Özgür Özel'in Taktik Büyük Hatası

Özgür ÖZEL'in; seçimlere dört sene gibi uzun bir zamanın bulunduğu bir anda, çok erken davranarak yaptığı bu taktik hata, CHP içinde bir kaynaşmaya v

Özgür Özel'in Taktik Büyük Hatası
Özgür ÖZEL'in;  ne şekilde ve kimlerin yardımlarıyla genel başkan seçildiği hepimizin malumudur. 


Evet,  Özgür ÖZEL;  İMAMOĞLU  ve onun güçlü olduğu İstanbul CHP İl Örgütünün ve delegasyonunun etkin desteğini arkasına alarak,  CHP Genel Başkanı seçilmiştir. 


Bu nedenle,  Özgür ÖZEL,  adeta bir topal ördektir. 


İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanı İMAMOĞLU'nun vesayeti altındadır. 


İBB İMAMOĞLU; itfaiye açılışında yaptığı son bir konuşasında, doğru bir iş yapmış olsa da, milletvekilleri ve  genel merkez yöneticileri dahil,  tüm partililere meydan okumuş,  ayağınızı denk alın konuşmalarınıza dikkat edin diyerek,  adeta fırça çekmiştir. 


İMAMOĞLU;  adeta,  CHP'nin genel başkanı gibi, parti içinde çok rahat at oynatabilmekte ve Özgür ÖZEL de tüm bunlara sesini çıkaramamaktadır, zira İMAMOĞLU'na gebedir, adeta onun emanetçisi görüntüsünü vermektedir. 


İMAMOĞLU; ülke çapındaki tüm kamuoyunun, çoğu devletten büyük olan İstanbul seçmeninin teveccühünü kazanmış olmanın desteğini  ve parti içindeki gücünü de bilerek, bunun sağladığı güven ve özveri ile Özgür ÖZEL'e rağmen, parti disiplinine aykırı olsa da,  çok rahat bir şekilde partiyi dizayn eden beyanlarda bulunabilmektedir. 


Biz, Özgür ÖZEL;  şu veya bu şekilde,  sonuç olarak CHP Genel Başkanlığını kazandıktan sonra yazdığımız bir yazıda,  haddimiz olmayarak,  Özgür ÖZEL'e tavsiyede bulunmuş ve özetle; çoğu kişi, sizi,  İMAMOĞLU'nun emanetçisi olarak görüyor, evet İMAMOĞLU'nun desteğini aldınız ama, dizginleri kaptırmayın genel başkan gibi davranarak bu imajı siliniz demiştik. 


Özgür ÖZEL; bunu pek başaramadı. Ayağının tozuyla, futbol kulüplerinden bir benzetmeyle,  kendisini, partinin maaşlı teknik direktörü ve YAVAŞ ile İMAMOĞLU'nu da forvet oyuncusu ilan etmiş ve daha dört senesi bulunan Cumhurbaşkanlığı seçiminde kendisinin aday olmayacağını, Cumhurbaşkanlığı adaylarını da penaltı atan futbolculara benzeterek,  penaltıyı bu iki forvet İMAMOĞLU veya YAVAŞ'ın atacağını, partinin cumhurbaşkanı adayının bu iki isimden birinin olacağını,  çok erken ilan ederek en büyük hatayı yapmıştır. 


Özgür ÖZEL; sanırım bu açıklamasıyla, bu iki isimden de,  aman benim genel başkanlığıma ilişmeyin benim genel başkanlıktan başka bir arzum ve isteğim yok, rahat olun,  siz aranızda Cumhurbaşkanı adaylığı için çekişin dedi,  adeta. 


O zaman Özgür ÖZEL'e sorarlar, kardeşim; sen,  maaşlı ve her zaman kulüp başkanı tarafından işine son verilebilen bir teknik direktörsen,  kulübün başkanı kim, sen kulüp başkanı, yani CHP'nin Genel Başkanı değil misin?


Genel başkana endeksli, ideoloji ve parti programının arka planda kaldığı, karizmatik liderlere bağımlı olan bu ülkenin siyasi tarihinde ve geleneklerinde,  seçimde birinci parti olan veya birinci parti olma ihtimali çok güçlü partilerin genel başkanları,  parlamenter sistemde Başbakan, bu yeni sistemde de Cumhurbaşkanı adayı olurlar. Bizde ve bizdeki gibi,  ideoloji ve programların öne çıkamadığı kurumsal olmayan,  kişilerin ve kimliklerin öne çıktığı politika yürüten ülkelerde hep böyle olmuştur. 


Özgür ÖZEL'in; seçimlere dört sene gibi uzun bir zamanın bulunduğu bir anda,  çok erken davranarak yaptığı bu taktik hata, CHP içinde bir kaynaşmaya ve YAVAŞ ile İMAMOĞLU taraftarları arasında açık ya da gizli bir çekişmeye neden olmuş ve bu durum partiye mutlaka büyük zararlar verecektir. 


ERDOĞAN da bu durumdan ve bölünmeden yararlanmak ve CHP'yi karıştırmak için elinden geleni yapacaktır. 


Bize sorarsanız, YAVAŞ ve İMAMOĞLU'nun sürekli tartışılan olası adaylıkları,  2023 seçimlerine nasıl zarar vermişse, bu iki ismin,  birlikte ve  çok önceden açıklanan adaylıkları da partiye ve seçimlere zarar verecektir. 


Çok geç kalınmıştır ama, yapılması gereken,  CHP'nin;  bu iki isme gebe olmaktan çıkarılması, partiyi bu iki isme indirgeyerek itibarsızlaştırmaktan, bu iki isimden başka partide Cumhurbaşkanı adayı olabilecek değerli insanların bulunmadığı, CHP'nin kadro kısırı olduğu görüntüsüne derhal son verilmeli, CHP; yetkili organları eliyle,  vakti geldiğinde,  o zamanın koşullarına göre, ülkemize layık ülke sorunlarının üstesinden gelecek değerli bir kişiyi Cumhurbaşkanı adayı gösterecektir. Bu kişi; YAVAŞ da olabilir, İMAMOĞLU da olabilir, genel başkan Özgür ÖZEL de olabilir veya bir başka değerli kişi de olabilir açıklaması,  kamuoyu ile paylaşılmalıdır.


23/09/2024

Güner YİĞİTBAŞI

Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget