Uğur Mumcu’yu Kim Öldürdü -4-Adnan Gerger


Türkiye’deki Kudüs Ordusu üyelerinin İran’ın çeşitli kentlerinde eğitim aldıkları belirlendi

İRAN BAĞLANTISI

İran’da dini lidere bağlı Kudüs Kuvvetleri, İran’da Irak, Türkiye ve Kafkaslar, Orta Asya, Kuzey Afrika, Balkanlar, Körfez Arap ülkeleri vs… gibi her ülkeye ayrı kamp açıyordu. İşte Türkiye’deki Kudüs Ordusu örgütü üyelerinin de İran’da ‘Hamza Komuta’ isimli kampa bağlı olduğu yine Umut operasyonu sürecinde ortaya çıkarılacaktı. Yine, İran’ın, bu örgüt üyelerine Tahran, Kum, Kazvin gibi illerin bölgelerinde yer alan İmam Hüseyin, İmam Rıza, İmam Hasan, İmam Ali ve Kum Akademi gibi yerlerde siyasi eğitim verdiği de yine bu operasyon sırasında belirlenecekti.
Cephanelik İran’dan
Devletin resmi kayıtlarında, Kudüs Ordusu örgütü üyelerinin eylemlerde kullandıkları silah ve aksamın, patlayıcının her türü, C-4, TNT gibi malzemeleri bazen bizzat İran’daki aynı isimli örgütün elemanlarınca getirildiği de yer aldı. Belgelere göre, Ahmet Davudi, Behsat, Feridun ve Nasır adındaki İranlılar 1988 yılından 1999 yılına kadar silah getirdi. Örgüt üyelerinin bazen de silah ve mühimmatları kaçakçılar yoluyla getirdikleri kaydedildi. Umut operasyonu sırasında o günlerde kamuoyunda silahların İranlı diplomatlar tarafından “diplomatik kuryeyle” getirildiği iddiaları da sıkça dile getirilecekti.

Oğuz Demir

Keyfe keder bombalı eylemler
Örgüt üyelerinin elinde öylesine bol ve çeşitli bomba yapımında kullanılan malzemeler vardı ki, yeni yöntemleri denemekten ve bu yöntemlerle keyfe keder bombalı eylem yapmaktan bile çekinmeyeceklerdi. Örgüt üyelerinin 14 Temmuz 1999 tarihinde Ankara Sancak Mahallesi’ndeki elektrikli trafoya düzenledikleri bombalı eylem bu tür keyfe keder eylemlerden bir tanesiydi. Örgüt üyelerinin amacının, özel bileşimle hazırladıkları bombanın tahribat gücünü görüp test etmek olduğu sonradan anlaşılacaktı. Bu keyfe keder bombalı eylem sonrasında Ferhan Özmen, Oğuz Demir ve Rüştü Aytufan’ı takip edecek fark edilmeyince de çok kızacaktı. Örgüt üyelerinin ürettiği en ilginç bombalardan biri de sıradan basit kapı ziliyle yaptıkları bomba olacaktı. Kapı ziliyle bombalı eylem yapılıp yapılmadığının test yeri de Beynam Ormanları olacaktı.
Raporlarda bombalı eylemlerde elde edilen bulgular.

Bombalı eylemler
Üçüncü bölümde, yetkililerin “Umut operasyonuna ışık tutan belge” diye nitelendirdikleri ekspertiz raporunu okumuştunuz. Raporlardan ve kriminal bulgulardan söz açılmışken yine resmi kayıtlara ‘bombalı eylemlerden hangilerinin aydınlandığı’na dair elde edilen bulguların belirtildiği belgeyi yayımlayarak bazı iddialara da açıklık getirelim.
• Türk-İngiliz Kültür Derneği’nde (2 Nisan 1989) patlama olayında bulgu tespit edilemedi.
• Suudi Arabistan Elçiliği görevlisi Abdurrahman Ahmet Alsravi’nin (16 Ekim 1989) 06 CH 330 plakalı otosuna bomba konulması. Bulgu: Zaman ayarı.
• S.Arabistan Büyükelçiliği görevlisi Abdurrezzak Keşmiri’nin 06 CH 319 plakalı arabasına bomba konulması. (14 Ocak 1990) Bulgu: Kapsül.
• Diyanet Vakfı Kitabevi’ne konulan bomba. (18 Haziran 1990) Bulgu: Elektrikli kapsül-Saat-TNT.
• Ölümüyle sonuçlanan Doç. Dr. Bahriye Üçok’a yapılan bombalı eylem. (6 Ekim 1990). Bulgu: RDX-Elk.Kapsül-Kitap-Koli bandı ve kâğıdı.
• Irak Büyükelçiliği’nde görevli Kays Ali Hüseyin’in 06 CH 114 plakalı arabasına bomba konulması. (26 Mart 1991) Bulgu: Elektrikli Kapsül.
• ABD Büyükelçiliği’nde görevli Victor Marwick’in 06 PC 982 plakalı arabasına yapılan bombalı eylem. (28 Ekim 1991) Bulgu: Mıknatıs-RDX (güçlü patlayıcı türü)-Mandal-Misina-Bant.
• Mısır Büyükelçiliği’nde görevli Abdullah Hüseyin el Kurabi’nin arabasına bomba konulması. Bulgu: Mıknatıs-Misina-9V.pil-RDX.
• Hürriyet gazetesine bomba konulması. (31 Aralık 1991) Bulgu: Pil-Bira Kutusu-Kablo-Saat.
• Hindistan Büyükelçiliği’nde görevli Yash Paul Kumar’ın 06 CF 11 plakalı arabasına bomba konulması. (12 Aralık 1992) Bulgu: Mekanik Saat- Pil- Elektrikli Kapsül.
• Ehud Sadan’a ait 06 N 5853 plakalı arabasına bomba konulması. (7 Mart 1992). Bulgu: Kapsül-Kablo-Saat-Mıknatıs-Nitroselüloz.
• Uğur Mumcu’ya ait 06 YR 245 plakalı arabaya bomba konulması. (24 Ocak 1993). Bulgu: Mıknatıs-Misina- C-4.
• Yugoslavya Büyükelçiliği’nde görevli Zıvarad Sımıc’e ait 06 CL 215 sayılı arabaya bomba konulması. (19 Nisan 1994) Bulgu tespit edilemedi.
• Profesör Doktor Yuda Yürüm’e ait 06 D 3336 plakalı arabaya bomba konulması. (7 Haziran 1995) Bulgu: TNT-Misina-1.5V pil.
• Profesör Doktor Ahmet Taner Kışlalı’nın 06 GK 377 plakalı arabasına bomba konulması. (21 Ekim 1998) Bulgu: TNT-RDX-Saat-Swich-Bira Kutusu.
Sincan’da, örgüte 15 yıl boyunca eylem yaptıracak kadar malzeme ele geçirildi
Uzmanlar, Sincan’da ele geçirilen malzemelerin örgüte 15 yıl boyunca eylem yaptıracak kadar olduğunu belirteceklerdi. Yakalanmasalardı yine birçok aydın insana, gazeteci-yazara karşı eylemler düzenlenecekti. Umut operasyonunda, sanıklarla birlikte ele geçirilen bu malzemelerin yanı sıra birçok istihbarat notları ve eylem planları da ele geçirilmişti.
SİNCAN DA BULUNAN MALZEMELER İLE KIŞLALI'YA YAPILAN BOMBALI SALDIRININ MUKAYESE RAPORU

Sincan’da bulunanlarla Kışlalı suikastında kullanılanlar Malzemeler benzer
Bu bulgular neden önemliydi? Çünkü bu bulgular, örgüt üyelerinin sakladığı, 15 Mayıs 2000 tarihinde Sincan Şimşit Köyü yolunda iki ayrı yerde bulunan bomba yapım malzemeleriyle örtüşüyordu. Örneğin, bu malzemelerle Profesör Doktor Ahmet Taner Kışlalı’ya yapılan bombalı saldırının mukayese raporunda, “


79 ayrı madde başlığıyla hem fiziki hem de kimyasal kriminal incelemede o kadar ilginç bomba yapım malzemelerine rastlanıyordu ki, uzmanlar bile şaşırıyorlardı. Ekspertiz raporunda, malzemeler arasında kızılötesi ve gözle görülmeyen ışıkla, sarsıntıya hassas, sese hassas, karanlıkta çalışan devreyle, elektronik zamanlayıcı bomba yapımında kullanılan malzemeler tespit ediliyordu
 Bombalı eylemdeki; güç kaynağı olarak kullanılan 9 voltluk Çin imali Toshiba marka pil, bomba unsurlarını birleştirmede kullanılan timsah ağzı, bomba unsurlarını birleştirmede kullanılan 0.56 mm. tek telli sarı ve siyah renkli kablo, patlayıcı olarak kullanılan TNT-RDX, parça etkisi olarak kullanılan 8.8 mm’lik ve 9.5 mm. çapında çelik bilyeler, emniyet saati olarak kullanılan serkisof marka cep saati” Sincan’da ele geçirilen malzemelerle benzeşiyor, aynı seriden çıkıyordu.

SON SÖZ

Yazı dizisine burada son verirken, İmge Kitabevi sahibi Refik Tabakçı’ya teşekkürü bir borç biliyorum. Cumhuriyet gazetesi yöneticilerine ve Ankara Büro çalışanlarına bana bu desteği verdikleri için teşekkür ediyorum ve yardımlarını ömrümün sonuna kadar unutmayacağım. Umut operasyonuyla ilgili diğer ayrıntılara, ‘Uğur Mumcu’yu Kim Öldürdü?’ kitabımda daha çok yer verildi, elbette… Ben bu kitabımda, yıllarca tek başıma, Umut operasyonu ve davası sürecinin üzerine örtülmüş kalın bir perdeyi kaldırmaya çalıştım. Artık o perdenin arkasında olanları nasıl hissedeceğiniz, nasıl yorumlayacağınız yine de sizin bileceğiniz iş… Demokrasiyle yönetilen ülkelerde vatandaşların, gazeteciler, yazarlar, şairler, aydınlar, sanatçılar, bürokratlar, siyasetçiler ve akademisyenlerin faili meçhul suikastlara kurban edilmesine izin verilmez.
Demokrasiyle yönetilen ülkelerde gazetecilerin, yazarların ve düşünen insanların yeri cezaevleri değildir. Mustafa Balbay ve cezaevindeki gazeteci arkadaşlarımın da bir an önce özgürlüğüne kavuşmasını isteyerek diziye son noktayı koyuyorum.

Adnan Gerger/Cumhuriyet

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget