Uğur Mumcu, Hamburg'da anıldı

Gazeteci-yazar Uğur Mumcu, ölümünün 18. yılında Almanya'nın Hamburg kentinde düzenlenen bir törenle anıldı.

Gazeteci-yazar Uğur Mumcu, ölümünün 18. yılında Almanya'nın Hamburg kentinde düzenlenen bir törenle anıldı.
Hamburg ve çevresi Atatürkçü Düşünce Derneği (HADD) ve Sosyal Demokrat Halkçı Derneği (SHD) tarafından Etnografya Müzesi'nde düzenlenen törene Mumcu'nun kızı Özge Mumcu da katıldı. Özge Mumcu burada yaptığı konuşmada, babasının öldürülmeden önce Kürt dosyası, terör örgütü PKK, ticaret ve Rabıta ilişkileri ve bağlantılarını araştırdığına dikkat çekerek, asıl suçluların hala bulunamadığını söyledi. Gerçeklerin açığa çıkarılması gerektiğini belirten Mumcu, ''Dönemin Başbakanı Süleyman Demirel'den, bombanın paramparça olması sonucunda izlerin kalmaması için çalışanlara kadar suç duyurusunda bulunacağız. Şu anda dava Yargıtay aşamasında. Bu işleri devlet ihmal ettiği için faili meçhul cinayetlere kurban giden aileler bu davaya sahip çıkıyor. Gerçekler açığa çıkmalı, kim incinirse incinsin'' dedi.
Uğur Mumcu'nun öldürülmesinin toplumsal bir kayıp olduğunu ve öldürüldükten sonra milyonlarca kişinin cenaze töreninde cenazenin arkasından yürüdüğünü hatırlatan Mumcu, Uğur Mumcu'nun herkesi kucaklayan bir kişi olduğunu ifade etti. Türkiye'de bir süre önce faili meçhul cinayetlerde hayatını kaybedenlerin yakınlarının oluşturduğu ''Toplumsal Bellek Platformu''nu kurduklarını ifade eden Mumcu, ''Bu platformda Hrant Dink'in eşinden, Musa Anter'in kızına, Sivas'ta otelde çıkan yangında hayatını kaybedenlerin yakınlarına kadar herkes var. Hepimizin dili ortak. Bir metin yazarken adeta birimizin kaleminde yazılıyor gibi. Ortak duygular, ortak beklentiler, ortak barış talepleri. Biz sanki bir aile olduk. Aynı dili konuşuyoruz çünkü. Bu platformla kendi belleğimizi gelecek kuşaklara aktarmayı amaçlıyoruz'' dedi.
SHD yetkililerinden Behçet Algan da, Türkiye'de hala faili meçhul cinayetlerin yaşandığını, Hrant Dink, Mumcu ve Abdi İpekçi gibi aydınların öldürülmesine sebep olan asıl suçlularının bulunamadığını, cinayeti işleyenlerin bulmanın devletin bir ''namus borcu'' olduğunu belirtti.
HADD Başkanı Coşkun Coştur da, Mumcu'nun Türkiye'nin yetiştirdiği önemli aydınlardan biri olduğunu belirtti.
Törende emekli psikyatrist Etem Ete, Mumcu'nun yazdığı kitaplardan bölümler okurken Haluk Erpınar adlı ressam da kendisinin yaptığı Uğur Mumcu resmini kızı Özge Mumcu'ya hediye etti.
Sanatçı Hüseyin Duman'ın bağlamasıyla Mumcu'nun sevdiği türküleri seslendirdiği toplantıya Hamburg Başkonsolosu Devrim Öztürk, Hamburg Etnografya Müzesi Müdürü Wulf Köpke, Hamburg'da 20 Şubat'ta yapılacak Eyalet Meclisi erken seçimlerinde milletvekili adayları Kazım Abacı, Filiz Demirel, Ejder Tatar, Hamburg Türk Toplumu (TGH) Onursal Başkanı Nihat Ercan, HADD Onursal Başkanı Gökten Küçük ile çok sayıda davetli katıldı.

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget