Seçime doğru siyasi yelpazede sağ cephe

Seçime doğru siyasi yelpazede sağ cephe
 7 Haziran seçimlerine sadece 2 hafta kaldı. Bu seçim Cumhuriyet Tarihimizin en önemli seçimlerinden biri olacak. Görünümde yani sahnede siyasi partilerin temsilcileri ve vaatleri var. Ancak derinlikte her zaman iddia ettiğimiz gibi büyük bir mücadele var. Daha açık bir deyimle bu seçim; 200 yıldır devam eden çağı yakalamaya çalışanlarla geçmişe özlem duyanların mücadelesi şeklinde geçecek. Bunun yanında tek vatan, tek millet anlayışına sahip çıkanlarla, tek vatan, çok millet veya ümmet anlayışına gönül verenlerin mücadelesi şeklinde geçecek. İlericilerin mi? Gericilerin mi? Birlikçilerin mi? Yoksa ayrılıkçıların mı? Kazanacağına halkımız bu seçimde karar verecek.
İşte bu büyük önemi nedeniyle 80 yıllık yaşam tecrübemize dayanarak, sizlere, özellikle kararsızlara ve yanlış istikametlerde ilerleyenlere belki yararlı olabilir düşüncesiyle partilerimiz ve ülkemiz siyasi yelpazesinin durumu hakkında kısa bir değerlendirme yapmak istedik.
2015 yılında çok şükür siyasi yelpazemiz 180 derecelik bir açı içinde biraz eksik, biraz fazlasıyla değişik görüşlere sahip partilerle donanmıştır. Seçimler için konulan %10 barajı çok yüksek bir baraj olduğu için biz sadece bu barajı zorlayabilecek siyasi kadroları ele alabiliyoruz.
Türk siyaset sahnesinde yelpazenin sağında barajı aşarak mecliste varlığını devam ettirebilecek üç güçlü parti var. 13 yıllık İktidarın sahibi AKP, yılların milliyetçi partisi MHP ve ayrılıkçı güçlerle birlikte çalışan HDP. Bir de bunları zorlayabilecek Saadet ve BB Partilerinin birleşimi var. İlginçtir bu dört partide ikisi Irkçı Muhafazakâr,( MHP ve HDP) diğer ikisi de dinci muhafazakâr partilerdir.(AKP ve SP + BBP)
AKP 13 yıldır iktidarda olup dindar motifleri her fırsatta kullanmaktan çekinmeyen ve iktidarı kaybetmemek için iktidarın bütün güçleri ile başta Diyanet Başkanlığı olmak üzere bütün dinsel kaynakları kullanmaktan çekinmeyen bir anlayışa sahiptir. Ülkedeki basın yayın organlarının özellikle devlet ve bölgesel televizyonlarının tümüne yakın bir kısmı bu partinin kontrolü altındadır. Parti bu şekilde yaptığı propaganda yayınları ile halk’a istediği bilgileri verip istemediğinin öğrenilmesini önleme gücüne sahiptir ve aynı zamanda muhalif seslerin duyulmasını da önleyebilmektedir. Liderlerin ulusal konuları yerip dinsel konuları eğitim de bile öne çıkarmaları halkın özellikle okur, yazar kesiminde büyük rahatsızlıklara sebep olmaktadır.
Buna rağmen halkın büyük bir kesimi, özellikle köy ve kasaba sakinleri ile büyük şehirlerin varoşlarında yaşayanlar AKP ‘ye ve liderlerine büyük bir sevgi ve bağlılık hissediyorlar. Parti elemanlarının yaptığı yolsuzluk ve beceriksizlikler, kendilerine en yakın buldukları Din adamlarının yönlendirmeleri sayesinde görmezden geliniyor. Ancak bu partinin lider kadrosundaki değişiklikler ve tek adam hâkimiyetine gidiş arzuları aklı başında herkesin dikkatini çekmektedir. Bu arzu ile lider ve yöneticilerin açıkça görülen saltanat hırsları, parti içindeki Devlet adamı noksanlığı, yolsuzlukların artık iyice deşifre oluşu en büyük eksileridir. Partinin oyları 17–25 Aralık olayları ve devamı nedenleri ile devamlı bir erime içine girmiştir. Oylar son tarafsız istatistiklere göre %39-40’lara inmiştir. Muhalefet Partilerinin sıkı çalışmasıyla bu oyların %30–35 bandına kadar inmesi mümkündür.
Sağ kanattaki ikinci büyük grup MHP’dir. AKP ne kadar dindar oylar peşindeyse MHP’de milliyetçi oylar peşindedir. 2015 seçimlerinin en önemli aktörlerinden biri ve özellikle İç ve Doğu Anadolu’da AKP’nin muhafazakâr oylarındaki en büyük rakiplerinden biri bu partidir ve HDP’nin ırkçı Kürtçülük anlayışına karşı Anadolu Türklüğünün sesi olarak hem AKP ve hem de HDP karşısında dimdik duruşu halkın dikkatini çekmekte ve taraftar toplamaktadır. Orta ve Doğu Anadolu’da eriyen AKP oyları, MHP ve HDP’ye kaymaktadır.
HDP’ye gelince Türk Halkı ilk defa bu seçimlerde ayrıkçılığı siyaset sahnesinde görmektedir. Bu partinin bir Türk partisi mi? Yoksa Kürt partisimi? Olduğu konusunda net bir fikre sahip değildir. Halkın bu partiye alışması yıllar alabilir. Aslında bu partinin sorunu seçim değil özgürlüktür. Parti Türkiye Cumhuriyetinin resmi bir partisidir ama yönetimin yurt dışı ayrılıkçı güçlerin kontrolü altındadır. Bu nedenle partinin lider kadrosu çok sıkışık bir durumda bu seçimlerde Kürt ırkından gelen yurttaşlarımızın oyları ile varlığını sürdürmeye ve barajı aşmaya çalışmaktadır.
Bu seçimde HDP’nin barajı aşmaması halinde AKP’nin milletvekili sayısı çok fazla artacaktır. Bu nedenle İktidar HDP’nin barajın altında kalması için her türlü tedbiri alacaktır. Ancak görünüm ve genel inanç; bu partinin, bölgede ve Batının büyük şehirlerinde yaşayan Kürtlerin katkıları ile barajı rahatça geçebileceği şeklindedir. Ancak aklı başında her insan, TBMM’ne katılan milletvekillerinin AKP’nin Başkanlık Sistemi ve yeni Anayasa yapımına ne ölçüde ve hangi şartlarla destek vereceğini tahmin etmekte ve endişe duymaktadır. Bu nedenle parti liderlerinin İktidar liderlerine karşı gibi görünen söz ve davranışları bir politik oyun gibi algılanmakta ve inandırıcılığını azaltmaktadır. Çünkü gerçek kararın Kandil Dağlarında verileceğinden herkes emin gibidir.
Batı Anadolu’da HDP’nin oylarının çoğunun AKP ve CHP’den alınacağını hatırlatmaya gerek varmı? Bilemeyiz. Ancak siyasi partiler oy hesabı yaparken bu gerçeği de göz önünde bulundurmalıdırlar.
Siyasi yelpazenin sağ kanadındaki dördüncü büyük olgu, Saadet ve BBP koalisyonuna gelince. Bu Partinin geleceği barajı aşıp, aşamamasında değil ama Anadolu Halkının bu birleşime vereceği desteğe bağlıdır. Eğer bu seçimde oylarını arttırırlarsa bu oylar çoğunlukla AKP’den kaçanlarla, önceki seçimlerde AKP’ye kaptırılan oylar olacaktır. Bu oluşum gelecek seçimlerde dağılması muhtemel AKP’nin yerini alacak en önemli siyasi oluşumdur. Bu grubun güçlenmesi Muhalefet partilerinin menfaatine olacaktır.
Netice olarak Türk siyasi yelpazesinin sağ kanadında 13 yıllık iktidarlarının verdiği rahatlıkla hala AKP ön planda görülmektedir. Bu parti en büyük gücünü dindar ve muhafazakâr yapıdaki kasaba, köy ve varoşlarda, zor şartlar altında yaşayan halk kesiminden almaya devam edecektir. Bu oylarda parti aleyhindeki bütün olumsuz gelişmelere rağmen büyük kaymalar beklenmemelidir. Çünkü iktidar kurduğu kontrol sistemiyle yolsuzlukların bu insanlar tarafından öğrenilmesine engel olmaktadır.
MHP Orta ve Doğu Anadolu’da AKP ve HDP’ye karşı en güçlü parti görünümünü korumaktadır. Parti oylarının %20 leri aşmasına kimse şaşırmamalıdır.
HDP’nin barajı aşması veya aşamaması AKP ile nasıl bir anlaşma yapıldığına bağlı olarak şekillenecektir. Ama her türlü olumsuzluklara rağmen, ülkemizin Kürt sorunu seçimde CHP’nin alacağı oylara bağlı olarak çözüm yoluna girecektir. CHP ve siyasi yelpazenin sol kanadının durumunu bir sonraki yazımızda açıklamaya çalışacağız.

Dr. M. Galip Baysan

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget