İsrail: İddiaları Türk Hükümeti Yanıtlasın - Utku Çakırözer

Uludere olayından bu yana CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu üst üste birkaç kez, 34 sivilin ölümüne neden olan hava saldırısı kararında belirleyici olan etkili istihbaratın kaynağının kim olduğunu sorguladı. Hatta CHP lideri, Kuzey Irak üzerinde kullanılmakta olan insansız hava araçlarının sahibi ve üreticisi konumundaki ABD ve İsrail’i açıkça işaret de etti.
Sessizliği ilk bozan ABD sefiri oldu.

Kılıçdaroğlu’nun iddiaları karşısında hükümetten ve Genelkurmay Başkanlığı’ndan, Türkiye’ye istihbarat desteği veren yabancı ülkelerin Uludere’de yapılan vahim hatada payı olup olmadığı konusunda bugüne kadar bir açıklama gelmedi.

Bu iddialarla ilgili sessizliği bozan isim ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone oldu. Uludere konusunda ilk kez geçen hafta gazetecilere açıklama yapan ABD sefiri, “PKK’ye karşı ‘Predator’lar (ABD yapımı insansız hava araçları) ile istihbarat desteği veriyoruz. Bunun detayları askeri sırdır ve Türk askerinin iyiliği için gizli kalması gerekir” dedi.

Ancak Ricciardone desteklerinin görüntü istihbaratının sağlanması ile sınırlı olduğunu ve bu istihbarat ışığında yapılan hedef belirleme sürecine ülkesinin hiçbir dahli olmadığını ve hedef belirleme kararının tamamen TSK tarafından verildiğini vurguladı.

Heron ve Predator arasındaki temel fark

CHP liderinin iddialarının hedefindeki ikinci ülke İsrail, TSK’nin envanterinde bulunan ve sınırda uçurduğu ‘Heron’ insansız hava araçlarının üreticisi. Bölgede istihbarat amaçlı kullanılan ABD ve İsrail yapımı insansız hava araçları arasındaki en temel fark Predatorların TSK’ye ait olmayıp Amerikan envanterinde olması. ABD askeri gücünün Irak’tan çekilmesi aşamasında Türkiye’nin talebiyle İncirlik üssünde konuşlandırılan bu uçaklar ABD tarafından komuta edilerek uçuruluyor.

Heronlar ise İsrail yapımı olmalarına rağmen paraları ödenerek satın alındığı için Türkiye’nin envanterinde ve Türk subayları tarafından komuta edilerek uçuruluyor.

İsrail topu hükümete attı

Ricciardone’nin açıklamaları sonrasında CHP liderinin, İsrail Büyükelçisi’nin yanıtını merak ettiğini belirten internet mesajı geldi. Uludere olayında İsrail’in Heronlar aracılığıyla bir şekilde parmağı olduğunu ima eden yorumlar daha önce de basında yer almıştı. İsrail’in bu iddialara ilişkin görüşü merak konusuydu.

Mavi Marmara gemisine düzenlenen operasyon sonrasında Türkiye ile İsrail arasında yaşanan krizde ilişkilerin seviyesi düşürüldüğünden, İsrail’in Ankara’da büyükelçisi bulunmuyor. İlişkileri alt düzey birkaç diplomat ile İstanbul’daki başkonsolos yürütüyor.

Dün konuştuğum Ankara’daki İsrail kaynakları, yaşanan polemiğin tarafı olmamak için ne Kılıçdaroğlu’nun iddialarına ne de diğer yorumlarına kamuoyu önünde açıkça yanıt vermek istiyorlar.

Ancak tartışmaya ülkelerinin karıştırılmış olmasından rahatsızlıklarını, “Ne zaman olumsuz bir olay olsa İsrail’in ismi gündeme getiriliyor. Ya da yaşanan bir tartışmada İsrail hep olumsuzluğun sebebi gibi gösteriliyor” sözleriyle dile getiriyorlar.

TSK’nin bölgede uçurduğu ‘Heron’ların İsrail’in değil Türkiye’nin malı olduğu ve TSK tarafından komuta edildiği hükümet ve askeri makamlarca bilinen bir gerçek. Buna rağmen tartışmada İsrail’in sorumlu gösterilmesine tepki duyan İsrailli diplomatlar, “Bu iddialar hakkında yorum yaparak tartışmanın daha fazla parçası olmak istemiyoruz. Bunlara bir yanıt verilecekse bunun Türk hükümet yetkililerince yapılması daha iyi olur” görüşündeler.

CHP liderinin iddialarına ABD’den sonra İsrail’den gelen yanıt da işte böyle...

Şimdi artık açıklama yapma sırası, ellerindeki istihbarata dayanarak operasyon kararını veren askeri makamlar ile onlar üzerinde mutlak otorite sahibi olmakla övünen hükümetimize gelmedi mi?

Utku Çakırözer/Cumhuriyet

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget