Bölüşümle Gelişim - Mümtaz Soysal

GAZETE sütunlarında yeni yeni arz-ı endam etmeye başladığı için neyin nesi olduğu pek bilinmiyordu. Merak edip internetten arayanlar da tam bilgi edinemiyor. Demokratik Gelişim Enstitüsü denen kurumu kim, nerede, niçin kurmuş, amacı ne; bu konularda internette verilen sözde bilgi de fazla öğretici değil. Niteliği, galiba etkinlik haberleri izlenilerek yavaş yavaş öğrenilecek. Ama şimdi hep beraber biliyoruz ki bir heyet halinde İngiltere’ye gidilmiş, MHP dışındaki partilerden birtakım milletvekilleri, gazetecilerden Cengiz Çandar’la Hasan Cemal, profesörlerden Mithat Sancar ve bir de şair Bejan Matur.
Kim çağırdı, kim yolladı, kimin konuğu olarak gittiler, o da bilinmiyor. Ama, haberden öğreniyoruz ki demokratik özerklik nasıl olur, onu yerinde görmek ve anlamak için, herhalde bölünme konusunda fazla kuşku uyandırmasın diye birleşik bir ülke olarak U.K’ye, yani United Kingdom (Birleşik Krallık) denen yere gitmişler.
Böylece, kendi parlamentoları ya da assembly denen meclisleri bulunan Kuzey İrlanda ile Wales’e, yani Galler bölgesine giderek demokratik gelişimin alfabesi olarak bölünmeyle işe başlamanın doğru olacağı sonucuna varmış olacaklar galiba.
İngiliz, daha doğrusu British demokrasisinin bin yıllık geçmişi olduğunu, Norman istilasından ve Topraksız John denen kraldan beri o topraklarda yüzyıllar süren bir demokrasi mücadelesi verildiğini, bunun çeşitli aşamaları olduğunu, mezhep ve sınıf kavgalarının yaşandığını, kutsallaşmış özgürlük ve katılım belgelerinin neredeyse anayasa düzeyine yükseldiğini, ulus sözü bile kullanılmadan temel ilkeler çevresinde kenetlenmiş bir toplum yaratıldığını ve ancak bu sayede, birazcık da turistik çekicilik de olsun diye, on - on beş yıldır birtakım eski bölünmüşlükleri sandıktan çıkarıp hem kendilerini hem de dünyayı eğlendirecek yenilikler bulmaya çalıştıklarını daha iyi öğrenerek sağ salim dönerler, inşallah.
Yine dua edelim de öğrendiklerini uygulamaya Anadolu’nun güneydoğusundaki Demokratik Toplum Kongresi’ni Kürt Parlamentosu’na dönüştürmeyi isteyerek öyle bir anayasa değişikliği için kolları sıvayıp icraata girişmezler inşallah. Burası İngiltere mi?

Mümtaz Soysal/Cumhuriyet

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget