İşte Danıştay'da yapılan değişiklikler ve bunun perde arkası - Saygı Öztürk

Sözcü yazarı Saygı Öztürk,ün 12 Mart 2012 yazısı:
İşte Danıştay'da yapılan değişiklikler ve bunun perde arkası

Danıştay Başkanlığı tarafından üyelerin görüşü alınmadan 32 üyenin görev yerlerinin ani olarak değiştirilmesi .tşütk tepki yaratırken, değişikliğin daha çok soruşturma izni verip vermeme konusunda kararlarıyla öne çıkan 1. Daire ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle bir çok yönetmelik ve genelgesini iptal eden 8. daire için yapıldığı öne sürüldü.
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Yasası’nın TBMM’de kabul edildiği 17 Şubat tarihinde. Danıştay üyeleri arasında değişiklik yapılması, soruşturmalara bakacak olan daireye Başbakanın akrabası ve AKP döneminde üst görevlere getirilen iki üyenin atanması da “anlamlı” bulundu. SÖZCÜ, Danıştay’da görev yerleri değişen üyelerin yanı sıra 8 tetkik hakiminin de dairelerinin değiştiğini belirledi.

AKP’nin gözde isimleri
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 3 Mart 2011 tarihinde Danıştay Üyeliğine atadığı 15 üye arasında AKP hükümeti döneminde İlköğretim Genel Müdürlüğü’ne getirilen 44 yaşındaki İbrahim Er ile aynı hükümet döneminde Karayolları Genel Müdürlüğü’ne atanan Hicabi Ece 1. Dairede, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı’ndan Danıştay Üyeliğine seçilen Galip Tuncay Tutar da 6. dairede görevlendirildi.

Alanlarında uzmanlaşan 1. Daire üyeleri Ahmet Başpınar, Abdullah Dörtlemez ve Muzaffer Dilek bu daireden alındı. Eski vali olan Muzaffer Dilek, emekliliğine uzun süre bulunmasına rağmen, görev yerinin değiştirilmesi üzerine yeni görev yerine başlamadan emekliliğini istedi. Eski üyeler uzaklaştırılırken, bir yılını yeni dolduran iki üyenin yerini koruması, eski müsteşar yardımcısı Galip Tuncay Tutar’ın da bu daireye verilmesi “ilginç” bulundu.

4+4+4’e karşı yönetmelik önlemi
Milli Eğitim Bakanlığı’nın eğitim-öğretimle ilgili yaptığı yeni düzenlemeler, yönetmelik ve genelgelere başta öğretmen sendikaları olmak üzere davalar açılıyordu. Bu davalara bakan Danıştay 8. Dairesi’nin verdiği kararlar, AKP’li bakanların ve sözcülerinin “kararları ideolojik” bulduklarına ilişkin sert açıklamalarına da neden oluyordu.

Başbakan Erdoğan’da Danıştay’ın eğitimle ilgili kararlarını eleştiriyordu. Danıştay’ın 8. dairesinin kararları arasında yükseköğretime geçiş sistemindeki katsayının etkisizleştirilmesi, öğrenci disiplin soruşturmaları, kılık-kıyafet yönetmeliği değişiklikleriyle ilgili kararlar da yer alıyordu.

Eğitim sistemini zorunlu ve kesintisiz 8 yıllıktan çıkarıp 4+4+4 formülüne göre yeni düzenleme yapmak için çaba gösteren AKP, yeni yasaya dayalı olarak yönetmelik ve genelgeler de yayımlayacak. Danıştay’ın eğitimle ilgili davalarına bakan 8. dairesinin üyelerinin değiştirilmesi ve yeni üyeler getirilmesi “açılacak davalara karşı önlem” biçiminde yorumlandı. Yeni üyelerden birisi, “Hakim kararlarıyla konuşur. Hakkımızda yanlış yorumlar bizi üzer” demekle yetindi.

CHP’li Öztürk: Artık izin verilse bile
CHP’nin hukukçu milletvekili Ali Rıza Öztürk, SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada, “Artık Başbakan MİT yöneticileri için izin verse bile bu kez karara MİT yöneticileri Danıştay 1. Dairesi’nde itiraz edebilir. Buradan nasıl bir sonuç çıkacağını da tahmin etmek zor değil . Başbakan da, ‘bakın ben izni verdim, mahkeme bu izni kaldırdı’ diyebilir. Bunun için gerekli alt yapı hazırlandı. Aynı şekilde eğitimle ilgili davalara bakan dairenin üyeleri de yeni kendi istekleri dışında buradan alındılar. Yapılanlar tabii hakim ilkesine aykırıdır” dedi.

Danıştay’da kim nereye atandı.

Danıştay’ın yeni binasına taşınma hazırlıkları için Danıştay üyelerine 17 Şubat’ta bir hafta idari izin verildi. Aynı günün akşamı da 32 üye ile 8 tetkik hakiminin daireleri değişti. SÖZCÜ o listeye de ulaştı. İşte gidenler, gelenler:

1. Daire Üyeleri: Ahmet Başpınar 15’e, Abdullah Dörtlemez 11’e, Muzaffer Dilek 14. daireye verildi. Dilek emekliliğini istedi.
2. Daire Üyeleri: : Yüksel Öztürk 8’e, Yılmaz Akçil 8’e, Halil Yılmaz 12’ye verildi.
3. Daire Üyeleri: Enver Kaya 14’e, Bekir Sözen 9’a, Mehmet Sönmez 4’e verildi.
4. Daire Üyeleri: Ferat Aksoylu 3’e, Mahmut Ersert 10’a, Mevlüt Akbaş 5. dairede görevlendirildi.
5. Daire Üyesi: Özden Şar 11. daireye verildi.
6. Daire Üyesi: Galip Tuncay Tutar 1. daireye verildi.
7. Daire Üyeleri: Hasan Demir 2’ye, Gürsel Ceylan 12. daireye verildi.
8. Daire Üyeleri: Tacettin Şimşek 15’e, Orhan Cem Erbüç 11’e, Sıddık Yıldız 15. daireye verildi.
9. Daire Üyeleri: Kadir Özkaya 6’ya, Nizamettin Kalaman 13’e, Osman Çırak 6. daireye verildi.
10. Daire Üyeleri: Kemal Bilecen 11’e, Ali Dursun Ulusoy 13’e verildi.
11. Daire Üyeleri: Mesut Güngör 8’e, Hüdaverdi Bülent Olcay 8’e verildi.
13. Daire Üyesi: Turan Karakaya 7. daireye verildi.
14. Daire Üyeleri: Kemalettin İşlek 2’ye, Okay Koçak 10. daireye.
15. Daire Üyeleri: Ahmet Eğerci 13’e, Hüseyin Oğuz 2’ye, Oktay Aydın 5. daireye verildi.

Tetkik hakimleri de değişti
Birinci Daire Tetkik Hakimi Ayşe Bilge Çapraz 15’e, 6. Daire hakimi Levent Kaya 1’e, 5. Daire Hakimi Nihat Bayram 15’e, 12 Daire Hakimi Güler Kodal 15’e, 15. Daire Tetkik Hakimleri Muhammed Yönder 8’e, Mehmet Ali Aydın 5’e, Necdet Tanin 12’e, Erhan Eryat 13 daire tetkik hakimliğine atandılar..

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget