Cumhurbaşkanı Ve Valiler 23. Nisan Törenlerine Katılmak Zorundadırlar

Cumhurbaşkanı Ve Valiler 23. Nisan Törenlerine Katılmak Zorundadırlar Türk Milletine kutlu ve mutlu, bu bayramı inkar edenlere de yazıklar olsun.

Cumhurbaşkanı Ve Valiler 23. Nisan Törenlerine Katılmak Zorundadırlar
Bugün,  Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramıdır. 

Bugünün önemi, egemenliğin kayıtsız şartsız sahibi olan Türk Milletinin mabedi, Türkiye Büyük Millet Meclisinin kurulup açıldığı o önemli günün,   23. Nisan. 1920'nin 101. yıldönümü olmasıdır. 

Bu günün; ATATÜRK tarafından, yarının büyükleri ve yöneticileri olacak olan çocuklara bayram olarak armağan edilmiş olması, bu günü ve bayramı,  çocuklara indirgeyemez, bu bayramın değerini ve önemini asla azaltamaz. 

Adı üzerinde, çocuk bayramı olduğu kadar, Türk Milletinin  ulusal egemenlik bayramıdır bugün,  aynı zamanda. 

23. Nisan. 1920 de Türkiye Büyük Millet Meclisi açılarak, egemenliğin bir kişi veya zümreye değil, topyekûn Türk Ulusuna, Türk Milletine ait olduğu,  tescil edilmiştir. 

Bu bayramın, önemi ve değeri işte buradadır. 

Ondan sonradır ki; saltanat ve halifelik kaldırılmış ve egemenliğin  Türk Ulusuna ait olduğunun önündeki tüm engeller,  bir bir yok edilmiştir. 

Anayasamızın 103. maddesine göre; Cumhurbaşkanı görevine başlarken yaptığı yemininde; ". . .  milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, . . . . .  “diye and içer. 

Anayasanın 104. maddesine göre; Cumhurbaşkanı,  Devlet başkanı sıfatıyla Türkiye Cumhuriyetini ve Türk Milletinin birliğini temsil eder; 

Anayasanın 6. maddesine göre; Egemenlik,  kayıtsız şartsız Milletindir. 

Türk Milleti,  egemenliğini,  Anayasanın koyduğu esaslara göre,  yetkili organları eliyle kullanır. 

Anayasanın 7.  maddesine göre;  Yasama yetkisi Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisinindir.  Bu yetki devredilemez. 

Anayasanın 9. maddesine göre; Yargı yetkisi,  Türk Milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılır. 

Anayasanın 8. maddesine göre; Yürütme yetkisi ve görevi,  Cumhurbaşkanı tarafından,  Anayasaya ve kanunlara uygun olarak kullanılır ve yerine getirilir. 

Yukarıda yer verdiğimiz anayasa kurallarına göre, yasama yetkisi, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ,  yargı yetkisi de, tarafsız mahkemeler tarafından,  Türk Milleti adına kullanılır. Yasama ve yargı yetkisinin gerçek sahibi Türk Milletidir. 

Yürütme yetkisi ise; yasama ve yargıdan farklı olarak, Cumhurbaşkanı tarafından, Türk Milleti adına değil, anayasa ve kanunlara uygun olarak kullanılır ve yerine getirilir. 

Yasama ve yargı; Türk Milleti adına kullanılan bir yetki olduğu halde, yürütme; Türk Milleti adına değil, anayasa ve kananlara göre kullanılan bir yetki ve aynı zamanda bir görevdir. Bir görevin yerine getirilmesidir. 

Yasama organı olan Türkiye Büyük Millet Meclisi; Türk Milleti adına, bir yetki, yani yasama yetkisini kullanır. Bir görev yerine getirmez, yargı da öyledir. Yürütme organı ve onun temsilcisi Cumhurbaşkanı ise; Meclisin yaptığı anayasa ve yasalara göre yetki kullanır ve görev yerine getirir. 

Bu nedenle; yürütme yetkisini,  anayasa ve kanunlara uygun olarak kullanan ve aynı zamanda bir görevi yerine getiren Cumhurbaşkanı, Türk Milleti adına yasama yetkisini kullanan Türkiye Büyük Millet Meclisinden üstün değildir.  Cumhurbaşkanını, doğrudan halkın seçmiş olması da, anayasaya ve kanunlara göre yürütme yetkisini ve görevini kullanıp yerine getiren partili Cumhurbaşkanına;  Türk Milletinin egemenlik hakkının yerine getirildiği Türkiye Büyük Millet Meclisini küçük ve kendisini üstün  görme ve onun açılışının 101. yıldönümü için Mecliste düzenlenen özel oturama katılmama hak ve yetkisini asla veremez. 

Anayasaya göre yürütme yetkisini ve görevini, sadece anayasaya ve kanunlara göre kullanan ve yerine getiren, uhdesinde Türk Milleti adına kullandığı bir yetki bulunmayan, anayasaya göre, Türk Milletinin birliğini temsil eden Cumhurbaşkanının;  Anıtkabir ve Mecliste özel oturumla gerçekleştirilen Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı törenlerine katılmama gibi bir lüksü, yetkisi,  taktir hakkı ve yetkisi yoktur, ATATÜRK'ün  koltuğunda oturduğu sürece,  23. Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı törenlerine ve bu bağlamda Anıtkabir ve Meclis Özel oturumunda hazır bulunmak zorundadır. 

Anıtkabirdeki ve Meclisteki 23. Nisan törenlerine katılmayan partili Cumhurbaşkanı,  bu davranışıyla, oturduğu koltuğa, Cumhurbaşkanlığı makamına ve Türk Milletine saygısızlık yapmış ve görevini kötüye kullanmıştır. 

Bu partili Cumhurbaşkanının; kendisine yönelik eleştiriler nedeniyle, Cumhurbaşkanına hakaret edildi demeye hakkı olamaz. Partili Cumhurbaşkanı;  önce,  Cumhurbaşkanı olduğunu hatırlamalı ve milletimize saygı göstermelidir. 

İstanbul Valisi de,  partili Cumhurbaşkanına özenerek, Taksimdeki törene katılmamıştır. İstanbul Valisi, devletin valisi olup, devletin ve hükümetin  İstanbul ilindeki temsilcisidir. Hükümetin temsilcisi olma yanında, en başta devletin temsilcisi olup, Türk Milletine ait olan egemenlik hakkının mabedi,  T. C. Devletinin en yüce organı olan Türkiye Büyük Millet Meclisinin kuruluşunun 101. yıldönümü töreninde bizzat hazır bulunmak mecburiyetindedir. 

İlçelerdeki kaymakamlar; devletin değil,  hükümetin ilçelerdeki temsilcisidir. 

Bu nedenle, İstanbul ilinde devletin temsilcisi olduğunu unutarak, 23. Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı törenlerine katılmayan İstanbul Valisi de, İstanbul halkına ve Türk Milletine saygısızlık yapmıştır. 

23. Nisan Bayramı; temelde, egemenliğin Türk Milletine aidiyetini tescilleyen, tek adam hakimiyetine, saltanata ve halifeliğe son veren, Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılış gününü simgeleyen,  Ulusal Egemenlik bayramı olup, Aziz ATATÜRK bu bayramı, yarının büyükleri ve yönetenleri olacak olan Türk çocuklarına armağan etmiştir. Bu bayram, çocuklara armağan edilmiş olan bir Ulusal Egemenlik Bayramıdır. 

Bu nedenle, çocuklarımızı olduğu kadar, biz büyükleri, sözüm ona büyük devlet adamlarını da ilgilendiren bir yüce bayramdır. 

Bu bayramı; Meclis adına Meclis Başkanı, çocuklar ve öğrenciler adına da, Milli Eğitim Bakanı ve İl ve ilçe Milli Eğitim Müdürleri kutlasınlar diyemeyiz. 

Yazıklar olsun o koltuklar sizlere.  

23. Nisana Ulusal Egemendik ve Çocuk Bayramı, Türk Milletine kutlu ve mutlu, bu bayramı inkar edenlere de yazıklar olsun. 

Güner Yiğitbaşı

23/04/2021

Güner YİĞİTBAŞI

Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget