Yeni İdeoloji: ‘Gülcülük’ - Yakup Kepenek

Siyasetin 2012 gündeminin ideolojik yönü giderek su yüzüne çıkıyor. Öyle anlaşılıyor ki 2012’de siyasetin oyun sahası, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresi çevresinde top çevirmelerle biçimlenecektir.
İlginçtir, 2007’de seçilmesine karşın Cumhurbaşkanı’nın görev süresinin ne zaman sona ereceği bugünlere dek belli değildi. Süreyi düzenleyen yasanın Meclis’e gelmesiyle beş yıl - yedi yıl tartışması başladı.
***
Meclis’in ideolojik açıdan kendi içinde en tutarlı partisi BDP bir tarafa bırakılırsa, muhalefet, Gül’ün görev süresini çok büyük bir sorun sayıyor; bu yıl sona ereceğini ve yeniden seçilebileceğini, tam bir kararlılıkla sonuna kadar savunuyor. MHP 2007’de Gül’ün cumhurbaşkanı seçilmesini sağlamıştı. Bu nedenle MHP’nin Gül’e desteği anlaşılabilir.
CHP’nin Gül’ün görev süresinin beş yıl olması ve beş yıl daha yinelenmesine odaklanmasının ne gibi nedenleri olabilir!
Cumhurbaşkanı Gül, bugüne dek imzaladığı yasalarda, diğer belgelerde ve üst düzey bürokrat atamalarında tarafsız ve AKP’den bağımsız bir çizgi izledi de CHP’den başka kimse bunun farkına varamadı mı?
Cumhurbaşkanı, üniversitelerin rektör seçimi sürecinde çok demokratik bir tutumla, öğretim üyelerinin çoğunluğunun oylarını alan adayları rektör olarak atadı da mı, binlerce bilim insanı bunu bilmiyor?
TÜBİTAK ve üniversitelerden sonra TÜBA’nın yönetiminin de AKP’lileştirilmesi karşısında Cumhurbaşkanı Gül, “çağdaş bilim kurumları siyaset dışı kalmalı yoksa ülkede bilimsel gelişme olamaz, tersine bilim geriler” ilkesinden hareketle bilim kurumlarını koruyucu bir davranış sergiledi de bilim insanları bunu da mı duymadı?
Cumhurbaşkanı Gül’ün ziyaret edeceği gün bir üniversitede polisin kimlik denetimi yaptığı sırada bir gencin çantasında üç yumurta bulması üzerine bu gencin yumurta başına dört yıl gibi bir süre hapsedilmesi istemiyle savcılık tarafından dava açılması karşısında “ne oluyor” diye soracak kadar duyarlı mı davrandı da binlerce üniversite öğrencisi bunu öğrenemedi?
Önemli bir soru daha var. Bilindiği gibi, yumruğu sıkılmış bir elin tuttuğu gül Sosyalist Enternasyonal’in amblemidir. CHP, Cumhurbaşkanı Gül’de üyesi olduğu bu örgütün görüş ve ilkelerini bulmuş olabilir mi?
Beş yıla yaklaşan Cumhurbaşkanlığı süresince Cumhurbaşkanı Gül’ün, örneğin, Enternasyonal’in ana hedefleri olan, sermaye gücünün demokratik süreçlerin işletilmesiyle denetimi; özgürlüklerin güçlendirilmesi; eşitliğin daha fazla geçerlilik kazanması; dayanışmanın yaygınlaşması; çevrenin korunması; istihdamın arttırılarak iş yükünün azaltılması konularında çok çaba harcadığı mı saptandı da CHP’den başka kimse bundan haberdar olamadı mı?
***
Örnekleri daha fazla çoğaltmaya gerek yok. CHP, son beş yılda Cumhurbaşkanlığı bağlamında yaşananları tümüyle görmezlikten geliyor. Eğer CHP üst yönetimi AKP’nin tepe noktalarında iç çelişkiler olabileceği gibi çok yanlış bir varsayıma dayanarak Gül’e destek oluyorsa, bundan da sağlıklı sonuç çıkmayacağı açıktır.
Cumhurbaşkanı, görev süresiyle ilgili yasal düzenlemenin kendisine haber verilmeden yapılmasından şikâyet ediyor; Meclis’ten geçen yasayı hızla onaylıyor ve iptali için CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne başvurmasını istiyor. CHP’nin bu isteği yerine getireceği görülüyor!
Gelişmelere göre, ilerde Gülizm ya da söylenmesi güç olmakla birlikte belki de daha doğru olarak Abdullahizm de olabilecek ve benim şimdilik Gülcülük dediğim ideolojiyi CHP sahipleniyor.
İyi de, eğer Gül’ün görev süresi beş yıl olursa, 2012’de Cumhurbaşkanlığı seçimi var.
Ekonomisi ve siyasetiyle toplum bu seçime ne kadar hazır? Halk Gül’ü bir an önce yeniden beş yıl daha cumhurbaşkanı yapalım diye sokakları mı dolduruyor?
Peki, ya kendi sağcılaşmasını en uç noktasına taşıyarak Gülcülük yapan CHP ne durumda?
Bu yıl ya da iki yıl sonra yapılacak cumhurbaşkanı seçimleriyle ilgili olarak nasıl bir hazırlık yapıyor? Olası bir yarı başkanlık sistemine geçişi önlemenin söylem ve eylem çerçevesini kamuoyu ile birlikte oluşturuyor mu?
Ya da CHP Cumhuriyetin değerlerini ve Sosyalist Enternasyonal’in ilkelerini kişiliğinde birleştiren güçlü bir cumhurbaşkanı adayı çıkarma çalışması içinde mi?
Hiçbiri! O zaman, yaşasın Gülcülük !

Yakup Kepenek/Cumhuriyet

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget