Noter - Güner Yiğitbaşı


Noter - Güner Yiğitbaşı
Noter, noterlik mesleğini ve görevlerini icra eden kişidir.

Peki noterlik mesleği nedir?

1512 Sayılı Noterlik Kanununun 1. maddesien göre; noterlik, bir kamu hizmetidir. Noterler, hukuki güvenliği sağlamak ve anlaşmazlıkları önlemek için işlemleri belgelendirir ve kanunlarla verilen başka görevleri yaparlar.

Noterlik Kanununun 60. maddesinde noterlerin görevleri belirtilmektedir.

Noterlerin en büyük özelliği, bizzat düzenledikleri hukuki işlemler,sahtelikleri ispat edilmedikçe geçerli ve mutebirdir.

Yine noterlerin resen kendileri tarafından düzenlenmemiş de olsa, dışarıda düzenlenerek getirilen hukuki işlemlerdeki imza, mühür ve tarih noterler tarafından onaylanmışsa, bu hukuki işlemdeki imza, mühür ve tarih de,sahteliği ispat edilene kadar hukuken muteber ve geçerlidir.

Noterlerin bizzat düzenledikleri, ya da imzasını onayladıkları hukuki işlemler altında imzası bulunan kişiler, bu imzalarını inkar edemezler.

Bu açıklamalarımızdan da anlaşıldığı üzere, kişiler, işlerini sağlama almak, imza inkarlarıyla karşılaşarak yaptıkları hukuki işlemlerin geçersiz sayılmaması ve  hak kayıplarına uğramamak için, işlemlerine noter vasıtasıyla bir resmiyet ve sağlamlık kazandırmak isterler.

Peki, noterlerle ilgili bu bilgileri niçin yazma gereği duyduk?

Belki anladınız. Başbakan Ahmet Bey, son günlerde, sık sık, biz AKP olarak, KILIÇDAROĞLU'nun yaptığı gibi notere değil, millete gideceğiz diyor ve demagoji yapıp kafa karıştırıyor.

CHP lideri KILIÇDAROĞLU'nun, emeklililere her yıl iki maaş ikramiye vereceğiz vaadi, Ahmet Bey'i oldukça korkutmuş olmalı ki, KILIÇDAROĞLU'nun, bu  yılda iki maaş ikramiye vaadini değersizleştirmek için, biz notere değil, millete gideceğiz diyor.

Ahmet Bey'in, noter yerine millete gideceğiz söylemi, dam üstünde saksağan vur beline kazmayı denebilecek cinsten, kel alaka ve geçersiz bir söylem.

KILIÇDAROĞLU, emeklilere yönelik yılda iki maaş ikramiye ödeneceği  vaadini, noter vasıtasıyla yapmak ve bu vaadinin altındaki imzasını notere tastik ettirmek suretiyle, ileride seçimleri kazanıp da Başbakan olursa, bu ikramiye vaadini inkar etmenin, ben böyle bir vaadde bulunmadım, böyle bir vaadin altına imza atmadım diyerek yan çizmenin olanağını ortadan kaldırmış, kendisini bu vaad ile bağlamış ve bu vaadine, hukuki bir geçerlilik ve sağlamlık kazandırmıştır.

Bu itibarla, KILIÇDAROĞLU'nun, ileride emeklilere karşı kendisini bağlayan iki maaş ikramiye vaadini inkar etme yollarını kapayan,iki maaş ikramiye vaadini noter vasıtasıyla yapması, tenkit edilecek değil, taktir edilecek ve bir politikacı olarak vaadinin arkasında duracağını gösteren asil bir davranıştır.

Notere giderek, seçimleri kazanıp iktidara gelmeleri halinde, her sene emeklilere iki maaş ikramiye vereceklerini  vaad eden KILIÇDAROĞLU da, seçimleri kazanmak için öncelikle millete gidecek, şayet iktidar olursa, bu vaadini yerine getirecektir.

KILIÇDAROĞLU, ben notere gittim, artık millete gidip oy istemeyeceğim demiyor ki, bu Ahmet bey, milleti salak mı zannediyor da, biz notere değil millete gideceğiz diyebiliyor.Ahmet Bey'in yaptığı tam bir demagojidir.

Ahmet Bey'e bizim tavsiyemiz, KILIÇDAROĞLU'nu manasız bir şekilde eleştireceğine, kendisi de, seçimler için millete gitmeden önce, en yakınındaki bir notere giderek, milletimize yapacaklarını vaad ettiği şeyleri, ileride inkar edemeyecek şekilde noter tastikine tabi tutup, resmileştirmek olmalıdır.

Ancak, hepinizin tahmin ettiği gibi, Ahmet Bey'in gideceği yer, noter olmayıp,Kaçak Saray olacaktır.

19/04/2015
Güner YİĞİTBAŞI
İzmir Barosu Üyesi Avukat

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget