Ya İran, ya Suriye.. Ama mutlaka savaş! - Ruhat Mengi

Dün ABD’nin sırf kendi çıkarı ve planları için “Türkiye ile Suriye’yi kapıştırma” isteğini ünlü bir ABD’li yazar’ın ağzından yazmıştım ki yazarın açıklaması Başbakan Erdoğan’ın İran’a indiği saatlerde İran TV’sinde yayınlanmıştı.

Bugünkü haberlerin başında Başbakan Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın samimi fotoğrafları ve “İran’ın nükleer çalışmaları” ile ilgili çok ama çok önemli konuşmalar var.. Önemli çünkü yine dün açıklanan gelişmeye göre “Türkiye’nin açıktan açığa İran’ın yanında yer alması” da olası bir savaşın içine aktif olarak girmesi noktasına varabilir.

İSRAİL İRAN’I VURURSA..

Ülkelerle ilgili siyasi haberleri birinci ağızdan ve erken vermesiyle tanınan Foreign Policy dergisinin internet sitesinde “İran’la savaş Kafkaslar’dan mı başlayacak” başlıklı makalede “Azerbaycan’ın İran sınırına yakın bir bölgede İsrail’e hava üssü verdiği” açıklanmış. Aynı makalede ABD’li bir üst düzey yetkili “Bu durumun ortaya çıkmasından sonra İran’la İsrail arasında tansiyonun yükseleceğini” söylerken, uzmanlar da “İsrail’in İran’daki nükleer tesisleri vurması durumunda savaşın Kafkaslar’a yayılma olasılığının yüksek olduğunu” bildirmişler.

Görüldüğü gibi, “ABD destekli” İsrail, İran’ı nükleer tesisleri konusunda artık yakın plandan sıkıştırmaya, bir anlamda tehdit etmeye başladı.. Zaten ABD’nin de aynı nedenle İran’ı sıkıştırdığı, Türkiye bu konuda net tavır almadığı, İran’a yakın durduğu için bize de bozulduğu biliniyor. Şimdi cevaplanması gereken soru; “siyasi uzmanların öngörüleri gerçekleşir ve bir savaş çıkarsa Türkiye ne yapacak?”

BAŞBAKAN İRAN’IN YANINDA!

Başbakan Erdoğan İle Ahmedinejad’ın İran’daki karşılaşma ve görüşmeleri sırasında çekilen fotoğraflarda iki liderin “samimi arkadaş” havası içinde olduğu görülüyor. Bunun yanında Erdoğan’ın İran’da yaptığı; “Türkiye devleti ve milletinin İran’ın nükleer çalışmalarını desteklediğini ve gelecekte de bu politikayı devam ettireceğini” açıklayan konuşması var.

Burada anlaşılmayan noktalardan biri; Suriye’ye karşı tam “ABD’nin istediği duruş”u sergileyen Türkiye, İran’la ilgili nükleer sorununda tüm Batılı ülkeler İran’ın karşısında yer alırken neden İran’ı destekliyor sorusu.. Eğer mesele “Müslüman ülke” olması ise Suriye de Müslüman.. Mesele “insanların ölmesi” ise İran nükleer silahlarını kullandığında da insanlar ölecek..

IRAK SAVAŞINDAN FARKSIZ

Evet doğru.. ABD “Irak savaşı”nı da kendi çıkarları nedeniyle başlatmış (aynen Afganistan’da önce desteklediği İslami terör örgütlerinin sonra kontrolünden çıkması gibi), Irak’ın İran’la giriştiği savaşta Irak’ı desteklemek için ABD’li firmalar önce “kitle imha silahlarını” Irak’a kendileri satmış, bu silahlanmayla güçlenen Irak ABD’ye kafa tutunca ve “petrol rezervleri” çıkarı da devreye girince aklına “kitle imha silahlarının diğer ülkeler için tehlikeli olduğu” gelmişti.

Sonra Irak’ta olanları gördük, kendileri de “tarihe hesap vermeleri gereken” duruma geldiler. İran’da İsrail’in (arkada da ABD’nin) müdahalesi ile bir savaş başlatılırsa Irak’tan farkı kalmayacak, ama tek fark, bu kez Türkiye’nin de ister istemez savaşın içinde kalacağıdır.

FÜZE KALKANI İLE İÇİNDEYİZ!

İster istemez diyorum çünkü.. Bırakın Başbakan Erdoğan’ın “kesin olarak İran’ı destekleyen” konuşmasını, hiçbir tehlike uyarısına, hatta bölge halkı için “yüksek radyasyon” gibi tehlikelere bile kulak asmadan Türkiye’ye kurulmasını kabul ettiğimiz “Füze Kalkanı” nedeniyle bir anda savaşı tepemizde bulmamız mümkün.. Evet, şu anda Ahmedinejad pek dostane görüntüler sergiliyor ama daha kısa süre önce ilgili bakanları “İran’a herhangi bir saldırı olduğu takdirde, kim saldırmış olursa olsun önce Türkiye’yi vuracaklarını, bir an bile düşünmeyeceklerini” defalarca tekrarladılar.

Acaba İsrail, Azerbaycan’daki hava üslerini kullanarak böyle bir girişimde bulunsa Türkiye’nin başına neler gelir?

Bir soru daha; Türkiye’deki Füze Kalkanı’nın kullanılması gerekse, bu istense ne olur?

O kalkan ilk söz konusu olduğunda da bu soruları sormuştuk, şimdi ortam “tehlikeye daha yakın” hale geldiğine göre acaba Hükümet bunu düşünüyor mu? O günler için A ve B planları filan hazır mı?

Umalım da durup dururken Suriye halkını ya da İran’ı (belki de “Kalkan”la İsrail’i) koruyacağız diye biz de bir savaşa atılmayalım, ABD’li yazarın “ulusal intihar olur” sözleri tüm haller için geçerli zira!

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget