“Çılgın Türk” Turgut Özakman ölümünün 9. Yılında anıldı
Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’ın ev sahipliğinde Eğitim Dostları Vakfı, İnönü Vakfı, ANAÇEV, Atatürkçü Düşünce Derneği ve Tohumluk Vakfı tarafından düzenlenen program, Hanri Benazus’un “Atatürk’ün Fotoğrafları” sergisi ile başladı.
"Gelecek Kuşaklara Çok Önemli Bir Miras Bıraktı"
Turgut Özakman’ın eşi Ayla Özakman ve ailesinin de bulunduğu programda, açılış konuşmasını gerçekleştiren Eğitim Dostları Vakfı Başkanı Özgün Ökmen, eserlerinde Türk milletinin emperyalist işgalcilere karşı verdiği özgürlük mücadelesini anlatan Özakman'ın gelecek kuşaklara çok önemli bir miras bıraktığını söyledi.
Anma Programında Ali Nihat Yavşan’ın sunumunda Eğitim Dostları Vakfı Başkanı Özgün Ökmen, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar açılış konuşmalarını yaptılar. Daha sonraki konuşmalarda seçkin kişiler Turgut Özakman’la ilgili anılarını, görüş ve düşüncelerini, İstiklal Savaşı, Atatürk ve günümüzdeki olumsuz siyasal yaşantımızdan örneklerle konuşmalarını sürdürdüler.
Anma programı boyunca Yekta Güngör Özden- Anayasa Mahkemesi Onursal Başkanı, Özden İnönü Toker-İnönü Vakfı Başkanı, Hanri Benazus-Yazar, Yılmaz Büyükerşen Eskişehir Belediye Başkanı, Leyla Serpil ANAÇEV Kurucu Üyesi-Yazar, Aytunç Ürkmez-ADD Kültür Kurulu Temsilcisi, Mustafa Hüsnü Bozkurt-Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı konuşmalarını sundular. Program sonunda Pınar Ayhan sunumu “Şu Çılgın Türk” müzikali anlatıldı.
"En Kıymetlimizin Cumhuriyet Olduğunu Öğretti"
Özakman’ı minnetle andığını ve eserlerinin çok değerli olduğunu dile getiren Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, “100 yıllık geçmişimizle ilgili birkaç tane dışında kayda değer bir Atatürk ve Kurtuluş Savaşı ile ilgili film, dizi, tiyatro oyunu, müzik eseri yapamadık. Hâlbuki Kurtuluş Savaşı millet olarak gururlanacağımız, özgüvenimizi artıran, birbirimizi sevmeye ve anlamayı sağlayan en büyük tutkalımızdır. Tüm dünyanın takdir ettiği bir insanı biz kendimiz belki de yeteri kadar anlamadık veya anlatamadık. İşte Turgut Özakman bu büyük eksikliğin giderilmesinde büyük rol oynayan bir insandı. Onun yüzlerce baskısı yapılan kitaplarıyla, milyonlarca insanımız nerelerden nereye geldiğimizi, milletçe en kıymetlimizin Cumhuriyetimiz olduğunu öğrendi” dedi.
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen de Özakman'ın kendisinin hocası olduğunu söyleyerek, Özakman’ın Türk tiyatrosuna ve öğrencilik yıllarında kurdukları amatör tiyatroya verdiği destekten bahsetti.
İstiklal Savaşı’mızın destansı romanı “Şu Çılgın Tükler”i yazan “Çılgın Türk” yazar Turgut Özakman, ölümünün dokuzuncu yılında Yenimahle. Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde geniş katılımcı ve konuşmalarla anıldı.
Kültür Merkezi’ndeki salon girişinde Yazar Hanri Benazus’un (92) “Atatürk Fotoğraflar Özel Kolleksiyonu” sergisi beğeni ile izlendi.
Savaşımızı Yaşayarak Yazmış"
Konuşma yapan bir diğer isim İnönü Vakfı Başkanı Özden İnönü Toker, Özakman'ın eserleriyle Türkiye'nin yakın tarihine ışık tuttuğunu ve ülkenin geleceği olan gençlerin yolunu aydınlattığını vurguladı.
Özakman’ın Millî mücadeleyi Çanakkale Savaşı'ndan alıp Kurtuluş Savaşı'nın sonuna kadar eserlerinde anlattığını belirten Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkanı Mustafa Hüsnü Bozkurt da "Turgut Özakman, adeta ulusal bağımsızlık savaşımızı safha safha yaşayarak yazmış. Bu inanılmaz bir edebi güç. Kendisini rahmetle yad ederken bize bıraktığı eserlerin hepsi için ona ömrümüz boyunca ödeyemeyeceğimiz kadar borçlandığımızı düşünüyorum" diye konuştu.
Hayatı "Şu Çılgın Türk" Müzikali ile Anlatıldı
Anadolu Çağdaş Eğitim Vakfı (ANAÇEV) Kurucu Üyesi Yazar Leyla Serpil ise köşesinde yazdığı hikayelerini kitaplaştırmak için çeşitli yayınevleriyle görüştüğünü ancak olumlu sonuç alamadığını ve yazarlığı bırakma noktasındayken, Özakman’ın kendisinin elinden tuttuğunu anlattı.
Etkinliğin sonunda sanatçı Pınar Ayhan’ın sunumuyla Özakman’ın doğumundan ölümüne kadar olan hayat hikayesi "Şu Çılgın Türk" adlı müzikal anlatı ile gözler önüne serildi.
Program sonunda Başkan Yaşar tarafından tüm katılıcılara çiçek, İnebolu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Kerim Daşçı tarafından ise Turgut Özakman'ın eşi Ayla Özakman'a plaket takdim edildi.
TURGUT ÖZAKMAN
Turgut Özakman (1 Eylül 1930, Ankara- 28 Eylül 2013, Ankara), Türk bürokrat, yazar ve avukat.
1 Eylül 1930 tarihinde Ankara'da dünyaya geldi. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Bir süre avukatlık yaptı. Köln Üniversitesi Tiyatro Bilimi Enstitüsü'ne devam ettikten sonra Devlet Tiyatrosu'na dramaturg olarak girdi. TRT'de Merkez Program Daire Başkanlığı, Genel Müdür Yardımcılığı; Devlet Tiyatrolarında Genel Müdür Başyardımcılığı ve 1983-1987 yılları arasında aynı kurumda genel müdürlük yaptı. 1988-1994 yılları arasında Radyo-Televizyon Yüksek Kurulunda üyelik ve başkan yardımcılığı görevlerinde bulundu. Uzun yıllar Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü'nde (DTCF Tiyatro) kadrolu öğretim görevlisi olarak çalıştı ve dramatik yazarlık dersleri verdi.
28 Eylül 1998'de, üstün hizmetleri nedeniyle Anadolu Üniversitesince, 2006 yılında Ege Üniversitesi'nce ve 2007 yılında, mezun olduğu ve uzun yıllar görev yaptığı Ankara Üniversitesince 'fahri doktor' unvanı verilen Özakman, sayısız esere imza attı.
Nisan 2002'de Eskişehir Belediye Başkanlığı, açtığı ikinci tiyatroya 'Turgut Özakman Sahnesi' adını verdi. 2006 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Özakman'a Üstün Hizmet Ödülü verdi. 2005 yılında piyasaya sürülen, 50 yıla yakın bir sürenin emeği olan ve Türk Kurtuluş Savaşı'nı romansı bir dille anlatan Şu Çılgın Türkler (Bilgi Yayınevi) adlı belgesel-romanı, Uğur Dündar'a göre cumhuriyet tarihinin en çok satan kitabı oldu. Haftalarca çok satanlar listelerinde ilk sırada kaldı.
Kaynak:
1-https://tr.wikipedia.org/wiki/Turgut_%C3%96zakman
2-https://ankahaber.net/haber/detay/turgut_ozakman_yenimahallede_anildi_105163
Cevat Kulaksız
Cevat Kulaksız kulcevat599@gmail.com