Ankara Opera’daki Melike Hatun Camisinde

Ankara İtfaiye Meydanı’ndaki Melike Hatun Camisini görmüş müydünüz. Cami çok büyük olmuş, sadece Cuma günleri doluyor. İşte bu muhteşem camiye Cuma namazı için gittim

Ankara Opera’daki Melike Hatun Camisinde
2017 yılında hizmete açılan Diyanet,  vatandaşların bağış ve çeşitli yardımları ile yapılan, Ankara İtfaiye Meydanı’ndaki (yeni adıyla Opera Meydanı)  Melike Hatun Camisini görmüş müydünüz. Cami çok büyük olmuş, sadece Cuma günleri doluyor.
İşte bu muhteşem camiye ikinci kez Cuma namazı için gittim. İlk gittiğimde alt katta şadırvanın hemen yanında oturmuştum. 24 Mayıs 2019 günü Cuma namazında bu kez üst kata çıktım. Sağ balkon tarafında desenli ahşap tente ile ayrılmış bölmede bayanlar namaz kılıyordu. Cami tamamen dolmuştu.


Diyanet TV kameraları canlı yayınla çekim yapıyorlardı.
Ankara Opera’daki Melike Hatun Camisinde

Bu arada, R.T. Erdoğan'ın ''vefa borcumuz var'' dediği Melike Hatun Cami'si isminin Bülent Arınç'ın belirlediği öğrenildi. Bu camiye girerken, vatandaşlar giriş kapısında röleler halinde makaralara sarılı olan ince poşetleri alıyorlar ayakkabılarını poşetlere koyduktan sonra, caminin girişinde arkada kalan duvara dayalı raflara poşetli ayakkabıları sırayla diziyorlar. Fakat namazdan sonra çıkışta, aynı tip poşet içinde bulunan ayakkabıları bulmak zor oluyor. Ben şahsen çıkarken kendi ayakkabımı zor buldum.
Genellikle bütün camilerde ayakkabılar çıkarıldığı için, güvenlik nedeni ile çoğunlukla cami içindeki ayakkabılıklara ayakkabılar konmakta, fakat az veya çok caminin içine ayak kokusu da yayılmakta. Cami tamamen dolunca havalandırma da yeterli olmadığı için cami içine ister istemez ayak kokusu yayılmakta.

Ankara Opera’daki Melike Hatun Camisinde
Bu Caminin alt bodrum katında abdest alma yerleri tuvaletler yanında döner merdivenler ve asansörlerle inilen çıkılan mağazalar da bulunmakta.
Müslümanlıkta dini olduğu kadar, camileri de rant aracı olarak da kullanıyoruz. Gönül isterdi ki, caminin altındaki o kocaman mağazaların yerine, merkezi yerde olduğu için bölge kütüphanesi açılabilirdi. Batı’da hiç bir kilisenin altında rant- getirisi olan ticarethane, dükkânlar bulunmaz.  
Ankara’da Opera  (Erbakan) Meydanında, Osmanlı mimarisiyle inşa edilen ve aynı anda 7 bin kişinin ibadet edebildiği Melike Hatun Cami, 3 bin 600 metrekare alanı kapsıyor. Caminin altında, bin kişilik kongre salonu, fuaye (dinlenmelik) alanı ve otopark bulunuyor.
Ankara Opera’daki Melike Hatun Camisinde

Caminin kubbe çapı 27 metreyi, yüksekliği ise 43 metreyi buluyor. Öte yandan, her biri 72 metre olan 4 minarenin kaplamasında Marmara taşı kullanıldı. Ana kubbe üzerinde bulunan 8 metre 20 santimetre yüksekliğinde bakır alem bulunan camide, 16 mermer kitabe yer alıyor.
Kapıların ahşap ve çivisiz kündekari sanatının kullanıldığı camide, giriş kapılarının üzerinde altın varak, sedef, bağ ve fildişi işleme kitabeler yer alıyor.(1)
Kubbesi açılıp kapanan Cami
Camilerde bu ayakkabı kokusunu gidermek, daha temiz hava vermek için şimdilerde daha değişik çağdaş mimarisi olan camiler de yapılmaya başladı. Bursa'da 2011 yılında 3 yıl içinde tamamlanan, açılıp kapanan kubbeye sahip Safa Camisi, bu yönden ilginç bir mimariye sahip.
Bursa’da yapılan bu Caminin kubbe kısmının 120 metrekarelik bölümü uzaktan kumanda sistemiyle açılıp kapanıyor. Böylece vatandaşlar koku hissetmek şöyle dursun,  namaz kılanlar kendilerini sanki dışarıda namaz kılıyorlarmış gibi hissediyorlar.
Caminin üst katında yan yana duran üç müezzin vardı,  imam ve müezzinler cep telefonu ile haberleşiyorlar.
Osmanlı Camisi Kitabesi Gibi


Ankara Opera’daki Melike Hatun Camisinde
Bu Opera Meydanına yapılan Melike Hatun adlı kocaman Caminin giriş sağında duvara altın büyük harflerle yazılmış şöyle bir kitabe yazısı okunuyordu. İnsan kendisi bir Osmanlı Cami kitabesi okuyor sanıyor. Yeni neslin pek de anlayamayacağı kitabe şöyle idi:
SOL MELİKE HATUN İSMİYLE MUEMMA HEM ZARİF HASSA-İ TAYYİPLE BUNYAD OLDU
MABEDİ MUNİF BÖYLE MA’RED SOLCİHANE BİR GELUR TARİH İÇUN “ANKARA’NIN  KUDSİ MA’BEDİ BU CAMİ-İ ŞERİF
HİCRİ 1439”
Alt tarafında da şöyle yazılı idi:
-HER GELEN MEYDANINDA, TÜRKİYE CUMHURİYETİ REİS-İ CUMHURU RECEP TAYYİP ERDOĞAN’IN ARZU VE TALİMATLARI İLE İNŞAA OLUNAN ANKARA MELİKE HATUN CAMİİ VE KÜLTÜR MERKEZİ MİLADİ 27 EKİM 2017 HİCRİ 7 SAFER 1439 CUMA GÜNÜ AÇILMIŞTIR”.
Osmanlıcaya meraklı olan, Osmanlıcayı okullara seçmeli sokmaya çalışan RTE nin cami kitabesini bu camideki gibi Osmanlıca yazdırması ayrı bir eleştiri konusu oldu.
Ankara Opera’daki Melike Hatun Camisinde

Cevat Kulaksız

Cevat Kulaksız 
SONNOTLAR
(1)https://www.internethaber.com/melike-hatun-kimdir-ankarada-camisi-neden-bu-isim-verildi-1818669h.htm>

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget