Hiçbir neden; cinayeti haklı kılamaz, mertçe işlendiğinin gerekçesi yapılamaz.
Bir cinayet, mertçe işlendiği iddiasıyla kutsanamaz ve savunulamaz.
Hele bir siyasi partinin kadın olan ve bir zamanlar İçişleri Bakanlığı da yapmış olan genel başkanı; “biz de siyasi cinayetlere tanık olduk ama, onlar mertçeydi” diyerek, cinayetlerin bazılarına mertlik payesi vererek, hoş göremez ve kutsayamaz.
Cinayet, bir sorunun çözümü aracı olarak kullanılamaz, cinayet çare değildir.
Cinayet acizliktir. İnsanlık dışıdır.
İnsanların; bu, devletin bazı kurumları için de geçerli, öldürdükleri kişi veya kişilerle aralarında oluşan sorunu, konuşarak, anlaşarak, mahkemeleri aracı kılarak yasal yollardan çözme yoluna gitmeyerek, sorun yaşadığı kişiyi öldürerek problemi çözmeye kalkışmaları, asla savunulamaz. Bunun, milli eğitim sorununu çözmek için okulları temelli kapatmaktan bir farkı yoktur.
Mertçe; mert kimseye yakışır bir biçimde, doğrulukla, dürüstlükle, erkekçe, yiğitçe, anlamına gelmektedir.
Bu tanımlamaya göre; mert bir insana yakışır biçimde, doğrulukla, dürüstlükle ve yiğitçe bir cinayet işlenebilir mi?
Bir insanın yaşam hakkına son vererek onu öldürmenin neresinde mertlik, erkeklik, dürüstlük, doğruluk ve yiğitlik vardır?
Ülkemizde, geçmiş yıllarda devletin içinde örgütlenen, paralel ve gizli illegal bir yapı tarafından işlenen ve herhalde mertçe işlendikleri için(!) olsa gerek, faili meçhul bırakılan siyasi cinayetler de, mertçe işlendikleri iddiasıyla, asla savunulamaz.
Hangi gerekçeyle olursa olsun, insanlar kaba kuvvete maruz kalmasınlar, öldürülmesinler, güçlüler güçsüzleri ezmesin diye kurulmamış mıdır? devletler ve onun hukuk düzeni.
Amerikan kovboy filmlerinde seyrediyoruz. Düello eden iki kovboy, eşit koşullarda her ikisinin de benzer tabancaları bellerinde, silahlarda ve koşullarda eşitlik var, yüz yüze bakıyorlar ve aralarına koydukları mesafenin bir ucunda birisi diğer ucunda ötekisi, yüz yüze ve halkın bakışları arasında hesaplaşıyorlar, Allah vergisi, hızlı olan ve silahını çabuk çeken diğerine ateş ediyor ve öldürüyor, işte belki bu cinayete mertçe işlenmiş bir cinayet denebilir, sayın hanımefendi.
Hırant Dink'in; haince ve kahpece katledildiği günün yıl dönümüne rast gelen, İyi Parti genel başkanı hanımefendinin; “biz de siyasi cinayetlere tanık olduk ama, onlar mertçeydi” beyanı, ülkemiz ve partisi için, çok büyük bir talihsizlik olmuştur.
Güner Yiğitbaşı
19/01/2024
Güner YİĞİTAŞI
Hukukçu
Yorum Gönder