Bu Karakışta Van Ne Alemde? - Orhan Birgit

Van'ın, birincisi 23 Ekim 2011'de Erciş merkezli ve 7.2 şiddet ölçekli; ikincisi de yine geçen yılın 9 Kasım'ında 5.3 şiddetinde kent merkezli olarak geçirdiği iki depremin yaralarını hâlâ sarsmadığımızı unutmayalım.
Ulusal medyamız, "iyi saatte olsunlar"ın korkusundan yeterli ilgiyi göstermese de, bu iki depremin altüst ettiği kentte çadırlarda yaşamak zorunluluğu yüzünden çıkan yangınlar can almayı sürdürüyor.
Birkaç ayda tüm depremzedeleri yeniden yapılmış evlere oturtmanın elbette mümkün olmayacağı bilmiyor. Ama birinci aşama olarak çadırlarda yaşamak zorunda olanların tümünün konteynırlara taşınması işinin tamamlanması gerekiyor.
28 bin binanın oturulamaz hale geldiği, 11 bin 317'sinin de orta hasarlı olarak gösterildiği kent, güneydoğusundan Antalya gibi güneybatıda bulunan sıcak bölgelere ; yönelmiş göç yüzünden ne ölçüde boşaldığını özellikle günbatımından sonra gösteriyormuş.
Vanlı bir okurum "Geceleri tam anlamı ile bir hayalet kent olduğumuzu görmek isterseniz, gelin" diyor.
Devlet Baba, yıkılan binaların yerine yenilerini yaptırmak amacıyla harekete geçmesine geçmiş. TOKİ'nin memurlar için yaptırttığı binalar için yüklenicilik yapan firmanın tamamladığını söylediği binaların koşullara uymadığından şikâyetçi olan memurlar dün kent merkezinde, AKP yanlısı olduğu bilinen Memur-Sen öncülüğünde protesto yürüyüşü yapmışlar.
Yaraların tam anlamı ile hâlâ sarılamayışı, iktidarı destekleyen bir sendika örgütünü de harekete geçiriyorsa, başkent Ankara'dan o eleştirilerde kasıt aramaya kimse niyet etmesin!
Dahası sağcısı, solcusu, hatta orta yolcusu bir koro halinde birleşerek 1071 rakımlı olduğunu öğrendiğimiz Çankaya'ya da, onun uzak karşısında bulunan Keçiören'e de seslensinler:
Ankara'da kaloriferli evlerin bahçelerinde kartopu oynamadan önce Van'da çadırlarda donmamak için yakılan elektrik sobalarından çıkan yangınları önlemeyi düşünün.
Üç kocaman ay geçti ama hâlâ çadırları barınak diye göstermektesiniz.
Depremzede Vanlılar için bir an önce yeterli sayıda konteynır sağlayın.
Yoksa bu tarihi ve büyük kent bir kum tanesi gibi dağılacaktır .

Orhan Birgit/Cumhuriyet

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget