Jandarma gidiyor 'kır polisi' geliyor - Saygı Öztürk

Görev alanı her yıl daraltılan jandarmanın belli bir aşamaya geldikten sonra tamamen kaldırdılması gündemde. Yapılan planlamaya göre jandarmanın yerine 'Kır Polisi' gelecek.
Jandarmanın görev alanının her yıl biraz daha daraltılıp kademeli olarak kaldırılması, son üç yılda 90 ilçenin polise verilmesiyle hız kazandı. Antalya, Muğla, Denizli gibi turizm bölgelerinin polise devri, jandarma yetkililerinin yoğun çabaları sonucu "şimdilik" askıya alındı ve bu bölgeler jandarmada kaldı.
Jandarmanın görev alanlarının kırsal kesimde oluşturulması öngörülen "Kır Polisf'ne devrinin gündemde olduğunu belirten yetkililer, bunun adım adım uygulamaya konulmasının amaçlandığını söylediler. Jandarma, polisin çok istekli olduğu sahil beldelerini elinde tutmaya devam ederken, Jandarma Genel Komutam Orgeneral Bekir Kalyoncu'nun, görev alanlarının ellerinden çıkmaması için yoğun çaba gösterdiği öğrenildi.

Kalyoncu Şahin'le görüştü
Jandarmanın görev alanlarının daraltılmaması için Orgeneral Kalyoncu, İçişleri Bakam İdris Naim Şahin ile görüştü. Bunun üzerine Bakan Şahin, 81 İl Valisi'ne genelge gönderdi. Şahin, polis ve jandarma sorumluluk alanlarının belirlenmesinin Bakanlar Kurulu-'nun 25 Mart 2009 tarihli kararı ile düzenlendiğini hatırlattı ve "Bu hükmün uygulanmasıyla ilgili olarak valiliğinizce karar verilmeden önce bakanlığıma bilgi verin" dedi. Bu genelgeyle, bakanın bilgisi olmadan jandarmanın sorumluluk sahasının polise devri önlenmeye çalışıldı. Ancak, bunun "geçici bir uygulama" olduğu bildirildi.
Bakan'm bu talimatının turizm cenneti Antalya başta olmak üzere, Muğla, Aydın, Denizli ve Karadeniz bölgesinde jandarma sorumluluk alamnda yer alan ilçe, belde ve mahallelerin "örtülü" olarak polise devredilmemesi olarak yorumlandı. Ancak, bu karar, polis sayısının artırılmasından sonra değişecek.

Nedeni Kur'an kursları!
Polisin, öteden beri Jandarmanın görevini devralmak istediğini hatırlatan bir yetkili, şunları söyledi: "Geçmişte bu konuda iki kuruluş yetkilileri arasında da önemli anlaşmazlıklar yaşandı, Jandarmanın yaptığı şikayetler oldu. Jandarma yetkilileri, görev alanlarının daraltılmak istenmesinin asıl amacının, kaçak Kur'an kurslarının üzerine gidilmesi olduğunu belirtiyorlar. Polis ise jandarmada uzmanlaşma olmadığını, yetişen gençlerin terhis dönemi gelince ayrılmasıyla da boşluklar doğduğunu, polis bölgesinden kaçanların jandarma bölgelerinde suç işlemeyi sürdürdüklerini öne sürüyor."

Polisin alanı büyüdü
Travertenleri ile ünlü Pamukka-le, Marmaris'teki Beldibi, İçmeler, Antalya'daki Side, Lara, İzmir Foça vb. sahil beldeleri hâlâ jandarma sorumluluk bölgesinde bulunuyor. 90 ilçenin devredilmesinden sonra polisin sorumluluk alam yüzde 15 büyüdü. Polisin güvenlik ve asayişinden sorumlu olduğu nüfus da yüzde 72'den yüzde 76.8'e yükseldi. 2010'da bir polis memuru 296 kişiye hizmet verirken, bu 80 bin polis asayişte

Emniyet Teşkilatı, bin 305 polis merkezi ile güvenlik ve asayiş hizmeti veriyor. Polis Merkezleri'nin yüzde 99'u kamera sistemleri ile donatıldı. Asayiş hizmetlerinde ülke genelinde 80 bin polis görev yapıyor. Bu sayımn daha da artırılması gündemde. Ülke genelinde polis sayısının da 250 bini aştığını, bu yıl da en az 10 bin yeni polis alımının öngörüldüğünü keydeden yetkililer, yeni mezun polislerin de önemli bir bölümünün ilk görev yerinin İstanbul olacağını söylediler.
sayı 2011'de 297'ye yükseldi.

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget