Teğmenler'in Atatürk’e Laik Ve Demokratik Cumhuriyete Bağlılık Yeminlerinden Kim Ya Da Kimler Korkar?

Kim ya da kimler ve hangi dış ülkeler; genç teğmenlerin savundukları, ATATÜRK ve onun ilke ve inkılaplarından, Cumhuriyetin temel değerlerinden ve l

Teğmenler'in Atatürk’e Laik Ve Demokratik Cumhuriyete Bağlılık Yeminlerinden Kim Ya Da Kimler Korkar?
AKP iktidarı tarafından uygulanmıyor ve kaale alınmıyor olabilir, ancak; iktidarın bu tutumu, bir devrim yasası olan ve yine uygulanmayan anayasanın 174 maddesinde yer alan” Anayasanın hiçbir hükmü,  Türk toplumunu çağdaş uygarlık seviyesinin üstüne çıkarma ve Türkiye Cumhuriyetinin lâiklik niteliğini koruma amacını güden,  aşağıda gösterilen inkılâp kanunlarının,  Anayasanın halkoyu ile kabul edildiği tarihte yürürlükte bulunan hükümlerinin,  Anayasaya aykırı olduğu şeklinde anlaşılamaz ve yorumlanamaz” hükmüyle anayasanın koruması altında bulunan ve eğitim ve öğrenimi laik kılan Öğretim Birliği Yasası halen yürürlüktedir. 


AKP İktidarı tarafından fiilen uygulanmayan T. C. Anayasası ve bu anayasanın 4. maddesiyle değiştirilmesinin dahi teklif edilemeyeceği, Türkiye Cumhuriyetinin ATATÜRK milliyetçiliğine bağlı demokratik laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğuna ilişkin 2.  maddesi hukuken halen yürürlüktedir. 


Partili Cumhurbaşkanının; göreve başlarken Türkiye Büyük Millet Meclisi önünde namusu ve şerefi üzerine ettiği, anayasaya, hukukun üstünlüğüne,  demokrasiye,  ATATÜRK ilke ve inkılaplarına ve laik cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağına ilişkin anayasanın 103. maddesindeki yemin metni de;  halen hukuken yürüklükte olup, partili Cumhurbaşkanı göreve başlarken her seferinde bu yemini, namusu ve şerefi üzerine yapmıştır. 


Fiilen olmasa da hukuken yürüklükte olan Anayasa hükümlerine dayanarak kimsenin asla inkar edemeyeceği bu saptamaları yaptıktan sonra;  gelelim,  genç teğmenlerin bir ritüel olan ve mezuniyetlerinde bizzat devlet tarafından kendilerine hediye edilen ve her subayda bulunan kılıçlarını çekerek yaptıkları yemine.  


Genç Teğmenler mezuniyet töreninde yaptıkları eleştirilere maruz yeminlerinde ne demişler?


“Ant içeriz ki laik,  demokratik Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığına,  ülkenin bölünmez bütünlüğüne,  yüce Türk ulusunun namus ve şerefine,  aziz vatanın bir karış toprağına uzanacak eller karşısında bizi bulacak ve kılıçlarımız daima keskin ve hazır olacaktır.  Bizler Türk istikbalinin evlatlarıyız.  Şerefimizle doğduk,  şerefimizle yaşayacağız.  Şerefimizle öleceğiz.  Ne mutlu Türküm diyene!” 


Şeklinde yemin etmişler ve Mustafa Kemal'in Askerleriyiz” şeklinde slogan atmışlar. 


Teğmenlerin bu davranışlarının neresinde suç var? Allah’ınız aşkına. 


Fiilen uygulanmasa da hukuken yürüklükte olan anayasamıza göre; Türkiye Cumhuriyeti; 


Hukuken,  demokratik ve bağımsız değil mi?


Yüce Türk Ulusunun namus ve şerefine, 


Aziz vatanın bir karış toprağına uzanacak eller olursa, bu genç teğmenlerin de bir ferdi olduğu Türk Ulusu ve bu teğmenler,  sessiz mi kalacaklar, demokrasimizi bağımsızlığımızı, vatanımızı, namus ve şerefimizi elimizden alınız mı diyecekler, üç maymunu mu oynayacaklar? Bu mudur teğmenlerden istenen?


Evet genç teğmenler ve her yaştan tüm gençler; bu ülkenin kurucusu ve kurtarıcısı Aziz ATATÜRK'ün vasiyet niteliğindeki Gençliğe Hitabesinde belirttiği gibi, Türk istikbalinin evlatlarıdır. Hepsi şerefleriyle doğmuştur ve şerefleriyle de yaşayacaklardır. 


Evet;  Aziz ATATÜRK'ün sağlığında yaptığı konuşmalarını sonlandırırken sık sık tekrarladığı gibi,  “NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE”


Bu yeminden;  Atatürk'ün kurduğu ve ilkeleri anayasanın 2. maddesinde açıkça sayılan demokratik ve laik sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetine yönelik kötü emelleri olan, kim ya da kimlerse onlar ve ülkeler,  dahili ve harici laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti düşmanları korksunlar. 


Genç Teğmenlerin yaptığı yemin nedeniyle; ATATÜRK ilke ve inkılaplarına,  Cumhuriyetin temel kurallarına ve kuruluş değerlerine, demokratik ve laik Türkiye Cumhuriyetine bağlı ve saygılı kişi ve kişiler ve dost ülkeler için, endişe edilecek bir durum yoktur asla. 


Kim ya da kimler ve hangi dış ülkeler;  genç teğmenlerin savundukları,  ATATÜRK ve onun ilke ve inkılaplarından, Cumhuriyetin temel değerlerinden ve laiklikten laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyetinden korkup tedirgin olmuşlarsa,  vardır bir bildikleri demek ki. 


Ben bu ülkenin tarafsız Cumhurbaşkanı olsaydım, ATATÜRK'e ve demokratik ve laik Cumhuriyete bağlılık yemini yapan genç teğmenlerden asla gocunmaz,  bilakis gurur duyar,  tümünü huzuruma davet eder ve teker teker alınlarından öperdim. 

08. 09. 2024 

Güner YİĞİTBAŞI

Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget