Atma Hamidiye Atma - Rifat Serdaroğlu

Günün modası özür dilemek oldu ya, tarihi(!)  bir olayı anlatalım da, belki Atatürk’ü suçlayacak bir konu daha bulunur ve bizim “Tarikatçı-Kürdistancı- Liberal”   takıma yeni iş çıkar.

Eşbaşkan-Başbakan-Özürcübaşı Erdoğan’da özür diler ve AKP’liler de bol bol alkışlarlar…
Cumhuriyetin ilk yılları. Kurtuluş Savaşında dünyanın emperyalist devletlerini yenmiş ve Türkiye Cumhuriyetini kurmuş olan Atatürk ve arkadaşları tüm ülkede devlet otoritesini kurma gayreti içindedirler. Gerek dıştan tahriklerle, gerek içerdeki feodal yapının Cumhuriyete direnmesiyle ülkenin birçok yerinde patlak veren başkaldırılar-isyanlarla uğraşılmaktadır. Devlet otoritesini, milletin can ve mal güvenliğini sağlamak gayretiyle çırpınıp duran Atatürk’e yeni bir isyan haberini bildiren telgraf gelir.
Rize İlinin Potamya bölgesinde(şimdiki adı Güneysu İlçesi)  ahali isyan etmiş, devlet otoritesini tanımayacaklarını, kanun-nizam dinlemeyeceklerini, vergi vermeyeceklerini ilan etmişlerdir. Kendilerine yapılan nasihatleri de dinlemeyen isyancılar silahlanmışlar ve Potamya deresinin geçtiği vadiye sığınmışlardır.
Atatürk, bu durum üzerine ünlü “Hamidiye Kruvazörüne”  emir vererek Potamya önlerine gönderir. Hamidiye Zırhlısı, kuru sıkı(!) mermi dolu toplarla, Potamya vadisinde saklanan isyancıların üzerine top ateşine başlar!…
Bir müddet sonra, top seslerinden ödleri patlayan Potamyalı kahraman isyancılar(!)  silahlarını atarak, koşar adımla bu günkü Sanayi Sitesi ve Stadın olduğu deniz kıyısına,  adı  “Askoroz” olan yere gelirler ve hep beraber bağırmaya başlarlar:
“Atma Hamidiye Atma—Vergi de vereceyük—İstersen şapka da giyeceyük…
Bu tarihi ve gerçek olayın geçtiği yer Başbakan Erdoğan’ın memleketidir. Başbakan Erdoğan her fırsatta ilçesine gider ve orada yaptırdığı villasında Potamya havası alır, kafasını dinler. Başbakan, Dersim olayı ile yaptığı konuşmasında, Cumhuriyetin ilk yıllarında vatandaşlara yapılan zulmü, babasından ve dedesinden dinlediğini söyledi. Rahmetli babasının yaşı itibarıyla bu olaya yetişmesi çok zor, fakat rahmetli dedesi bizzat bu olayı yaşamış ve “Kuru sıkı top ateşi” işkencesine maruz kalmış olabilir.
Tarihimizle yüzleşmek ve tarihimizin bu kapkara sayfasını “AK” hale getirmek için benim önerim şudur;
*Devletimiz adına, Cumhurbaşkanı Gül derhal Potamyalı cesur direnişçilerden özür dilemelidir.
*Askoroz bölgesine, elinde çakaralmaz tek kırmasıyla bir Potamya direnişçisinin anıtı dikilmelidir ve heykelin göğsüne “Rum-Pontus’tan” kalan dandik bir madalya takılmalıdır.
*Hamidiye Zırhlısı artık olmadığı için Hamit,  Hamdi ve Hamdiye isimleri sözlüklerden silinmelidir…
Oh be, tarihimizin karanlık bir sayfasıyla yüzleşince, insan rahatlıyor, kuş gibi oluyor…
İKİ CAMİ ARASINDA BEYNAMAZ
Beynamaz; Namaz Kılmayan Kimse
Aydınlık Gazetesi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün,  Başbakan Erdoğan için söylediklerini, geçen hafta cezaevinde şüpheli bir şekilde ölen Kaşif Kozinoğlu’na dayanarak yayınladı.
Üst düzey MİT Görevlisi Kaşif Kozinoğlu, ölmeden önce Aydınlık’a yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Gül’ün Tayyip Erdoğan için; “İki cami arasında beynamaz. Bir şahsa ya da ülkeye mi bağırıp çağırıyor, peşinden gizli-gizli “Nasıl barışırım” çarelerini arayacaktır. İleride örnekleri görülmüştür. Örneğin  Davos’ta “Van Münits” dedikten sonra, Türkiye’ye döner dönmez Dışişlerine verdiği ilk emir, “İsrail’le nasıl barışırız, araştırın”  olmuştur.Şimdi Suriye’ye yükleniyor. Füze kalkanı kime yarayacak; İsrail’e…
Kozinoğlu, bu bilgilerin kaynağının Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu olduğunu da açıklıyor…

Eğer bu yazılanlar doğru ise, yakın tarihimizin karanlık bir sayfası daha  “AK” olacaktır. Ak olmasına olacaktır ama, ortalık çok karışacaktır.  Bu dünyada, koskoca   “İstanbul İmamına” , Bülent abisinin “Civanım Delikanlısına” , bastığı yeri titreten “Kasımpaşa’nın Gür Sesine”  kim,  namaz kılmaz- korkak-İsrail’e yardım ediyor diyebilir?
Bu hesap öyle bir “özür” ile, anıt ile, toprak vermeyle kapatılamaz. Konu için, önce Pensilvanya’ya sonra da Cübbeli Hoca’ya danışılmalı ve problem “İktisatçı Başkan” Haşim Bey tarafından karara bağlanmalıdır…
Yarın yine yüzleşelim be uşağum, böylesi çok güzel oluyor…
Sağlık ve başarı dileklerimle 

Rifat Serdaroğlu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget