Yönetmelikle Yasada Yer Alan Bir Yasağı Delemezsiniz

Zeytinlik alanları imara açmayı ve maden aramak için zeytin ağaçlarını yok etmeyi yasaklayan kanun hükmünü, bir yönetmelikle delmeye kalkışmıştır.

Yönetmelikle Yasada Yer Alan Bir Yasağı Delemezsiniz
Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 01.03.2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Maden Yönetmeliğinde Değişiklik yapılmasına dair  bir yönetmelik çıkararak; ülkenin elektrik enerji ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetinde, 3573 sayılı  Zeytinciliğin Islahı Hakkında Kanunun 20. maddesinde yer alan,  zeytinlik alanları imara açmayı ve maden aramak için zeytin ağaçlarını yok etmeyi yasaklayan kanun hükmünü, bir yönetmelikle delmeye kalkışmıştır. 

Anayasanın 124. Maddesi aynen şöyledir; ”Cumhurbaşkanı,  bakanlıklar ve kamu tüzelkişileri,  kendi görev alanlarını ilgilendiren kanunların ve Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla,  yönetmelikler çıkarabilirler.  “

Neymiş efendim?

Cumhurbaşkanı, bakanlıklar ve kamu tüzel kişileri, kendi görev alanlarına giren kanunların uygulanmasını sağlamak üzere ve bu yasalara aykırı olmamak şartıyla yönetmelik çıkarabilirlermiş. 

Yani, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da; ancak, kendi görev alanlarına giren kanunların uygulanması sağlamak üzere ve kanuna aykırı olmamak şartıyla yönetmelik çıkarabilir. 

20 maddesiyle zeytin ağaçlarına zarar verilmesini yasaklayan 3573 sayılı  Zeytinciliğin Islahı Hakkında Kanun, Enerji Bakanlığının değil, Tarım Bakanlığının görev alanına giren bir kanun olup, bu kanun üzerinde  tasarruf yapan bir yönetmelik ve değişiklikleri,  ancak Tarım Bakanlığı tarafından çıkarılabilir. 

Bu nedenle;  1. Mart. 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan, zeytin ağaçlarını yok edecek olan  yönetmelik değişikliği,  yetki unsuru itibariyle kanuna aykırı olduğu gibi, kanuna aykırı olan, kanundaki bir yasağı delmeyi amaçlayan bir yönetmelik de çıkarılamayacağı için, bu yönetmelik değişikliği,  yetki unsurunun yanında, konusu itibariyle de kanuna ve anayasanın 124. maddesine açıkça aykırıdır. 

Sonuç olarak, bu yönetmelik değişikliği;  neresinden bakarsanız bakınız,  saray iktidarının,  yasa ve anayasa tanımazlığının tipik örneklerinden sadece birisidir.  

Güner Yiğitbaşı

03/03/2022

Güner YİĞİTBAŞI

Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget