“Cumhuriyet diktatörlükle olmaz”Turgut Özakman
Benim epey zamandır zaman zaman bazı anekdotları yazdığım bir not defterim vardır, bu not defterime ilginç bulduğum konuları yazardım. Devam eden korona zorunlu eve kapanma zamanımda bu not defterime bir göz atayım dedim. Bu not defterimden 2003 tarihinde Hürriyet gazetesinden aldığım(1), Turgut Özal’lın (1927-1993) Atatürk’ün Nutuk başyapıtını okumadığına ilişkin bir notu aşağıya alıyorum.
Devletin en üst makamlarında çalışmış, Başbakan, Başbakan yardımcılığı yapmış, TC Başbakanlık Müsteşarlığı yapmış, şimdilerde kaldırılan Devlet Planlama Teşkilatında görev almış, Atatürk’ün kurduğu TC nin bir Cumhurbaşkanı’nın Nutuk’u okumamış olması gerçekten beni şaşırtmıştı. Nutuk’u okumamış onun kurucu, devrimci felsefesini özümsememiş bir Başbakan ve Cumhurbaşkanı Atatürk’ün aydınlanmacı ruhu ile ülkeyi yönetemez, Atatürk’ün arzuladığı çağdaş uygarlık düzeyini kavrayamaz. Nitekim 1950 den bu yana ülkemiz çağdaşlaşma yolundan dinselliğe doğru evrilegelmiştir.
Gerçi rahmetli Turgut Özal da, Nutuk’u okuduğu zaman, çok takdir ettiğini, çok beğenmesi bakımından şaşırdığını kendisi söylemekte.
Bütün dünyanın hayran kaldığı destanlara sığmayan Kurtuluş Savaşı’mızın bütün safhalarını coşkun bir anlatımla sunan Aziz Atatürk’ün bu eserini birçoğumuz tam olarak okumamış olabiliriz. Ama Atatürk’ün kurduğu TC nin kurtuluş ve kuruluş tarihini anlatan Nutuk’unu TC nin Cumhurbaşkanının okumaması bence üzüntü verici olsa gerek. Turgut Özal okumamış, ama son 25 yılın Cumhurbaşkanlarının okumadıklarına da eminim. Çünkü 25 yılın Cumhurbaşkanları, Atatürk’ün TC nin kurtuluş ve kuruluş destanının mihenk taşları olan ulusal bayramları birer bahane ile kutlamamak için es geçmelerine bakarak eminim diyorum. Ne ki, son Cumhurbaşkanının Ulusal Egemenliği tırpanlayıp, dünyanın hiçbir ülkesinde görülmeyen padişah gibi tek adam yönetimi olan “Başkan”lığı getirmesi ve Atatürk’ün demokrasi düşüncesine aykırı tavrı nedeni ile eminim diyorum. Hele, dünyanın hayran kaldığı Kurtuluş Savaşımız ve devrimlerimizin iki kahramanı Atatürk ve İnönü için “iki ayyaş” demesini de buna eklemek gerekir.
Neyse biz, yine not defterimdeki Turgut Özal’ın Nutuk’u okumadığına ve Atatürk’e bir daha hayran kaldığına ilişkin aldığım notlara dönelim.
Turgut Özal, Cumhurbaşkanı olduktan bir süre bir gün bir işadamına şunları söyler:
“-Biliyor musun, ben Nutuk’u okumamıştım. Çankaya’ya çıktıktan sonra vakit bulduğum için birkaç kere okudum. Yahu meğer Atatürk ne büyük adammış. Onun yaptıklarını, onun düşüncelerini okudukça hayretle içinde kaldım”.
Bu işadamı Özal’la ilgili bu anıyı anlattıktan sonra şu değerlendirmeyi yapar:
“Dikkat edersen Özal Cumhurbaşkanı olduktan sonra Atatürk’ü dilinden düşürmemişti, hemen her konuşmasında defalarca “Büyük Atatürk’ün söylediği gibi… Büyük Atatürk’ün yaptığı gibi…” diyordu. Özal Nutuk’u okuduktan sonra Atatürkçü oldu.”
Atatürk’ü pek söylemek istemeyen, çoğunlukla “Mustafa Kemal” diyen R.T. Erdoğan da, geç de olsa Nutuk’u okusa Turgut Özal gibi düşünür sanırım.
Ama Atatürk’ü anmazken, bütün okullardan, tüm politikacılara, vatandaşlara eşsiz övütler dolu Atatürk’ün Gençliğe hitabesini kaldırdılar. Bu vesile ile herkesin Nutuk’la birlikte, Nutuk’un sonuna eklenen “ey Türk Gençliği” diye başlayan bu hitabeyi okumasını öneririm.
O hitabede ne diyordu Atatürk, “… Bütün bu şeraitten daha elim ve daha vahim olmak üzere, memleketin dâhilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve delalet ve hatta hıyanet içinde buluna bilirler. Hatta bu iktidar sahipleri, şahsi menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhid edebilirler…”
İsterseniz bu parçayı günümüz Türkçesi ile sadeleştirip verelim:
“…Tüm bu koşullardan daha acınç, daha korkunç olmak üzere, ülkenin yönetimi elinde bulunduranlar, aymazlık, sapkınlık, üstelik aldatıcılık içinde bulunabilirler. Üstelik bu yöneticiler, kişisel çıkarlarını yayılımcıların çıkar yönlü umançları ile birleştirebilirler…”(2)
Ne dersiniz, bu söylemlerden çekinip hitabeyi okullardan kaldırmış olabilirler mi?
Cevat Kulaksız
Cevat Kulaksız Sonnotlar
(1)Hürriyet Tufan Turenç 26.04.2003 sf 18
(2)https://antitayyeap.wordpress.com/2008/06/05/ataturkun-genclige-hitabesini-oz-turkce-ile-okudunuzmu/
Yorum Gönder