Ölü Amiraller Darbeci Çıktı

Darbeyi destekleyeceği belirtilen iki amiralin ise 1998 ve 2000 yıllarında vefat ettiği kaydedildi. Raporda, Donanma Komutanlığı’nda güvenlik zafiyeti bulunduğu belirtilirken

Ölü Amiraller Darbeci Çıktı
Donanma Komutanlığı'nda bulunan belge ve CD'lerle ilgili olarak hazırlanan askeri bilirkişi raporuna Cumhuriyet ulaştı. Raporada, Donanma Komutanlığı'nda ortaya çıkan SUGA ve ORAJ harekat planlarındaki askeri yazım tekniklerine uygun olmayan onlarca örnek sergilendi. Darbeyi destekleyeceği belirtilen iki amiralin ise 1998 ve 2000 yıllarında vefat ettiği kaydedildi.
Raporda, Donanma Komutanlığı’nda güvenlik zafiyeti bulunduğu belirtilirken, darbe planları ile ilgili olduğu öne sürülen hard disklerin 28 Temmuz 2009 tarihinden sonra oluşturulduğu kaydedildi. Raporda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na ilişkin bir belgede adının, “Yaşar Tayyip Erdoğan” olarak yazılmış olmasına da dikkat çekildi.
Tuğamiral Sinan Azmi Tosun başkanlığında 5 kişilik heyetten oluşan bilirkişi raporunda, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca el konulan 5 hard disk içindeki veriler ile olay mahallinin incelemesi yapıldı. Raporda öne çıkan satırbaşları şöyle:
- Diskler, imha edilecek diğer malzemelerle birlikte kullanım dışı olarak çeşitli zamanlarda İKK kısım amirliğindeki dolaplarda, kimi zaman da uygun yer yetersizliği nedeniyle İstihbarat Kısım Amirliği odasında döşeme altında bulundurulduğu belirtildi.

Alarm devre dışı bırakılmış
- İstihbarat Kısım Amirliği’nin 2 No’lu Kontrollü bölge olduğu, bu kapsamda, odanın iki adet kapısının bulunduğu söz konusu kapılardan ilkinin kafes tipi demir bir kapı olduğu ve asma kilitle kilitlendiği, söz konusu asma kilidin tek bir anahtar ile açılabilen basit bir yapıya sahip olduğu, odanın ikinci kapısının anahtarlı çelik bir kapı olduğu, alarmın devre dışı bırakılmış olduğu görülmüş, bahse konu kapıların ve anahtarlarının sekiz kişide bulunduğu tespit edilmiştir.
- Donanma Komutanlığı’nda bir güvenlik kamerası sisteminin mevcut olmasına rağmen İstihbarat İKK ve Güvenlik Şube Müdürlüğü’ne ait odaların girişini gösteren bir kameranın bulunmadığı görülmüştür.
- Bina dışından İstihbarat İKK ve Güvenlik Şube Müdürlüğü’ne ait odalara fiziki ulaşımın iki yolla mümkün olduğu, bunlardan ilkinin yetkili personel girişi, diğerinin ise odaların bulunduğu koridorun sonunda bulunan yangın merdivenine açılan ve anahtarı duvardaki kapalı camlı dolapta bulunan ve daima kilitli bulunduğu belirtilen acil çıkış kapısı olduğu görülmüştür.
- Karargaha giriş - çıkış kayıtları personelin nöbet durumu ve tevdi edilen görevler paralelinde incelenmiş ve bu hususta dikkat çekici bir hususa rastlanmamıştır.

28 Temmuz 2009’dan sonra oluşturulmuş

- 5 numaralı hard disk imajında yer alan ‘manipülatif’ dosyalar içinde; Balyoz soruşturması iddianamesi ve ek klasörlerinde yer ‘SUGA’ ve ‘ORAJ’ harekat planlarıyla ilintili olduğu izlenimi veren 144 adet dosya tespit edilmiştir.
- Manipülatif tüm dosyaların, 5 numaralı hard disk içinde bulunduğu, 5 nolu hard diskin 3 numaralı sökülebilir hard diskle birlikte aynı bilgisayarda 2 Mayıs 2008 ile 28 Temmuz 2009 tarihleri arasında kullanıldığı ve 28 Temmuz 2009 tarihinde 5 numaralı hard disk üzerindeki bilgilerin öncelikle 3 numaralı hard diske müteakiben halen kullanılmakta olan bilgisayardaki hard diske kopyalanmayı müteakip 3 ve 5 numaralı hard disklerin arşive kaldırıldığı belirlenmiş.
- 5 numaralı hard diskte mevcut ‘manipülatif’ dosyaların tamamının 28 Temmuz 2009’dan sonraki bir tarihte ve sistem tarih/saati değiştirilmiş başka bir bilgisayardan aktarılarak kaydedildiği kanaatine varılmış, ancak, mevcut verilerden hangi bilgisayarda oluşturulduğuna dair bir sonuca ulaşılamamıştır.

Güvenlik açığı oluşturulmuş

- Donanma Komutanlığı İstihbarat, İKK ve Güvenlik Şube Müdürlüğü’nde bilgi güvenliği açısından mevcut emir ve talimatlara aykırı hareket edilmesi nedeniyle istismara açık bir ortam oluştuğu tespit edilmiş, askeri gizlilik dereceli belgelerir içermesine rağmen hard disklerin yürürlükteki yönerge ve usullere uygun olarak muhafaza edilmemesi, İstihbarat İKK ve Güvenlik Şubeye ait odalara giriş - çıkış ve belgelerin muhafazası konularında güvenlik açığı oluşturulmuş olması ve manipülasyona açık bir ortamın ortaya çıkması nedenleriyle, İstihbarat İKK ve Güvenlik Şubede görevli ilgili personel hakkında bu konuya ilişkin adli soruşturma açılmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir.

Neden manipülatif?

Raporda, hard disklerde bulunan SUGA ve ORAJ harekat planlarıyla ilgili dosyaların içerikleri askeri yazım teknikleri ve personelin görev durumu gibi değerlendirmeler ışığında da ele alındı. Raporun, ilgili önemli başlıkları şöyle:
- Planda, Donama Kh yazıyor, doğrusu Donanma Kh. böyle bir hata yapılmaz
- Donanma Kh. planın hazırlandığı yerin genel ismidir. Karargahın plan/emir yayımlama yetkisi yoktur. Planı yayımlayan makam isminin “Donanma Komutanlığı” şeklinde yazılması gerekmektedir.
- SUGA Harekât Planı’nda, Harekât Emri/Planı'nın 1 'inci maddesi Durum; (1) Maksat: (2) Genel: (3) Düşman Durumu: (4) Dost Durumu başlıkları altında yazılmıştır. “Maksat” ifadesi “Durum” başlığı altında irdelenmez. Ayrıca; TSK’da “Dost Durumu” şeklinde bir ifade bulunmayıp bu husus “Dost Kuvvetler” şeklinde ifade edilmektedir. Anılan planda durum başlığı altında “Emre verilen ve alınan Birlikler” ile “Faraziyeler”e de yer verilmemiştir.
- SUGA Harekât Planı’nda, görevi icra edecek ast birlikler; (1) Gölcük Birlik Komutanlığı (2) Ankara Birlik Komutanlığı (3) İzmir Birlik Komutanlığı (4) İstanbul Birlik Komutanlığı şeklinde sıralanmıştır. Dz.K.K.lığı teşkilat yapısı dikkate alındığında, kuruluşunda söz konusu ast birlikler mevcut değildir.
- Harekat planının maddeleri yönergelerdeki sıralamaya uygun değildir
- SUGA Harekât Planı’nın ALINDI ANLAŞILDI TALİMATI mevcut değildir.
- Dz.P.Kd.Bnb.Levent GÜLMEN ve İda.Kd.Bçvş.Cem KAYA Piyade ve İdari sınıflarında görülmesine rağmen, 2003 yılında istihbarat sınıfında yer aldıkları ve belirtilen piyade ve idari sınıflarına 2007 yılı içerisinde geçirildikleri tespit edilmiştir.
- EK-Ç’deki “Operasyonel Faaliyetleri Yürütecek Personel Listesi” başlıklı listede (E) İşçi Tanju Veli AYDIN’ın görev yeri “Donanma Komutanlığı” olarak belirtilmiştir. O dönem görev yaptığı yer “Gölcük Tersanesi K.lığı”dır.

Ölmüş amiraller listede
- EK-J’deki “Karadeniz Bölgesi Müzahir Sb. ve Astsb. Listesi” başlıklı listede “Tls.Kd.Üçvş.Engin ÇETİN” isimli personelin birliği “Karadeniz Bölge K.lığı” olarak belirtilmiştir. Anılan personelin o dönem görev yaptığı birliğin ismi “TCG FİNİKE K.lığı/Erdek”tir.
- EK-M’deki “Yurtdışında Görevli Müzahir Personel Listesi” başlıklı listede “Dz.Kur.Kd.Alb.Zahit OĞURLU” isimli personelin birliği “NAVSOUTH” olarak belirtilmiştir. Anılan personelin o dönem görev yaptığı birliğin ismi “CINCSOUTH STRIKFORSOUTH PL.VE PREN.Ş.MD./NAPOLİ”dir.
- EK-N’deki “Deniz Kuvvetleri Komutanlığından Emekli Müzahir Personel Listesi” başlıklı listede ismi yer alan “Tuğa.Burhan DURCAN” isimli personel 05 Temmuz 2000 tarihinde vefat etmiş personeldir.
- EK-N’deki “Deniz Kuvvetleri Komutanlığından Emekli Müzahir Personel Listesi” başlıklı listede ismi yer alan “Tuğa.Nevzat Hilmi SERTEL” isimli personel 03 Kasım 1998 tarihinde vefat etmiş personeldir.
- EK-N’deki “Deniz Kuvvetleri Komutanlığından Emekli Müzahir Personel Listesi” başlıklı listede ismi yer alan “Albay Fahri EKŞİOĞLU” şeklinde isim mevcuttur. Dz.K.K.lığından emekli böyle bir personel bulunmamaktadır.
- D\İKK\2004\YEDEK\PLAN Hazırlık\ROE\Ang.Kural_ÇalışmaGrubu.doc Dz.Kur.Kd.Alb. (Tüma.) Mücahit ŞİŞLİOĞLU tarafından hazırlandığı iddia edilen Ocak 2003 ayına ait angajman kuralları ile ilgili bilgi notudur. Dosya içeriğinde ve metadatasında yapılan incelemede; Madde 2’de hazırlanacak tekliflerin “Ocak 2010 ayı içerisinde” Donanma K.lığına sunulacağı belirtilmektedir. 2003 yılında hazırlanan bir yazıya 2010 yılına miat verilmiştir.


Banka dekontu tarihi örtüşmedi

- D\ İKK\2004\YEDEK\Çalışma\Hrp.Ak. Plan Çalışma Grubu.doc 2002 tarihli olarak gözüken “Hrp.Ak. Plan Çalışma Grubu.doc” isimli bilgi notunun imza
hanesinde “Z.Erdim İNAL, Dz.Kur.Yb., Dz.Plan Subayı” ifadesi bulunmaktadır. Anılan personel 2002 yılında Yzb. rütbesindedir. 2006 yılında Yb. rütbesini almıştır. Personelin rütbesi başka pek çok yazıda Dz.Kur.Yb. olarak yer almaktadır.
- D\Masaüstü\Yasemin.ppt Dosya içeriğinde İsth.Bçvş.Erdinç YILDIZ’ın eşi Yasemin YILDIZ’ın “Bireysel Emeklilik ve Hayat Sigortası’ Temmuz ve Ağustos 2008 aylık ödemesine ait “banka alındı belgesi” yer almaktadır. Temmuz-Ağustos 2008 tarihlerine ait 2 alındı belgesi olmasına rağmen dosyanın oluşturma ve son kaydetme tarihleri 20 Ağustos 2003 olarak gözükmektedir. Söz konusu tarih uyumsuzluğu hakkında mantıklı bir açıklama yapılamamıştır.
D\İKK\2004\YEDEK\Gelenler\ANKARA\muzahirPer..doc Deniz Kurmay Yarbay Nuri ALACALI tarafından yazıldığı iddia edilen, “Yeniden
Yapılandırma Faaliyetleri” konulu bilgi notudur. Dosya içeriğinde ve metadatasında yapılan incelemede; Deniz Kurmay Albay Nuri ALACALI’nın 29 Temmuz 2002-20 Haziran 2003 tarihleri arasında ABD’de War College’da eğitim gördüğü, bu nedenle belirtilen yazıyı söz konusu tarihte hazırlamış olmasının mümkün olmadığı tespit edilmiştir.
D\İKK\2004\YEDEK\PLAN Hazırlık\Toplantı sonuç.doc 02 Ocak 2003 tarihli bir toplantı tutanağı imza blokunda Dz.Kur.Kd.Bnb. Barbaros BÜYÜKSAĞNAK ismi yer almakta olup anılan personel 04 Kasım 2002 – 31 Ağustos 2003 tarihleri arasında “EUROMARFOR Gözlemci Subayı” olarak İtalya’da bulunmakta olduğundan toplantıya iştirak etmiş olması mümkün değildir.

Botlar Yassıada’da değilmiş

- Yassıada ve İmralı Adası’nda keşif görevi verildiği belirtilen 6 adet hücumbotun (TCG KILIÇ, TCG RÜZGAR, TCG MARTI, TCG YILDIZ, TCG KARAYEL VE TCG MIZRAK) resmi gemi jurnali kayıtları incelenmiş ve anılan gemilerin belirtilen tarihlerde böyle bir görev icra etmediği jurnal kayıtlarından tespit edilmiştir. Bahse konu gemi jurnali kayıtları bu Ek’in Lahikasında sunulmuştur.
Etiketler:

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget