununda değişiklik yapılarak, Seçim Kurulu başkanlıklarına en kıdemli hâkim seçilirken, kura ile seçim kuruluna başkan seçilmeyi getirdiler.  AKP iktidarı döneminde binlerce hâkim alınırken, AKP ilçe başkanı avukatları yargıç olarak aldılar. Kura olunca en kıdemli yargıç es geçilip en kıdemsiz yargıç seçim kurulu başkanlığına seçilme şansı vardır.
Bu konuda genel kanı, iktidarın seçip yargıç yaptıkları yandaş kişiler, kura sonucu seçim kuruluna seçilince iktidar lehinde kayma ve yaklaşım olabileceği söylentisi dolaşıyor.
Seçimde hile derken, başka bir seçimdeki yanlı davranışı dile getirelim. 16 Nisan 2017'de Türkiye Anayasa değişikliği referandumunda yasa dışı bir işlem yapılmıştı. Yasada “mühürsüz zarflar iptal edilir” hükmü olduğu halde, Yüksek Seçim Kurulu, seçim sonunda AKP’nin verdiği bir dilekçe ile, yasaya aykırı olarak mühürsüz zarfları da geçerli saydı.  
Seçim hilesi bir yana on bir ay sonra yapılacak olan seçimin oldukça çekişmeli geçeceği benzer.

Cevat Kulaksız

Cevat Kulaksız kulcevat599@gmail.com

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget