Kurtuluş Laiklik İlkesi Ve Hukukun Üstünlüğünde Yatıyor

Ülkenin kurtuluşu, laiklik ve hukukun üstünlüğü ilkelerinden geçmektedir. Laiklik ve hukukun üstünlüğü ilkelerini hakim kılamazsanız, asla başarılı o

Kurtuluş Laiklik İlkesi Ve Hukukun Üstünlüğünde Yatıyor
Sandık;  demokrasinin zorunlu,  ancak tek koşulu değildir. 


Devleti yönetecek olanların,  sandıkta halkın oylarıyla seçilerek belirlenmesi, ülkenin demokratik usullerle yönetildiği, ülkede demokrasinin hüküm sürdüğü anlamına gelemez. 


Demokrasiden bahsedebilmek için, seçimle sandıkta belirlenerek iş başına gelen siyasal iktidarın; ülkeyi yönetirken yapacağı yanlışların hesabını da,  hukuken ve siyaseten  vermeleri, ülkenin laik bir anlayışla ve  akılcı bir şekilde yönetilmesi,  üstünlerin hukukunun değil,  hukukun üstünlüğünün ve onun zorunlu koşulu olan yargı bağımsızlığının olmasına, yargının yürütmeden emir ve talimat alarak değil, yürürlükteki anayasa ve yasalara uygun olarak tarafsız bir şekilde görev yapmasına bağlıdır. 


Ancak bu takdirdedir ki; halkımız, oylarıyla iş başına getirdiği siyasal iktidarı, yeni seçimleri beklemeden, anayasada belirtilen yöntemlerle, sivil baskı grupları olarak  denetleyebilsin, ben sana beş yıllığına oy verdim ama,  sen daha iktidarının başında yanlış yoldasın, emaneti kötüye kullanıyorsun diyerek,  korkusuzca siyasal iktidarı uyarabilsin. 


Günümüzün modern toplumlarının yönetilebilmesi, ekonomik tedbirlerin akla ve bilime uygun olarak alınabilmesi için gerekli olan koşullar,  çağın gerisinde kalan dogmatik ve değiştirilemez katı din kurallarıyla örtüşmeyebilir. Dinin kuralları tersini söylüyor da olsa, örneğin;  enflasyonun önlenmesi için faizlerin artırılması gerekiyorsa, faizler artırılabilmelidir. Laik toplum olmanın önemi de buradadır. 


Şu anda ülkeyi iki dudağından çıkan emir ve talimatlarla tek başına yöneten ve hem laik hem dindar olunamaz görüşünü savunan ERDOĞAN; ortada nas var, faizleri artıramam, kaldı ki; ben ekonomistim faiz neden enflasyon sonuçtur diyerek faizleri indirmiş ve Merkez Bankasının döviz stoklarını eksiye getirmiş, enflasyon inecek yerde daha da artmış, döviz fiyatları aşırı yükselerek, pahalılık olarak halkın sırtına binmiştir. 


ERDOĞAN hiç kusura bakmasın. Hem laik,  hem de dindar olunabilir bal gibi. Ama, hem laik hem de dinci olunamaz,  din simsarlığı yapılamaz tabi. 


Yine ERDOĞAN hiç kusura bakmasın ve Cumhurbaşkanı şapkasını başına geçirmeye kalkmasın. 


Sayın ERDOĞAN;  sen,  ekonomi bilmiyorsun, ben bir hukukçu olarak Hukuk Fakültesinde altmış sene önce okuduğum sınırlı ekonomi ve maliye dersleriyle,  senden iyi ekonomi bildiğimi iddia edebilirim. Zira, ben laik bir düşünce ve kafa yapısına sahibim, katı ve değişmez dogmatik din kurallarının esiri değilim. Dinin;  sosyal hayatı, ekonomiyi ve hukuku düzenleyen kurallarıyla bağlı değilim, günümüzün icaplarına göre tesis edilen laik hukuk ve ekonomi kuralları neyi emrediyorsa ona göre düşünüyorum. 


Ben de dinsiz değilim tabi. Dinin, ahlaki kurallarına sıkı sıkıya bağlıyım, kul hakkı yemem, hırsızlık yapmam, yalan söylemem, kimseye iftira atmam, yolsuzluk yapmam vesaire. 


Demokrasi; özgürlükler ve laik kurallar rejimidir. 


Demokrasi; özgürlükleri koruyan, geliştiren ve anayasal teminat altına alan bir rejimdir. 


Demokrasi; özgürlükleri içlerine sindirebilmiş, içselleştirebilmiş, erdem sahibi olanların çoğunlukta oldukları bir rejimdir. 


Demokrasi; maalesef, çok naiftir. Demokrasinin, kişilere tanıdığı özgürlükler, gün gelir demokrasiyi de yok edebilir, demokrasi herkesi korur ama, demokrasiyi amaç olarak benimseyen , sadece araç olarak kullanan demokrasi düşmanı yöneticilere karşı kendisini korumada yetersiz kalan,  korumasız bir rejimdir. 


Bu nedenle;  erdemli, özgürlüklere saygılı, özgürlükleri sadece kendisi için var sayan değil,  herkes için özgürlükleri savunanların, demokrasiyi araç olarak değil,  amaç olarak benimseyenlerin, laiklerin, hukukun üstünlüğünü benimseyenlerin çoğunlukta oldukları bir rejimdir. 


Bugün ülkemizi yöneten saray yönetimi; kendilerinden hesap sorulamıyor,  sandıktan çıkmanın sarhoşluğu, anti laik düşünce ve kafa yapısı içinde olmaları, demokrasiyi bir amaç değil,  araç olarak kabul etmeleri nedenleriyle, bir erdem rejimi olan naif demokrasiyi, hukukun üstünlüğünü ve yargı bağımsızlığını yok ederek adeta boğazlamış ve ülkemizi içinde bulunduğumuz yoksulluğa, pahalılığa ve felakete sürüklemiştir. 


ERDOĞAN; ülkenin ekonomisini almış olduğu yanlış kararlarla bozmuş, hukuk önünde bunun hesabını vermeden, yine kendi aklınca zam üzerine kurulu yeni ekonomik tedbirleri alarak, yoksul halkın sırtından alınan vasıtalı vergilere, devletin kontrolü altındaki ürünlere, dün gece de sela eşliğinde akaryakıta getirdiği fahiş zamla adeta halkımızı yaşadığına pişman etmiştir. 


Saray'ın can simidi olan Diyanet İşleri Başkanı da, boş durmamış ve 81 ilin müftüsüne yolladığı talimatla; camisi olmayan,  özellikle sayfiye yerlerine mobil seyyar mescit ve ezan sesinin duyulmadığı yerlerden de ezan sesinin duyulmasını temin etmeleri için gerekli önlemlerin alınmasını talep etmiştir. 


Plan ve alınan kararların zamanlaması ne güzel değil mi?


Yine, vasıtalı vergi ve zamlarla sırtına ekonominin tüm ağır yükü bindirilen fakir halkın dini duyguları ile oynayarak, onların dini duygularını okşayarak, kader ve yazgı üzerinden kendi acımasız ve haksız, bilgi ve akıl dışı ekonomik kararlarının faturasından kurtulmak, güzel dinimizi halkı kandırmak ve sakinleştirmek için uyuşturucu ve afyon olarak kullanmak,  tek amaçları budur. 


Yanılıyorsunuz, halkın dayanma gücünün ve demokratik sabrının da bir sınırı olduğunu, köşeye sıkıştırılan bir kedinin dahi, önce sinip, sonrasında can havliyle saldırıya geçtiğini,  lütfen ve asla unutmayınız. 


Sizlerden beklemek belki abesle iştigal ve saflık ama, bir kez daha ülkeyi yönetenlere seslenmek istiyoruz. 


Ülkenin kurtuluşu, laiklik ve hukukun üstünlüğü ilkelerinden geçmektedir. Laiklik ve hukukun üstünlüğü ilkelerini hakim kılamazsanız,  asla başarılı olamayacaksınız.

Güner Yiğitbaşı

16/07/2023

Güner YİĞİTBAŞI

Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget