Anayasanın 66 ncı maddesi neyi tanımlamaktadır?

Bakıyoruz 66. maddenin başlığına Türk Vatandaşlığı diyor, başlık. Yani, 66 madde, Türk Vatandaşlığını tanımlıyor. Maddenin metnine bakıyoruz, etnik

Anayasanın 66 ncı maddesi neyi tanımlamaktadır?
ÖCALAN'ın; PKK'nın silahı bırakma ve kendini fes etme çağrısını yapmasından sonra, üzerinde değişiklik yapılması için bazı çevrelerce yeniden gündeme getirilen, Türk ve Kürt etnik kimliklerinin ağırlıkta olmasına rağmen, bunların yanında sair etnik kimlikteki insanların da aralarında yer aldığı insanların tümünü,  Türk Vatandaşı kimliğiyle ortak paydada buluşturup birleştiren Anayasamızın 66. maddesi, Türk Vatandaşlığının tanımını yapmaktadır. 


Bize göre,  66. maddeyle ilgili tüm sorun;  bu 66. maddenin amacı dışında, Türk etnik kimliğine vurgu yaparak,  Türk etnik kimliğini öne çıkaran yazılışındaki hatadan kaynaklanmaktadır. 


Bakıyoruz 66. maddenin başlığına Türk Vatandaşlığı diyor,  başlık. Yani,  66 madde,  Türk Vatandaşlığını tanımlıyor. 


Maddenin metnine bakıyoruz, etnik bir kimlik olan TÜRK'ü tanımlayan. ona vurgu yapıp öne çıkan biçimde yazılarak sonlandırılmış. 


“Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk’tür 


Türk babanın veya Türk ananın çocuğu Türk’tür” denmektedir. 


İşte tüm sorun da,  hiç gereği yokken,  amacı dışındaki bu yanlış yazımdan kaynaklanıyor. 


Anayasanın 66. maddesi;  mademki, Türk Vatandaşlığını tanımlamak amacıyla yazılmıştır, öyleyse 66. maddenin;  “Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk Vatandaşıdır

Türk vatandaşı babanın veya Türk Vatandaşı ananın çocuğu da Türk Vatandaşıdır” şeklinde yazılması gerekirdi. 


Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kuruluşuna giden Kurtuluş savaşı;  şayet, Türk, Kürt ve sair etnik kökenden gelen tüm insanların döktüğü kanla kazanılarak bu devlet kurulmuşsa, devleti oluşturan insanların tümüne,  etnik kimlik ve kökenlerine bakılmaksızın Türk Vatandaşı denilmekteyse, 66. maddede Türk Vatandaşlığının tanımı yapılıyorsa, 66. madde,  doğrudan Türk etnik kimliğine vurgu yapacak şekilde yazılmamalı ve Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı herkes Türk’tür yerine,  Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk Vatandaşıdır  şeklinde yazılmalıydı. Yüce ATATÜRK de,  ne mutlu Türküm diyene derken; ırk ve etnik kökenlerine bakılmaksızın, Türk Vatandaşlığını ifade etmiştir


Anayasanın 66 maddesi yanlış yazılmış ve bugünkü haliyle; hangi etnik kimlikten olurlarsa olsunlar, vatandaşlık bağı ile bağlı oldukları Türk Devletini oluşturan Türk vatandaşlarını birleştirici değil,  ayrıştırıcı yorumlara neden olmuştur. 


66. Madde ilk dört madde gibi değiştirilmesi yasak olan bir tabu değildir ve üzerinde fazla oynanmadan,   “Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk Vatandaşıdır. 

Türk vatandaşı babanın veya Türk Vatandaşı ananın çocuğu da Türk Vatandaşıdır” şeklinde değiştirilerek, asıl düzenleniş amacına uygun hale getirilebilir.


03/03/2025

Güner YİĞİTBAŞI

Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget